Hlavní navigace

Outlook 2013: nastavujeme příjem pošty z běžných e-mailových služeb

18. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nelze čekat, že by se v domácích podmínkách často objevoval placený poštovní klient. V domácnostech zrovna často nenarazíte ani na zdarma dostupný Thunderbird, natož pak na Outlook od Microsoftu. Běžný uživatel dá přednost propracovanému webovému rozhraní služeb jako Gmail, kvůli nízkému zájmu o poštovní klienty se ostatně i Mozilla nedávno rozhodla, že přestane financovat aktivní vývoj Thunderbirdu. Outlook ale bude především ve firmách nadále patřit k častým volbám. Aktuálně vyvíjenou verzi může dokonce bezplatně vyzkoušet kdokoli.

Nepřehlédněte: Ukázka Office 2013: vyzkoušejte si cloudovou kancelář budoucnosti

Pokud se o ni zajímáte, možná se vám bude hodit pár tipů ohledně e-mailových účtů. Některé neduhy mohou být způsobeny tím, že aplikace není zcela hotová. S Outlookem 2013 se občas musíte poprat. Alespoň s betaverzí ano.

Jak přidat poštovní účet

Aby bylo jasno, aplikace je konečně primárně stavěna na použití s Exchange ActiveSync. Podporuje sice také IMAP a primitivní POP, s těmito protokoly se však připravíte o možnost synchronizace kalendáře, kontaktů a úloh. Vyjmenované funkce patří k základní výbavě aplikace, ve spodní části se mezi těmito sekcemi pohodlně přepínáte. Technologie Microsoftu synchronizaci toho všeho umožňuje, najdete ji především v domácím Hotmailu.

Hotmail

E-mailová služba od Microsoftu samozřejmě Exchange ActiveSync podporuje. Pokud tedy chcete svou schránku přidat do Outlooku, neměli byste narazit na odpor. Účty se přidávají skrze nabídku File (Soubor), jedná se o nepřehlédnutelné modré tlačítko v levé horní části okna. Posléze klepněte na Add Account.

Normálně vyplňte všechny údaje a pokračujte:

  • Your Name: vaše celé jméno
  • E-mail Address: vaše e-mailová adresa
  • Password: vaše heslo
  • Retype Password: znovu zadejte své heslo

Pokud se vydáte uvedenou cestou, program se pokusí detekovat nastavení služby. V případě Hotmailu by měl normálně připojit pomocí Exchange ActiveSync. Někteří uživatelé hlásí, že jim Outlook místo toho chybně nabízí na funkce chudší POP. Kdyby ke chybnému automatickému nastavení došlo u vás, vraťte se na samý začátek průvodce, kde se zadávají údaje o účtu, a místo předvolby E-mail Account zvolte raději Manual setup.

Při ručním nastavení si právě nejprve zvolíte typ účtu. Vybírat můžete ze tří možností, buď půjdete cestou nejmenšího odporu a (u nekompatibilní služby) nastavíte IMAP nebo POP, případně můžete zvolit připojení ke službě kompatibilní s Microsoft Exchange Server. V případě Hotmailu nás ale zajímá Exchange ActiveSync.

Opět zadejte své přihlašovací údaje, tentokrát ale také vyplňte políčko Mail server adresou m.hotmail.com.

Klepněte na tlačítko Next, poté dojde k otestování nastavení. Vše by mělo být v pořádku, jak vám program sdělí:

Na závěr vám průvodce nabídne přidání dalšího e-mailového účtu. Pokud chcete, rovnou tedy vyberte Add another account. V opačném případě odějte stisknutím Finish.

Gmail

U Googlu situace tak růžová není. Ačkoli na mobilních zařízeních, včetně Windows Phone, můžete pomocí Exchange ActiveSync synchronizovat jak poštu, tak kontakty nebo kalendář, pokud o přidání do Outlooku naneštěstí skončí chybovou hláškou. Dle výsledků našeho vlastního testu tedy nezbývá, než e-maily z Gmailu přijímat pomocí protokolů POP nebo IMAP. Doporučujeme samozřejmě spíše druhý jmenovaný.

V průvodci v úvodu vyplňte jméno, heslo a Outlook by měl automaticky nastavit připojení přes IMAP. Pokud operace skončí úspěšně, spatříte nakonec informaci o protokolu zvýrazněnou na poslední obrazovce průvodce.

Jiný účet

V Outlooku můžete přidat libovolný poštovní účet, který podporuje POP či IMAP. Na tyto protokoly se budete muset spolehnout i v případě českého Seznam E-mailu. Kdykoli se připojíte přes IMAP, dostáváte možnost určit stáří pošty uchované na místním disku. Při konfiguraci účtu táhněte posuvníkem Mail to keep offline podle vlastních preferencí.

Výchozí poštovní účet v Outlooku 2013

Pokud pracujete s vícero poštovními schránkami, jste si patrně vědomi toho, že jedna je vždy nastavena jako výchozí. Změnit výchozí e-mailový účet můžete docela snadno, otevřete nabídku File, v ní klepněte na Account Settings a pak ještě jednou.

V přehledu vyberte požadovaný účet a povyšte ho tlačítkem Set as Defauit.

Byl pro vás článek přínosný?