Hlavní navigace

PC dnes používají méně než polovinu z dostupných RAM modulů na trhu

17. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať už používáte svůj tablet, smartphone nebo netbook či ultrabook, všechna tato zařízení staví na pamětech DRAM. A právě na trhu s pamětmi se dle slov firmy IHS iSuppli stalo něco neočekávaného a unikátního: ve druhém letošním čtvrtletí se poprvé v historii stalo, že osobní počítače spotřebovaly méně než 50 % z RAM čipů na trhu.

Abychom si věci dali do nějaké perspektivy... PC jsou zde již zhruba tři desítky let. Android je zde méně než pět let. A minulý týden jsme zaslechli ohledně jeho úspěchů další zajímavá data – již bylo aktivováno více jak 500 milionů Androidů (+ aktivováno přes 400 milionů iOS zařízení). Hlavně toto duo (s nemalým přispěním ze strany Windows Phone, BlackBerry a dalších mobilních platforem) se tedy postaralo o nadpoloviční většinu.

RAM

Nová post-PC éra, jíž jsme právě svědky, samozřejmě neznamená, že se PC nebudou prodávat nebo používat a PC trh rozšiřovat. Co to naopak znamená, pak jedině to, že nám PC již přestaly sloužit jako střed technologického vesmíru. Jinými slovy, PC je již dávno spotřební elektronika a neokukujete jej na Invexu za sklem. Tak či onak, trend by měl setrvat a někdy ke konci roku 2013 bude PC konzumovat pouze čtvrtinu RAM trhu.

Zdroj: Android Authority

Byl pro vás článek přínosný?