Hlavní navigace

O2 v dubnu spustí novou online videopůjčovnu [spekulace]

26. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Telefónica si u agentury Ipsos nechala vypracovat průzkum o tom, jakým způsobem Češi sledují filmy a videa. Dvě třetiny lidí filmy sledují v televizi, polovina je stahuje z internetu a čtvrtina je sleduje online. Hlavním zdrojem internetového videoobsahu je YouTube (43,7 %), následuje Ulož.to (23 %), mix ostatních služeb dělá 31 % a dávno zapomenutý RapidShare má překvapivě 2,3 %.

 

Čtvrtina Čechů do 44 let prý stahuje filmy několikrát měsíčně. Dvě třetiny jsou ochotny za obsah platit. A typickým pirátem je svobodný muž ve věku 18–24 let. To je vše podstatné, co z průzkumu vyplývá. Výsledky najdete v infografice na konci článku. Je jich tam více, ale nesmíte je brát příliš vážně. O2 naznačuje, že stahování filmů je nelegální, tím u nás zbytek dat ztrácí jakoukoliv hodnotu.

O2 videotéka pro všechny?

Zajímavá je ovšem věta z tiskové zprávy. „Potvrdili jsme si, že lidem nevadí za stahování filmů platit. Problém je, že legálních možností moc nemají anebo o nich neví. Pro téměř tři čtvrtiny Čechů, kteří se chtějí při stahování filmů pohybovat v mezích zákona, proto od dubna zpřístupníme online nabídku více než tisícovky filmů. Největší zájem čekáme o novinky, které byly nedávno uvedeny v kinech.

Nebylo by žádnou novinkou, kdyby firma nabídla videopůjčovnu s více než 1000 tituly. Tu už totiž má, jmenuje se Videotéka a poskytuje ji jako součást placené služby O2 TV na svých xDSL linkách. Ve Videotéce jsou i novinky z Blu-ray/DVD, uživatel za zápůjčku zaplatí obvykle 55 Kč (rozlišení SD) nebo 75 Kč (HD) na den. Platí se měsíčním vyúčtováním spolu s ostatními službami. Což je také důvod, proč mají k Videotéce přístup jen ti se zvláštním přehrávačem a aktivní službou O2 TV.

Jestli nás tedy O2 může něčím překvapit, tak je to otevření Videotéky pro všechny. Nejspíš by to také znamenalo možnost sledovat filmy přímo v prohlížeči či mobilních aplikacích. Bez toho by O2 nemělo šanci. Na webu o2tv.cz firma píše, že se něco chystá. Na pozadí běží ukázka z filmu Gravitace, a tu překrývá formulář pro zadání e-mailové adresy. Pro 10 000 nejrychlejších chystá O2 nějaký dárek, nejspíš voucher pro zápůjčku filmu zdarma.

Rozhodně máme radost, že přibývá služeb pro legální sledování filmů nebo seriálů. Kromě obligátního Voya, Topfunu nbo iTunes loni znovu odstartoval KlikTV, byl spuštěn projekt legálního sdílení 31s.cz, některé filmy zdarma nabízí Seznam nebo Prima a naposledy přišlo inovativní Ivio. Jak přesně bude vypadat nový projekt O2, na to si budeme muset minimálně týden počkat.

Infografika

Infografika O2: Jsou Češi národem filmových pirátů?
Infografika O2: Jsou Češi národem filmových pirátů?

Zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?