Hlavní navigace

Podívejte se: Nová centrála Applu ve tvaru UFO na dalším videu

22. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O tom, že chce Apple v Cupertinu postavit novou centrálu, už víme tři roky. První vizualizace odhalují budovu ve tvaru létajícího talíře, která bude prošpikována nejmodernějšími technologiemi, ale zároveň bude co nejvíce myslet na ekologii. Ze současné betonové a asfaltové džungle vznikne centrála, v jejímž srdci bude obrovský park.

Cupertinská radnice už loni schválila plán, že Apple bude moci převrátit staré pozemky koupené od HP úplně naruby. Většina parkovacích míst se přesune do podzemí, stávající stromy se pokácejí nebo přesunou jinde, v parku budou zároveň vysázeny nové. Budova kompletně poběží na obnovitelné energii. Spotřeba energie prý navíc bude o 30 % nižší než u běžných srovnatelných staveb.

 

Kolem Campusu 2, jak Apple novou centrálu nazývá, budou jezdit autobusy na biopaliva a zaměstnanci si budou moci vypůjčit některé z více než tisícovky jízdních kol. Apple by chtěl Campus 2 postavit do roku 2016. Projekt přitom začal v roce 2009, kdy sám Steve Jobs volal architektovi Normanu Fosterovi, jestli by pro něj nenavrhl něco velkého. Foster v krátkém videu mimochodem zmiňuje, že tvar vesmírné lodi nebyl v plánu od začátku, ale že k něm nakonec dospěli.

Byl pro vás článek přínosný?