Hlavní navigace

Oppo uvedlo další inovaci, účinnější tříosou stabilizaci foťáku pro mobil [MWC]

24. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínské Oppo sice do Barcelony nepřivezlo žádný nový telefon, ale odhalilo dvě zajímavé technologie, které by její příští smartphony měly obsahovat. O superrychlém nabíjení jsme psali včera. Dnes si představíme SmartSensor. Dle Oppa je to nejmenší technologie pro optickou stabilizaci. Dovolí dělat telefony tenčí, účinek stabilizace by přitom měl být lepší.

Stabilizace objektivuStabilizace snímače
Stabilizace objektivu | Stabilizace snímače

Stabilizace slouží ke kompenzaci pohybu rukou. Vyrovnává roztřesení posunem opačným směrem, takže fotka bude ostrá i při focení bez stativu. V mobilech se poprvé objevila v Lumii 920 (podzim 2012), od té doby prošla několika generacemi vývoji zvyšující účinnost.

 

Dosavadní technologie ale fungovaly na úrovni objektivů. Oppo představilo první stabilizaci přímo na snímači. Tu známe z (bez)zrcadlovek, kde má tu výhodu, že může být obraz stabilizován s každým nasazeným objektivem. U pevně připojených skel neměla smysl.

SmartSensor od Oppa ale výhodu našel. Celé upevnění je menší a tenčí. Dle výrobce pracuje desetkrát vyšší přesností, neboť vyrovnává i jemné pohyby o 0,3 mikrometry. Reakční časy 15 milisekund jsou až třikrát rychlejší než u stabilizace objektivu. A celý systém má prý padesátkrát nižší spotřebu energie. Čip je navíc stabilizován hned ve třech osách. Kromě horizontální a vertikální umí vyrovnat i točivé pohyby.

" frameborder="0" height="360" width="640">

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: Oppo

Byl pro vás článek přínosný?