Hlavní navigace

Podrobná recenze UltraSharpu U2713H na světě: zaujme Dell grafiky?

17. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

V prosinci jsme psali, že Dell brzy uvede U2413 a U2713H – nové UltraSharpy s AH-IPS a pokrytím AdobeRGB. Simonu Bakerovi z TFTcentral se podařilo U2713H získat velmi brzy, takže rádi upozorníme na jeho recenzi. A pro ty z vás, kterým by anglický originál dělal potíže, máme krátký výtah.

Dell UltraSharp U2713H
Dell UltraSharp U2713H

Dell UltraSharpU2713H Dell UltraSharp U2713H Dell UltraSharp U2713H 

Už víte nové Delly mají podporovat hardwarovou kalibraci, mít korekci rovnoměrnosti podsvícení a být z továrny nastaveny barevně velmi přesně (dE

Jako obyčejně Simon chválí stojan Dellu, bohatství videovstupů a tentokrát také hub s porty USB 3.0. Nabídka OSD je zpracována velmi podobně jako na předchůdci – U2711. Provedení je co do kvality dobré, bohužel však ve ztichlé místnosti bylo slyšet slabý zvuk z napájecí části monitoru. Antireflexní vrstva je označena jako matná, ale nemělo by se jednat o hrubou („špinavou“) vrstvu. Podle ne úplně spolehlivého testu focením by podsvícení stejně jako u U2713HM nemělo používat (blikající) PWM.

V standardním režimu a režimu sRGB nejsou barevné odchylky zrovna nízké, pokrytí obou gamutů je ale vcelku odpovídající. V továrně předkalibrovaných režimech jsou výsledky všech sledovaných hodnot (barevné odchylky, gama, škála šedé a pokrytí gamutu) už velice dobré, hlavně v režimu sRGB. V AdobeRGB byly barevné odchylky větší, nejsem si ale jist, jestli třeba Blue Eye Pro reaguje správně. Software pro hardwarovou kalibraci vypadá velmi dobře, současný hit – dobrá a přitom cenově dostupná sonda x-rite i1 Display Pro – je mezi podporovanými. TFTcentral slibuje výsledky HW kalibrace doplnit.

 

Kontrastní poměr kolem 850:1 neoslní, ale tak nějak v poslední době patří ke všem barevně přesněji nastaveným IPS. Regulace jasu v rozmezí 57–300 cd/m2 při zachování kontrastu je chvályhodná. Pozorovací úhly jsou jako vždy u IPS vynikající, jev IPS glow je na fotce z úhlu dost silný.

Zklamáním je kompenzace nerovnoměrnosti podsvícení, která v podstatě sama od sebe nefunguje. Uvidíme, zda se po doplnění výsledků HW kalibrace neobjeví lepší výsledky (protože třeba Samsung S27B970 nabízel právě pro uniformitu režim „udělej si sám“ v rámci HW kalibrace).

Input lag dopadl o trochu hůře než u U2713HM (25,3 ms), stále to však není žádná hrůza. S odezvou to bylo už výrazně lepší, byť samozřejmě 120Hz TN od Samsungu bylo viditelně rychlejší. V celé škále testů dopadl U2713H vzhledem k nakonec nižší než očekávané tržní ceně velice dobře a jsem už jen zvědav na výsledky HW kalibrace (a případné rozchození kompenzace nerovnoměrnosti podsvitu). Za malý příplatek oproti U2711 rozhodně stojí, výhod proti U2713HM je také dost.

Zdroj: TFTcentral

Byl pro vás článek přínosný?