Hlavní navigace

Philips vydal první monitor s FreeSync, 27" MVA se zakřiveným panelem

14. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem jsme zde psali o monitoru Lenovo Y27g, což bylo herní LCD s rozlišením 1920 × 1080, vybavené G-Sync a zároveň atypické zakřiveným panelem, což je záležitost obvykle uplatněná u monitorů s poměrem 21:9, nikoliv 16:9. Zdá, se, že takových ale nyní budeme vídat víc. Philips nyní uvádí podobný prohnutý monitor, pro změnu ale zase s podporou FreeSync. Bohužel bez možnosti použít vysoké frekvence jako na modelu Lenova, zase to ale nebude stát tolik.

Philips 279X6QJSW je pokud se nepletu dokonce vůbec prvním monitorem, který tento výrobce s technologií FreeSync uvedl. Opět se jedná o LCD s úhlopříčkou 27 palců (68,5 cm) a rozlišením 1920 × 1080 bodů, takže stejně jako minule si na své přijdou milovníci velkých ploch, ale méně už milovníci jemného rastru. Použit je panel typu MVA (respektive patrně AMVA) s kontrastním poměrem 3000:1, neblikavou regulací jasu s maximem 300 cd/m2 a odezvou při přechodu šedá-šedá (při aktivním overdrive) 4 ms.

Philips 279X6QJSW

Zakřivení panelu má pomyslný poloměr 4 metry, bude tedy relativně mírnější – v poslední době se totiž začínají objevovat už i panely s poloměrem jen 2 metry. Tato vymoženost zařazuje monitor do typů určených pro zábavu a hraní her, s čímž koresponduje i podpora FreeSync. U něj bohužel nevíme, v jakém rozsahu frekvencí je schopné pracovat, maximální frekvence samotného panelu je však jen základních 60 Hz.

Philips 279X6QJSW

Stojan tohoto monitoru vyvedl Philips s omezenými možnostmi nastavení (jen náklon), bez pivotu či nastavení výšky, zato ale s poměrně vzdušným designem. 279X6QJNS má také externí napájecí zdroj a údajně dost nízkou spotřebu, typicky 20,35 W. Jako vstupy lze využít analogový D-Sub, HDMI (s podporou MHL) a konečně DisplayPort, potřebný pro aktivaci FreeSync. Reproduktory obsaženy nejsou, jen 3,5mm výstup na sluchátka.

 

Zakřivené panely nabízejí výrobci za příplatek, což bude platit i zde, cena ale bude značně nižší než 550 dolarů za konkurenta, s nímž jsme srovnávali v úvodu. Monitor 279X6QJSW má oficiálně stát 349 $, což by spolu s daní momentálně dávalo cenu okolo 10 250 Kč. Na trhu by již měl být, ovšem skladem v obchodech se zřejmě nachází zatím jen v Americe.

Zdroje: Philips, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?