Hlavní navigace

Oficiálně: PPF kupuje většinový podíl Telefóniky, značka O2 zatím zůstane

5. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finanční skupina PPF a Telefónica S.A. dnes oznámily dohodu o prodeji většinového podílu ve společnosti Telefónica Czech Republic. PPF koupí 65,9% podíl za 2,467 miliardy eur. Telefónica S.A. si nadále ponechá 4,9% podíl a po dobu čtyř let zůstane odvětvovým a obchodním partnerem PPF. Obchod ještě budou muset schválit regulační úřady.

Součástí balíčku je i slovenská pobočka Telefónica Slovakia, která spadá pod tu českou. PPF zaplatí 2,063 miliardy eur v okamžiku dokončení transakce, zbylých 404 milionů pak v průběhu oněch čtyř let. Telefónica ještě před samotným převodem akcií získá během listopadu 260 milionů eur na dividendách.

Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, ale další čtyři roky je PPF oprávněná používat značku O2. PPF může sáhnout po dřívějších názvech PPF Mobile Services a značce Air Mobile, se kterou šla do mobilní aukce. Tuto skutečnost ale nemáme potvrzenou.

Dnešní oznámení přichází po dvou zásadních transakcích provedených v Irsku a Německu a po řadě kroků, které umožnily skupině Telefónica učinit výrazný strategický posun. Tento rok byl klíčový pro transformaci skupiny Telefónica, která se nyní plně soustředí na svou strategii zvyšování finanční flexibility a posilování své pozice na klíčových trzích,“ říká Hany Farghali, tiskový mluvčí českého operátora.

Předpokládá se, že tato transakce bude mít pozitivní dopad na redukci dluhu skupiny Telefónica. Ten by měl klesnout o 2,685 miliardy euro, což umožní společnosti dosáhnout jejích cílů ve snižování dluhu, k němuž se ke konci roku zavázala,“ dodává Farghali.

Zdroj: Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?