Hlavní navigace

Opět odliv mozků z AMD. Phil Rogers, hlava programu HSA, přešel do Nvidie

15. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno jsme zde informovali o tom, že z AMD coby další epizoda v seriálu personálních změn odešel Jim Keller, tedy šéf procesorového programu považovaný za velmi důležitou figuru pro projekt architektury Zen. Netrvalo moc dlouho nyní je zde další podobný příběh. AMD totiž opustil člověk, který byl zodpovědný za směřování technologie heterogenních výpočetních architektur HSA. Rozhodně půjde o nepříjemnou ztrátu, neboť skončil u Nvidie, tedy firmy, která je přesně v této oblasti pro AMD úhlavním konkurentem.

Tímto odcházejícím je Phil Rogers, veterán, který si v ATi a poté AMD odkroutil 21 let. V AMD měl oficiálně funkci „Corporate Fellow“, což by měla být nejvyšší technická hodnost, a pracoval na HSA, tedy technologii heterogenních procesorů, výpočetního využití GPU a zejména softwarového zvládnutí funkcí tohoto hardwaru. To je přitom oblast, na kterou se AMD alespoň oficiálně v posledních letech nejvíce zaměřovalo, až by se dalo říct, že jeho mantra byla parafrázujíc starší motto „budoucnost je HSA“.

Phil Rogers tuto budoucnost prosazoval i v organizaci HSA Foundation, která projekt zastřešuje a není dávno jen dílem AMD (přidala se k ní jména jako MediaTek, ARM, Imagination, Samsung, Qualcomm a seznam účastníků je docela bohatý). V HSA Foundation dokonce působil i jako její prezident. Tím byl až doposud, nicméně funkci zdá se složil spolu se svým odchodem z AMD. Ten nastal nedávno, snad dokonce jen tento měsíc; momentálně už ale v Rogersově profilu na síti LinkedIn můžete jako zaměstnavatele najít jméno Nvidia.

Phil Rogers prezentuje technologie HSA. Rok 2013
Phil Rogers prezentuje technologie HSA. Rok 2013 (Zdroj: Heise.de)

Okamžitý přesun do nové pozice pravděpodobně znamená, že Rogers byl jak se říká zlanařen, případně že si nové místo u Nvidie vyhlédl sám, každopádně šlo asi o změnu z vlastní vůle. AMD nedávno vydalo APU Carrizo, což je první čip, u kterého je oficiálně certifikována podpora pro finální verzi specifikace HSA 1.0; také tato specifikace byla v rámci HSA Foundation dokončena letos. V načasování jeho odchodu je tedy možná i projev loajality či věrnosti projektu, s nímž spojil několik let v zaměstnání.

 

V Nvidii má Rogers pozici, která bude té předchozí hodně podobná: Chief Software Architect – Compute Server. Bude tedy mít na starosti softwarový ekosystém umožňující používat pro obecné výpočetní úlohy pro změnu GPU Nvidie. Ta sice členem sdružení HSA není, se svou proprietární technologií (Cuda a příslušné softwarové nástroje) ale musí nějak řešit stejné problémy jako HSA. Zkušenosti Rogerse s heterogenními výpočty na GPU a APU z druhé strany fronty tedy budou jistě užitečné.

AMD jeho odchod oficiálně potvrdilo, nicméně neposkytlo k němu nějaké podrobnější informace. Ty by se (možná) mohly objevit u příležitosti vyhlášení hospodářských výsledků za třetí čtvrtletí, které bychom měli mít zítra. Následníkem Phila Rogerse v AMD bude podle informací serveru AnandTech jeho dosavadní spolupracovník Gregory Stoner; kromě toho by měl také převzít správu HSA Foundation.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?