Hlavní navigace

Photoshop CS5: další hranice digitální fotografie padla

12. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Adobe Photoshop CS5 přináší řadu novinek. Bez dlouhého napínání se podívejme na ty nejzajímavější z nich:

Automatická korekce zkreslení

Vady na fotografiích vznikající díky nedokonalosti objektivů lze v Adobe Photoshopu odstranit již dávno. Do dnešní doby však šlo spíše o záležitost manuální a tedy poměrně pracnou. Díky profilům určitých digitálních fotoaparátů vycházejícím z EXIF informace bude v Photoshopu CS5 možné odstraňovat vady objektivu všechny najednou – od vinětace, přes soudkovité zkreslení, až po chromatickou aberaci. Profily bude podle vyjádření Adobe navíc sdílet na webu, šance využít této funkce opravdu naplno díky hotovému a použitelnému profilu bude tedy poměrně velká.

Podpora pro HDR fotografii

Ani HDR (High-dynamic Range Photography) není pro Photoshop žádnou velkou novinkou. Využití této funkce se ale díky vyšším nárokům uživatelů i fototechniky stále stupňuje, a tak Adobe vylepšuje podporu zpracování HDR snímků. Podle vyjádření společnosti dokonce nový nástroj překonává doposud nejlepší HDR titul na trhu - HDRsoft Photomatix.

Inteligentní vyplnění mezer

Vyretušovat ze snímků nechtěný objekt je ve složitějších případech v běžném editoru často úkol na několik desítek minut. V nové verzi však i tento problém bude možné vyřešit během chvíle. Chcete-li, pak se namísto prázdného prostoru část plátna hned po vyřezání vyplní dle okolí a to i tehdy, pokud jde o velmi složitou texturu. Jak to vypadá v praxi se obratem můžete přesvědčit ze screenu ukazujícím "zmizení" lodi.

Pokročilejší výběrový nástroj

Dle firmy Adobe by měl být výběrový nástroj opět o chlup chytřejší a inteligentněji izolovat objekty od jejich pozadí. A to dokonce i v případech, kdy je tvořeno nejsložitějšími okraji, na jaké na běžných snímcích narazíte - lidskými vlasy. Je to funkce poměrně oblíbená a používaná, uživatelé ji tedy rozhodně ocení stejně jako odpadající povinnost použít v tomto případě plug-iny třetích stran.

Loutkové objekty

S pomocí této funkce mohou uživatelé pohodlně hýbat s prvky na scéně díky upravitelným kontrolním a záchytným bodům. Jak se opět sami můžete přesvědčit, klidně tak třeba slona přinutíte strčit si vlastní chobot do pusy. Nabízí se přirozeně celá řada potenciálních míst, kde podobnou věc využít a nemusí nutně jít jen o recese. Díky této funkci lze například zdánlivě plochým objektům přidat na 3D dojmu, zdůraznit jejich dynamiku apod.

64bitová podpora pro Mac OS X

Zatímco uživatelé operačních systémů z řady Microsoft Windows se 64bitové verze svého Photoshopu CS4 dočkali již v září 2008, ctitelé platformy Mac OS X si museli počkat až dodnes. Jako klíčové vlastnosti 64bitové verze lze vidět práci s opravdu velkými obrázky a samozřejmě také využití potenciálu strojů s více jak 4 GB RAM.

Dynamičtější nástroje

Sada uměleckých tvůrčích nástrojů se s uvedením poslední verze dočkala nových štětců respektujících fyziku i dynamiku kreslení, takže není problém třeba změnit faktor tečení inkoustu apod. Funkce je akcelerována GPU jednotkou nacházející se v PC a samozřejmě perfektně solupracuje s externími pery a tablety typu Wacom.

Nový plug-in pro práci s RAWy

Co se týče práce s velkými RAWy z high-endových digitálních fotoaparátů, tak i pro jejich příznivce má nová verze něco v nabídce - inovovaný kvalitnější engine, který z RAWů dělá JPEGy. To vše za pomoci nejmodernějších algoritmů pro redukci šumu a zvyšování ostrosti okrajů, které mimochodem Adobe chystá do aplikace Adobe Lightroom 3.

Další funkce...

Jak se dá od programu rozsáhlosti a složitosti Adobe Phothosop CS5 očekávat, zmíněný seznam novinek není zdaleka konečný. Dle slov produktového manažera Adobe Phothosopu CS5 Bryana O'Neil Hughese se v nové verzi objevuje celkem 36 výraznějších změn.

Adobe také pokračuje v politice nastolené v minulých letech - některé z funkcí nebudou dostupné v rámci běžné verze aplikace Adobe Photoshop CS5, ale budou vyžadovat ze strany uživatele investici do verze "Extended". Doménou verze Extended má být v případě CS5 zejména funkce "Repousse", která zvládne z 2D objektů vytvořit protahováním a nadouváním 3D obraz.

A kolik to vše bude stát?

Uvedení programů Adobe Photoshop CS5 a CS5 Extended na český trh se očekává v květnu 2010. Odhadovaná koncová cena je 16 450 Kč za Adobe Photoshop CS5 a 23 170 Kč za Photoshop CS5 Extended. Ceny jsou uvedeny bez DPH. Pro uživatele současných verzí nebo firemní zákazníky budou samozřejmě k dispozici také upgrady a multilicence.

Přečtěte si také: Jaké novinky přinášejí další aplikace sady Adobe Creative Suite 5 si můžete přečíst zde

Některá "kouzla" nové verze Adobe Photoshopu si můžete prohlédnout v následujících videích:

Byl pro vás článek přínosný?