Hlavní navigace

Pirátskou stranu vyšetřují kvůli webu SledujuSerialy.cz. Ta to vítá, chce pozitivní precedens

22. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsou to tři roky, co Piráti spustili web SledujuSerialy.cz. Chtěli na něm demonstrovat, že odkaz není zločin a že provozovat nekomerční web, který obsahuje pouze odkazy (vložená videa odjinud), aniž by videa sami sdíleli, je právně v pořádku. Jenže je udala Česká protipirátská unie a policie 21. ledna Pirátům zaslala zprávu o zahájení trestního stíhání.

Sleduju seriály

První přestřelka mezi Piráty a ČPU proběhla již měsíc po spuštění stránek. „Za zásah do výlučného autorského práva je potřeba považovat jakékoli zpřístupnění díla veřejnosti způsobem, že kdokoli k němu může mít přístup na místě a v čase podle vlastní volby, tj. i prostřednictvím pouhého ‚linku’ nezávisle na vlastnictví či užívání rozmnoženiny díla, která je prostřednictvím linku zpřístupněna (tzn. zpřístupnění jako tzv. mirror downloading či embedded link). V tomto ohledu se jedná o další užití díla, ke kterému je zásadně nutný souhlas majitele autorského práva k zpřístupněnému dílu,“ ČPU cituje Autorský zákon: komentář / Ivo Telec, Pavel Tůma, 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2007, strana 228.

Tehdejší předseda Pirátské strany Ivan Bartoš reagoval slovy: „Odkazování na webovou adresu a embedování do stránky není sdělováním díla ve smyslu kopírovacího zákona. Stejně jako není sdělováním díla veřejnosti konstatování, že dnes večer dávají v kině Aero od 20:30 film Lidice nebo televizní program, který si lidé běžně kupují v trafice.

 

Pirátská strana vyšetřování vítá. ČPU si dle ní zatím vždy vyšlápla na studenty, kteří neměli prostředky na to se bránit. Strana chce ukázat, že výklad Unie je nesmyslný. Kdyby bylo sdílení odkazů trestné, musely by být vyšetřovány i weby jako YouTube nebo Facebook, které rovněž obsahují spoustu obsahu porušujícího autorská práva a navíc na tom provozovatelé ještě vydělávají.

Soudní spor Piráti vítají. Dosavadním terčem šikany České protipirátské unie byli vždy náhodně vybraní jednotlivci. Jejich pozice byla nerovná, protože proti nim vždy stál právní aparát lobbistických organizací, které současný represivní kopírovací monopol prosazují. Nyní se situace změnila. Namísto středoškoláků se musí lobbisti copyrightového průmyslu vypořádat s politickou stranou, která odkazovací web neprovozovala pro peníze, ale protože jsme přesvědčeni, že odkaz není a nemá být zločin,“ říká předseda Pirátů Lukáš Černohorský.

Naším cílem je změnit zákon o kopírovacím monopolu, nesprávně vydávaný za autorský zákon tak, aby už lidem nehrozily milionové pokuty za sdílení kultury s přáteli. Než se nám to ale podaří, budeme prostřednictvím soudů bojovat o to, jak ho policie vykládá a uplatňuje. Proto jsme se rozhodli provozovat odkazovací web sami, aby se Protipirátská unie a další lobbisté nemohli ohánět precedenty vysouzenými na středoškolácích, kteří ani neměli na advokáta. Internet je příliš důležitý na to, abychom ho přenechali organizacím jako je ČPÚ,“ uzavírá Černohorský.

Piráti také chtějí uspořádat demonstraci za svobodný internet v Česku. Vyprovokovalo to nejen aktuální trestní stíhání, ale také možná cenzura a sledování vyplývající z návrhů ministerstev financí a vnitra.

Zdroj: TZ Piráti

Byl pro vás článek přínosný?