Hlavní navigace

Photoshop dostal novou konkurenci pro Windows. Nadějné Affinity Photo stojí jen 1000 Kč

8. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jablíčkáři mohli od loňska používat nový povedený bitmapový editor Affinity Photo, který byl vítanou konkurencí pro drahý Photoshop nebo levný Pixelmator. Apple jej dokonce zvolil aplikací roku pro OS X. Teď vyšla důležitá aktualizace povyšující na verzi 1.5 a co je hlavní, aplikace je s ní konečně dostupná i pro Windows.

Affinity Photo 1.5 pro Windows
Affinity Photo 1.5 pro Windows

Od listopadu se uživatelé mohli zapojit do bezplatného betatestu (a stále mohou, instalátor je na oficiálním fóru), teď ale vyšla snad už odladěná verze, kterou chce společnost Serif prodávat. Za Affinity Photo si momentálně účtuje 40 dolarů/eur, tedy lehce přes 1000 Kč. Tato zaváděcí cena platí do 22. prosince, pak se zvýší na 50 dolarů/eur. Nakupovat můžete zde, platí se kartou nebo PayPalem. Serif už nabízí i Affinity Designer (vektorový editor) a příští rok uvede ještě Affinity Publisher.

Affinity Photo umí upravovat obrázky, tvořit nové i vyvolávat RAWy. V právě vydané verzi již podporuje i profily pro tisíce různých foťáků a objektivů, takže by se měly automaticky upravovat zkreslení, aberace apod. Na rozdíl od bezplatného Gimpu umí pracovat s vrstvami úprav (adjustments layers), podporuje 32bitové barvy a různé barevné prostory.

Obsahuje pokročilý nástroj pro skládání panoramat, HDR, 360° fotek a zvládá i focus stacking makro fotek. Podporuje hromadu filtrů, úpravu perspektivy, deformaci zkapalněním, retušování a má pokročilé možnosti výběrů. Dále nabízí dávkové zpracování, záznam a přehrávání maker a ukládá historii úprav s více než 8000 kroky. Umí také otevřít i ukládat formát PSD. Kompletní seznam funkcí najdete na této stránce. Je toho opravdu hodně.

DT24

 

Photoshop se asi díky zapojení do celého ekosystému Adobe Creative Cloud nemusí o budoucnost bát. Affinity ale budu vlastní ekosystém založený na levných licencích, nikoliv předplatném. Snažit se však bude muset především Corel, jehož PaintShop Pro dosud na Windows sloužil jako ona levná alternativa pro Adobe.

Byl pro vás článek přínosný?