Hlavní navigace

Opera 12 bude zřejmě bez hardwarové akcelerace. Počkáme si do Opery 13?

1. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Těžko vám mohlo uniknout zevrubné testování Opery 12. Tak byla dříve odložena, některé funkce byly proto předčasně uvolněny již v řadě 11.6, abychom na ně nemuseli čekat tak dlouho. Po všech slibech se nicméně zdá, že dlouho očekávaná dvanáctá generace nakonec přijde bez původně slíbeného velkého taháku v podobě hardwarové akcelerace. Jak si všimli pánové ze serveru FavBrowser.com, komunitní manažer Aleksander Aas odpověděl záporně na dotaz, zda bude mít finální verze Opery 12 zapnutou hardwarovou akceleraci. Čerstvě vydaná betaverze ji sice obsahuje, ve výchozím stavu je avšak vypnutá a nese označení „experimentální“. (To se vztahuje také na technologii WebGL.)

Tip: Opera 12 beta oficiálně vyšla ke stažení. Slibuje rychlejší spuštění

Z krátké a výstižné odpovědi komunitního manažera v diskuzi pod článkem o vydání betaverze Opery 12 jasně vyplývá, že se s hardwarovou akcelerací nepočítá ani do konečného vydání. Vzhledem k tomu, že stejný člověk sepsal krátký článek a betu tak sám představil, se bohužel zdá, že nejde o žádný omyl, který by do světa vypustil někdo nepovolaný. Ve výsledku tak sice bude možné akceleraci zapnout, půjde však o čistě volitelnou možnost. Lze předpokládat, že bude vypnutá z určitého důvodu. Vývojáři ji s největší pravděpodobností prostě nestihnout odladit. Špatně fungující akceleraci přirozeně nemohou nechat zapnutou, takže si na ni patrně ještě počkáme.

 

Informaci si nelze vyložit jinak. Hardwarovou akceleraci se vší parádou přivítáme až s nástupcem dosud nevydané dvanácté řady prohlížeče. Může to být tedy například Opera 13. To je poměrně šokující a nepříjemná zpráva pro všechny příznivce norského browseru. Všichni hlavní konkurenti mají tuto důležitou funkci zabudovanou více než rok. V březnu 2011 s ní přišel Internet Explorer 9, Firefox 4 pak ve stejném měsíci. Chrome s ní koketuje přinejmenším od jara téhož roku. Norům se naneštěstí moc nedaří. Prozatím v podstatě akorát ohlásili, nad kolika stávajícími funkcemi se s Operou 12 zavře voda, avšak na pořádné novinky to zatím nevypadá.

Opera však chce grafickou kartu zapojit do akce také pro vykreslování uživatelského prostředí, takže plány jsou o kousek ambicióznější nežli v případě konkurence. Platíme za to ale nepříjemnou daň.

Opera 12 beta

Zdroj: Opera News via FavBrowser.com

Byl pro vás článek přínosný?