Hlavní navigace

Online mapy světa na Live Search Maps

23. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft i Google si konkurují v mnoha oblastech, jednou z nich jsou i mapy světa. Dnes se podíváme na projekt Microsoftu, a sice prohledávání map ve službě Live Search Maps. Na hledání spojení a běžném prohlížení mapy dnes není nic zajímavého. Mapové servery se staly běžnou součástí internetu. Live Search Maps poháněný Microsoftím Virtual Earth nabízí letecké mapy, 2D i 3D zobrazení a speciální pohled z ptačí perspektivy.

Jak začít s mapami světa?

Do svého webového prohlížeče zadejte adresu maps.live.com. Do vyhledávacího políčka zkuste zadat název nějakého města a potvrďte jej klávesou Enter nebo kliknutím na zelené hledací tlačítko. Hledané místo se objeví na mapě, v bočním panelu se zobrazí odkaz Explore Collection. Klepněte na něj. Live Search Maps vám pak nabídne sadu odkazů na články, které se vztahují k zobrazenému výřezu mapy. Dokonce se můžete přihlásit k odběru RSS zpráv z této lokality.

Všimněte si řady číselných poznámek na mapě. Jakmile na některou z nich umístíte ukazatel myši, zobrazí se stejný popisek, jaký se nachází v bočním panelu. Velice rychle si tak prohlédnete, jaké zajímavosti se na mapě nacházejí. Většina textů je v angličtině, nicméně setkáte se i češtinou.

Postranní panel můžete zavřít křížkem v jeho horní části. Získáte tak více prostoru pro zobrazení samotné mapy.

Plánování trasy

Mapy světa na Live Search Maps využijete i k plánování trasy (odkaz Directions). Po klasickém zadání míst odjezdu a cíle a volbě nejkratší nebo nejrychlejší trasy se vám zobrazí itinerář. Trasu lze plánovat i s přihlédnutím k aktuálním dopravní situaci, nicméně tato služba je určena spíše pro zámoří.

Každý z poskytovatelů map nabízí nějakou zajímavost, která práci s mapou ulehčí. V případě Live Search Maps je jednou takovou pomůckou prohlížení jednotlivých míst na naplánované trase. Klepněte na tlačítko se zelenou šipkou, označující výchozí bod trasy. V plovoucím panelu se pak zobrazí náhled místa, kde budete například odbočovat. Seznam míst pak můžete po kliknutí na odkaz v tomto panelu jednoduše procházet.

Ovládání mapy světa

Výřez s mapy nabízí několik ovládacích prvků, kterými můžete upravovat zobrazení mapy. V levém horním rohu je umístěn navigační kříž. Kliknutím do jeho kruhu posunete mapu vybraným směrem. Tlačítky s lupou přibližujete nebo oddalujete zobrazení měřítka mapy. Obojí jde nicméně i mnohem rychleji a pohodlněji. Pro posun mapy stačí táhnout za její plochu, pro změnu měřítka pak stačí použít kolečko myši.

Horní sada odkazů v ovládací liště slouží k přepínání způsobu zobrazení mapy. Klasikou je samozřejmě ploché 2D zobrazení v podobě běžné mapy (Road) nebo leteckých snímků (Aerial). U leteckých snímků si můžete odkazem Labels zapnout/vypnout zobrazení popisků, jako jsou názvy ulic, měst, států atd.

Informace o dopravě

V ovládacím panelu mapy je také odkaz Traffic. Zapnutím této volby zobrazíte barevné zvýraznění informací o hustotě dopravy. V Česku bohužel tato funkce zatím není dostupná, vyzkoušet ji můžete na některém z amerických měst. Stupnici vysvětlující význam barev, kterými jsou označeny silnice, najdete na spodu mapy. Informace o dopravě jsou k dispozici jen při určitém měřítku, mapa vás sama upozorní, abyste pohled oddálili.

3D pohled a ptačí perspektiva

Virtual Earth nabízí i 3D zobrazení. To je k dispozici pro většinu světa, nicméně jen u vybraných měst se plastické zobrazení týká i budov, nejenom povrchu. Pro přepnutí do 3D zobrazení je nutná instalace potřebného softwaru do vašeho počítače. Jakmile tak učiníte, je třeba si tlačítky na svislé ovládací liště upravit náklon zobrazení z půdorysu na běžný pohled. Mapu můžete i otáčet. Načtení 3D informací chvíli trvá, buďte tedy trpěliví.

Speciálním zobrazením je pohled z ptačí perspektivy. Můžete jej kombinovat s 3D zobrazením, Virtual Earth pak bude pod kurzorem nabízet rámeček označující snímky konkrétních oblastí. Stačí kliknout a výřez mapy se na vybranou oblast zaměří.

Myslím si, že Live Search Maps využijí především zahraniční uživatelé. Čeští jsou zvyklí na lokální služby (např. Mapy.cz) a dostupnost 3D zobrazení a ptačí perspektivy pro města v USA je k přechodu nepřesvědčí. Pro občasnou prohlídku vzdálených míst je však dobré o Live Search Maps vědět.

Byl pro vás článek přínosný?