Hlavní navigace

O RIM se prý zajímal Amazon, Microsoft i Nokia

21. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wall Street Journal píše, že v posledních měsících se okolo tvůrce BlackBerry točil Microsoft i Nokia. Údajně chtěly obě firmy společně koupit kanadský RIM, aby posílily vliv na telekomunikačním trhu. Stejné plány měl prý také Amazon, jak uvádí agentura Reuters. Newyorští bankéři navíc předhazovali RIM asijskému HTC a Samsungu.

Zatím RIMu nikdo neučinil oficiální (veřejnou) nabídku, ale už když Google oznámil akvizici Motoroly Mobility, tvrdili jsme, že RIM bude asi další na řadě. Stále má dostatek klientů a zvučné jméno především na americkém kontinentu. Rovněž vlastní řadu cenných patentů. Jenže už firma nezvyšuje prodeje, neroste jako konkurence, a proto tržní kapitalizace RIMu letos spadla o 80 % (!).

Jestli nebude obchod oznámen ještě letos, věřím, že příští rok určitě. Údajné nabídky Microsoftu, Nokie a Amazonu jsou možná jen krycím manévrem, aby si RIM vyzkoušel, jestli by byl o obchod zájem a zda tím zvýší hodnotu firmy. Ta je v tuto chvíli podle akciového trhu přibližně 6,5 miliardy dolarů.

Akcie RIMu
Vývoj akcií RIMu v letošním roce, zdroj: Google Finance

Tuto částku si velcí telco hráči mohou bez problémů dovolit. Zmíněná trojka přitom má důvody, proč RIM chtít. Microsoft s Nokií chtějí nakopnout trh s Windows Phone. Zatím podle marketingu cílí spíš na spotřebitele, ale RIM byl vždy především výrobce mobilů pro firmy. Naopak Amazon už na trh dodal první tablet a pro příští rok se mluví o smartphonu. Pokud nechce zase stavět na Androidu, můžou se hodit technologie BlackBerry.

Teoreticky se o RIM mohou poprat i tradiční výrobci počítačů: kupříkladu HP nebo Dell. Rozhazovačnou náladu má i Google…

Byl pro vás článek přínosný?