Hlavní navigace

Použijte pevný disk jako složku v systémovém oddílu, když nemáte místo

12. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy pevné disky dosahují kapacit v řádech desítek GB a jejich ceny klesly na velmi nízkou úroveň, už nedostatek volného místa nepředstavuje takový problém, jako kdysi. Najdou se však uživatelé, kteří si na novém počítači rozdělí pevný disk na dva oddíly – jeden systémový, kam instalují programy a hry, a druhý pro ukládání důležitých dokumentů. Z praktického hlediska je tento přístup výhodný i pro zálohování operačního systému. Když se totiž něco pokazí, snadno můžete vše opravit ze zálohy vytvořené na druhém oddíle.

Často se však stává, že uživatelé velikost systémového disku neodhadnout a záhy ho zcela zaplní, takže nemají kam instalovat nové programy a Windows nemají kam ukládat dočasné soubory. Ostatně dnes, kdy mnohé hry po instalaci zabírají často i více než 10 GB, to není až tak výjimečné. Zvláště pak v případě, kdy máte starší disk s menší kapacitou.

 

Nedostatek místa na systémovém oddílu se zpravidla řeší tak, že je jiný oddíl zmenšen a o získané místo je pak ten systémový rozšířen. Tato změna struktury pevného disku je však trvalá a navrácení do původní podoby už kvůli nově zapsaným datům nemusí být tak snadné.

Vytvoření složky

Existuje však jednoduchý postup, díky kterému si jiný oddíl nebo celý zakoupený pevný disk můžete připojit k tomu stávajícímu jako virtuální složku. Každý soubor, který do ní bude uložen, se tak bude navenek tvářit, že je uložen na systémovém disku, ale fyzicky bude zapsán na disku jiném. Snadno tak vyřešíte problém s ubývajícím místem, protože nové programy či hry budete instalovat do takto vytvořené složky, takže nebudou zabírat místo na systémovém disku. Tento postup můžete využít také ve Windows XP a Vista, kde je postup stejný.

V Průzkumníku Windows nejprve na systémovém disku C: vytvořte novou složku klepnutím na tlačítko Nová složka a nějak charakteristicky pojmenujte. Pro potřeby tohoto článku použijeme pojmenování EXT_DSK.

Namapujte pevný disk jako složku

Připojení k disku

Poté otevřete nabídku Start, pravým tlačítkem klepněte na položku Počítač a z nabídky zvolte příkaz Spravovat. V novém okně poté v levé části klepněte na položku Správa disků. Zobrazí se seznam všech disků připojených k počítači a jejich oddíly. V dolní části pak můžete vidět graficky znázorněnou strukturu disků.

Pravým tlačítkem klepněte na oddíl, který budete připojovat k systémovému disku, a z kontextové nabídky vyberte příkaz Změnit písmeno jednotky a cestu. Poté klepněte na tlačítko Přidat. V dalším dialogu pak klepněte na tlačítko Procházet a následně vyhledejte složku, kterou jste vytvořili na systémovém disku (v tomto případě tedy EXT_DSK). Označte ji a klepněte na tlačítko OK. Stejným způsobem pak zavřete oba zbývající dialogy.

Důležité je, aby takto propojovaná složka byla prázdná, jinak Windows nepovolí její přiřazení. Vytvořená složka EXT_DSK se od této chvíle bude chovat stejně jako všechny ostatní na systémovém disku. Můžete do ní ukládat soubory nebo instalovat aplikace a běžně s nimi manipulovat. Fyzicky však bude vše uloženo na druhém oddíle.

Odebrání složky

Chcete-li tuto složku odebrat, je postup velmi podobný. Na příslušný oddíl klepněte pravým tlačítkem a z nabídky zvolte příkaz Změnit písmeno jednotky a cestu. V zobrazeném dialogu pak označte virtuální složku (EXT_DSK) a klepněte na tlačítko Odebrat. Dotaz pak potvrďte klepnutím na Ano.

Namapujte pevný disk jako složku

Smazání složky

Pokud takto vytvořenou složku odstraníte, nic se nestane. Bude totiž odstraněna pouze tato složka samotná, ale obsahu, který je uložen na jiném oddílu nebo disku, se to nijak nedotkne.

Byl pro vás článek přínosný?