Hlavní navigace

Piráti vs. Intergram 1:0. Za rádio platit nemusíte, když jej nepoužíváte

29. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ústecký soud v prosinci rozhodl, že majitelé podniků mohou svým zákazníkům pouštět hudbu, aniž by přitom museli platit poplatky kolektivním správcům autorských děl, jako je OSA nebo Intergram. Spor se konkrétně týkal Reného Vaněčka z Kadaně (mj. člen Pirátů), jež ve své restauraci rádio měl, ale nepoužíval jej. Intergram si přesto poplatek nárokoval a po Vaněčkovi žádal 3272 Kč za rok 2012.

Jamendo nabízí alternativní licenci, u níž jsou kolektivní správci mimo hru
Jamendo nabízí alternativní licenci, u níž jsou kolektivní správci mimo hru

Vaněček se nakonec obhájil tím, že přístroj s rádiem (ve smyslu rozhlasu) v podniku má, ale nepoužívá jej, slouží pouze k přehrávání CD od regionálních kapel, od nichž dostal svolení. Potvrdili to i svědci a brigádníci, kteří u něj pracovali. Kontrolor Intergramu se ze zdravotních důvodů nakonec omluvil a k jednání se ani nedostavil. Soud proto uznal, že k veřejné produkci prostřednictvím rádia nedocházelo. Žalobce navíc musí Vaněčkovi zaplatit soudní výlohy ve výši 9808 Kč. Verdikt je pravomocný, Intergram se proti němu nemůže odvolat.

 

Pirátská strana to bere jako velké vítězství. Loni rozjela novou kampaň na podporu svobodné hudby a alternativních licencí. Ten, kdo chce ve svém podniku veřejně pouštět hudbu, může využívat buď hudbu bez licenčních omezení, nebo komerční rádio, jako je Jamendo. To za 48 eur ročně dovoluje podnikům neomezeně pouštět některý z jeho 21 hudebních kanálů, aniž by provozovatel podniku musel platit autorským svazům. Jamendo už používá 1500 obchodních řetězců včetně Subway, Marriot nebo Yves Rocher.

Zdroj: Piráti

Byl pro vás článek přínosný?