Hlavní navigace

Optické kabely MXC od Intelu přijdou v druhé půli roku, s rychlostí až 1,6 Tb/s

12. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Většina z vás si nejspíš vzpomene, že před uvedením rozhraní Thunderbolt měl Intel v plánu místo klasické elektrické kabeláže použít optický přenos dat. Tato optická verze Thunderboltu nesla kódové označení Light Peak, nakonec ale nebyla realizována. Něco z ní ale možná přetrvává převtěleno v optickém propojovacím systému MXC, který Intel navrhl pro datacentra. Tento standard má v servrovnách šetřit energii i místo. Do běžných PC se bohužel nechystá, slibuje ale úctyhodné přenosové rychlosti – jedním kabelem mohou data proudit rychlostí až 1,6 Tb/s.

Se standardem MXC jsme se poprvé setkali již před rokem, kdy jej Intel prezentoval v rámci iniciativy Open Compute a související koncepce serverů Open Rack. Tehdy však ještě nový standard nenesl jméno MXC. Intel a další firmy stojící za touto technologií se nyní podělily o nové podrobnosti, a také o plány na reálné nasazení, které započne již letos. Výrobními partnery pro samotný hardware jsou firmy Corning (ta je známa ochrannými skly pro displeje tabletů a mobilů) a US Conec. Tito výrobci oznámili, že s prodejem kabelů, konektorů a dalších komponent začnou v druhém a třetím čtvrtletí letošního roku. Zřejmě později se k výrobě přidají ještě TE Connectivity a Molex.

Standard MXC pro optické kabely: až 64 vláken, v každém 25 Gb/s
Standard MXC pro optické kabely: až 64 vláken, v každém 25 Gb/s

MXC je nově vyvinutý typ optického kabelu a používá také vlastní konektory. Signál umí přenést na vzdálenost do 300 metrů a po jednom vlákně dokáže poslat 25 Gb/s (v budoucnu by ale údajně mělo být možné zrychlit až na 50 Gb/s). Kabel s nejvyšší přenosovou kapacitou používá vláken celkem 64 (32 v každém směru), což dohromady dává propustnost 1,6 Tb/s (po 800 Gb/s v každém směru). Volitelně lze ale používat levnější kabely obsahující jen 8, 16 nebo 32 vláken, pokud plná propustnost není potřeba. Kabeláž i konektor MXC byly navrženy s ohledem na robustnost, levnější výrobu, ale také malý rozměr. Díky tomu bude možné na síťovou infrastrukturu nahustit více konektorů při zachování nízkých nároků na prostor.

Konektory MXC mají zvětšené kontaktní plochy, takže jim tolik neškodí prach
Konektory MXC mají zvětšené kontaktní plochy, takže jim tolik neškodí prach

Zajímavostí je řešení kontaktů v konektorech – ty jsou čočkovitě rozšířené, takže samotná plocha styku je mnohonásobně větší než u klasické optiky. Díky tomu se takový kontakt dokáže mnohem spíše vyrovnat s kontaminací prachovou částicí (bránící průchodu světla), což je dle Intelu jeden z nejčastějších důvodů selhání optických kabelů v datacentrech. Odolnost proti prachu má být až desetkrát vyšší.

Vlevo kabel MXC, vpravo kabel pro komunikaci přes PCI Express
Vlevo kabel MXC, vpravo kabel pro komunikaci přes PCI Express

MXC má sloužit především na propojení serverů a racků uvnitř serverovny či v superpočítačích, výhledově by ale mělo sloužit i jako prostředek interní komunikace v mikroserverech (jednotlivé uzly by přes MXC mohly sdílet třeba úložiště či další komponenty). Nasazení tohoto nového druhu optiky by mělo odstartovat ve velkých datacentrech či superpočítačích. Zejména se to asi bude týkat firem, které si samy navrhují svou serverovou infrastrukturu. Z nich jsou Facebook a Microsoft přímo členy iniciativy Open Compute a údajně již tyto kabely testují pro nasazení ve svých provozech. Na zařazení MXC do svého portfolia již údajně pracuje také společnost Fujitsu.

 

Zdroje: Intel (1, 2), The Register, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?