Hlavní navigace

Podíl Windows 10 v Česku poprvé klesl, u XP šel zase nahoru. Není však třeba panikařit

16. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Gemius analyzující návštěvnost na předních českých webech publikuje některá zajímavá data na stránkách rankings.cz. Ukazují, jak vypadá typický český surfař. Momentálně má také nejpřesnější národní statistiky týkající se podílů operačních systémů nebo prohlížečů. A právě v číslech za minulý týden došlo k nečekané události. Podíl Windows 10 poprvé oslabil. Zatímco v týdnu od 26. 10. do 1. 11. měly desítky 8,95 %, mezi 2. 11. a 8. 11. to bylo jen 8,91 %.

Podíl Windows 10 v Česku poprvé poklesl

Oslabil i Android nebo Windows 8.1, naopak o více než jeden procentní bod vyrostl už tak vedoucí systém Windows 7 a překvapivě si o osmnáct setin bodu polepšila také Windows XP. Z dlouhodobého hlediska ale tato odchylka nejspíš nebude mít velký vliv. Obecně totiž podíl Windows 7, 8.1 i XP v posledních třech měsících klesal na úkor desítek.

 

Rankings.cz vychází z počtu navštívených stránek za jednotlivé systémy. Minulý týden se skokově více surfovalo, protože zhlédnutých stránek bylo o 85 milionů navíc oproti předchozímu období. Na tom vydělaly sedmičky, které si oproti předposlednímu týdnu připsaly 54 milionů a Windows XP 11 milionů pageviews. V tomto ohledu rostly i desítky, jež si v posledních týdnech polepšily ze 150 na 154 a pak na 161 milionů

Byl pro vás článek přínosný?