Hlavní navigace

Používat pět let staré PC je úplně v pořádku (komentář)

22. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Toto je neuvěřitelná statistika. Lidé na světě používají 600 milionů počítačů, které jsou starší než pět let. To je velmi smutné,“ řekl na včerejší akci Applu Phil Schiller, obchodní ředitel firmy. S novým menším iPadem Pro chtějí cílit na uživatele starších iPadů a také ty, kteří doma mají staré desktopy a notebooky s Windows. Schiller nový tablet označil za „ultimate PC replacement“, tedy nekompromisní náhradu PC.

Na konferencích Applu je zvykem kopat do konkurence. Androidu se v Cupertinu věčně vysmívají jeho roztříštěnosti. U Windows 8 byl zase terčem kritiky pomalý růst. A výrobci PC každoročně hlásí oslabení prodejů, přestože Macy rostou. Argument se starými počítači zazněl poprvé. Pro šéfa marketingu je jistě smutné vidět, že lidé nechtějí kupovat novinky…

Apple se vysmívá starým počítačům
Apple se vysmívá starým počítačům (foto: Apple) 

Pět let již dnes nic není

Je ale počítač z roku 2011 zastaralý? Jak v čem. Můj domácí desktop má čtyři roky. Je v něm základní čtyřjádrový Core i5 „Ivy Bridge“, 8 GB RAM a nějaké to SSD. Stále nemám potřebu jej nahradit a nemyslím si, že příští rok, až s ním oslavím páté výročí, tomu bude jinak. Je to PC, které ani ve své době nebylo úplně špičkové, přesto dodnes dobře slouží. Stříhám na něm video i zvuk, upravuji fotky, internetuji a hraji hry. Až na grafickou kartu v něm není třeba nic měnit, moderní železo by mi moc nového nepřineslo. Jasně, pro převod 4K videa nebo rendering 3D grafiky se hodí každé procentu výkonu navíc, ale to já nedělám. Stejně jako většina lidí.

Nedávno jsem měl zapůjčený MacBook Air z roku 2011. A víte co? Mohl jsem jej používat úplně bez problémů. Generace procesorů Sandy Bridge již byla hodně vyspělá, v laptopu bylo SSD a jediným zádrhelem bylo jen 2 GB paměti, kterou nebylo možné upgradovat. Akumulátor vyměněn za nový sliboval několikahodinovou výdrž.

 

Dokonce i můj MacBook Pro z roku 2007 je pro kancelářskou práci a přehrávání videa stále dostatečně dobrý. Upgrade na 3 GB RAM a výměna HDD za SSD jej hodně oživila, navíc na něm běží i čerstvý OS X El Capitan.

Budu se již opakovat, ale morální životnost počítačů roste. Součástky se tolik nekazí a jejich výkon nebo provozní vlastnosti jsou již na takové úrovni, že každoroční upgrade nemá smysl. Výrazně je to vidět u desktopů. Pět let starý procesor vás dnes omezovat nebude. Upgradovat můžete jednotlivé komponenty, ale v jádru jde o starý počítač. Notebooky za pět let ušly delší cestu. Nahoru šel výkon, dolů spotřeba, takže se prodloužila jejich výdrž, která může být pro uživatele klíčovým kritériem.

iPad Pro je kompromisní

Jenže co je důvodem, proč lidé používají staré počítače? Buď jim vyhovují, nebo na nový nemají. Phil Schiller vidí ještě třetí důvod. Lidé mají peníze, ale neumí si představit, co by jim nový počítač mohl dát. Vize Applu je taková, že více než půl miliardy lidí čekalo na to, až někdo udělá lehkou a tenkou dotykovou placku. Jenže iPad Pro přes všechny snahy Applu nikdy nebude onou nekompromisní náhradou. Těch kompromisů je totiž hromada.

Operační systém má sice milion optimalizovaných aplikací, ale na ty desktopové se stále nechytají. Mají omezené funkce. Prohlížeče jsou osekané, kancelářský balíček také, mobilní hry jsou obecně chudší. Software musí Apple schvalovat a ten podle něj nevhodný cenzuruje. iOS nemá centrální úložiště souborů, ale každá aplikace přistupuje k těm svým. Pracovní tablet nepodporuje myš ani tisk přes USB. Abyste do něj dostali soubory z foťáku, budete potřebovat redukci za devět stovek. Nic než fotky navíc neimportuje. Apple se příliš spoléhá na to, že lidem stačí cloudové služby a propojení zařízení přes AirDrop.

Jestli iPad Pro v něčem vyniká, je to skvělý displej a podpora stylusu. Ideální zařízení pro grafiky. Běžní uživatelé by ale udělali lépe, pokud by si za těch 20 000 Kč koupili pořádný notebook. Statistiky e-shopů nicméně ukazují, že lidé kupují zařízení spíš o polovinu levnější. A i obyčejný notebook „za deset“ jim obecně poslouží lépe než iPad Pro. Pokud je nějaký tablet schopen nahradit počítač, tak je to Surface Pro (a jeho konkurence s Windows). iPadu by zkrátka slušel lepší software, klidně i OS X.

Nejpoužívanějším iPadem je pět let stará dvojka
Nejpoužívanějším iPadem je pět let stará dvojka (foto: Localytics)

Mimochodem: Phil Schiller se posmívá pět let starým počítačům, ale víte, který tablet Applu je dodnes nejpoužívanější? Pět let starý iPad 2. Podle analýzy Localytics má 20% podíl. iPad Mini, který je jeho zmenšenou variantou, má 18% zastoupení.

Byl pro vás článek přínosný?