Hlavní navigace

Pálení čarodějnic aneb co udělá 220wattový AMD FX-9590 v desce bez podpory

30. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za chvíli tomu budou dva roky od chvíle, kdy společnost AMD uvedla svůj ještě v současnosti nejvýkonnější desktopový procesor – AMD FX-9590. Na letní E3 byla poučená veřejnost tak trošku šokována. Osmijádrový (či čtyřmodulový) procesor se od tehdy zaběhlé vlajkové lodi FX-8350 (Vishera) totiž podstatně lišil pracovními frekvencemi a ještě více udávaným TDP (Thermal Design Power – velmi zjednodušeně jde o číslo podobné příkon procesoru v zátěži).

Základní frekvencí FX-9590 je totiž 4,7 GHz, ale při zátěži s méně procesovými vlákny běží výběrová Vishera na kulatých 5 GHz. Pokud se má porvat s opravdu mnohavláknovou zátěží, nechá Turbo jádra tikat na stále velmi vysokých 4,8 GHz. Výrobním procesem tohoto procesoru je 32nm SOI a to vše dohromady dává TDP 220 W. FXing serious.

Zpočátku byl FX-9590 určen pro OEM, a proto jsem jej třeba na EHW ještě nikdy nerecenzoval. Nejvýkonnějším zástupcem desktopových AMD byl v grafech EHW tak dlouho FX-8350. Pokud bych se k FX-9590 chtěl dostat v době, kdy byl aktuální, musel bych si vzít na triko recenzi některé z „exkluzivních sestav“ s tímto CPU a pak trochu partyzánsky procesor vyjmout a otestovat v sestavě dedikované na pravidelné srovnávání procesorů.

Zhruba o rok později AMD svůj FX-9590 uvolnila pro retailový trh. Jelikož v té době už po něm tak trochu neštěkl pes, ani jsem se po něm příliš aktivně nepídil. Na jaře tohoto roku jsem si vzorek od AMD přece jen vypůjčil a do toho zrovna MSI nabídlo svou novou desku 970A SLI Krait Edition.

Ta se chlubí přízviskem první základní deska s podporou USB 3.1 (10 Gb/s) pro platformu AMD a také neotřelým černobílým designem. Ten mimochodem velmi dobře ladí třeba k fráčku v podobě skříní a zdrojů Fractal Design. Aby to mělo smysl déle než pár minut při skládání PC, musíte samozřejmě vybrat nějaký model s prosklenou bočnicí.

Přidaný čip Asmedia má na svědomí dva porty USB 3.1 na zadním panelu, o něco starší čip téhož výrobce pak dva USB 3.0 pro přední panel na skříni. Zbytek USB už patří staršímu standardu 2.0 a je obsluhováno jižním můstkem čipové sady zvaným SB950. MSI s deskou hraje taky trochu na city příznivcům aspoň trochu lepšího zvuku a snaží se trochu oddělit zvukovku od (potenciálně rušivého) zbytku základní desky. Za cenu něco přes 2500 Kč jde o dobře vybavenou desku, která umožní skládat moderními rozhraními vybavené počítače s procesory AMD FX. A ty stále pro některé vícevláknové úlohy (převody videa např.) nabízí nejlepší poměr výkon/cena v desktopové oblasti.

Když jsem pročítal specifikaci na zadní straně krabice a následně v manuálu, dočetl jsem se o podpoře procesorů AMD FX do AM3+. Žádná zmínka typu „up to 125 W“ apod. nikde nebyla. Na druhou stranu, pokud už zavítáte na web MSI, nenajdete v seznamu kompatibilních procesorů ani jeden ze dvou 220W FX od AMD.

Přemýšlel jsem nad tím, co by se asi tak mohlo stát při osazení 9590 do 970A SLI Krait bez jeho oficiální podpory. Bude UEFI hlásit nějaký problém? Budou aplikace nestabilní? A není to nakonec pěkný test, jak by dopadl třeba takový přetaktovaný FX-8350 (příkon těchto původně 125wattových při OC těch 200 W snadno překročí také)?

Každopádně jsem to poskládal dohromady, osadil pro jistotu velký dvojvěžový chladič Coolink Corator, přidal rychlé paměti od Corsairu a začal sestavu provozovat. V UEFI vše v pořádku, automatika nastavila správné takto (4,7, resp. až 5 GHz s Turbem), poladil jsem pouze nastavení pamětí.

Po instalaci pár ovladačů ve Windows jsem se pustil do testů a vše šlapalo skvěle. Teplota procesoru se držela v UEFI kolem 40 stupňů Celsia a dál jsem už jen občas dotykem ověřil mírně teplou heatpipe chladiče. Po dvou hodinách testů, kdy poslední půlhodina patřila vícevláknovým benchmarkům x264, Cinebench či renderingu v Blenderu se počítač vypnul. Přikládal jsem to operačnímu systému, jelikož jak měním neustále CPU a desky, nemám už času a chuti Windows u Microsoftu pořád aktivovat.

Druhý den jsem chtěl v testech pokračovat, ale po zapnutí jsem hned slyšel mírné praskání, za chvíli ucítil zápach a uviděl trochu kouře. Následující zapnutí jsem už narychlo natočil:

Napájecí kaskáda (resp. jedna její fáze) to prostě nevydržela a den pálení čarodějnic tak proběhl skutečně stylově. Po vychladnutí jsem ještě detailně nafotil následky na desce:

Ačkoli procesor vypadá fyzicky v pořádku, v jiné základní desce (GB 990FXA-UD7) mi zatím nepracuje. Ještě jsem neměl čas osadit tam jiný a zkontrolovat aktuálnost UEFI – jakmile to udělám, článek aktualizuji. O vyjádření požádám také MSI a AMD. U MSI mě bude zajímat, jestli by před osazením 220W FX přece jen neměla v manuálu či na zadní straně krabice základní desky nějak varovat a u AMD na to, zda na svých stránkách u FX-9590 vede pro změnu seznam skutečně a s jistotou kompatibilních desek (nenašel jsem jej – pokud vy ano, přidejte prosím odkaz v diskuzi pod článek).

Byl pro vás článek přínosný?