Hlavní navigace

Praví chlapi mají svoje továrny – pochlapí se i Qualcomm?

29. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

„Praví chlapi mají svoje továrny,“ pravil kdysi Jerry Sanders. Bohužel tím tak trošku poškádlil osud, protože AMD své továrny několik let po jeho odchodu z čela firmy ztratilo. Trendu, kdy si továrny může dovolit jen pár největších koncernů, se ale může v budoucnu postavit jiná společnost. Zástupci Qualcommu totiž na firemní konferenci Uplinq 2012 připustili, že situace na trhu může společnost k vybudování vlastního výrobního zázemí dotlačit. Zároveň také dodali, že jsou na takový vývoj připraveni.

Důvod není ani trochu překvapivý: jsou jím potíže, kterým (nejen) Qualcomm čelí při nasazování 28nm výroby. Společnost TSMC, která je v zakázkové výrobě jedničkou, nestíhá uspokojovat všechny objednávky ani při nejlepší vůli. Qualcomm již údajně započal s přepracováváním návrhu čipů pro výrobu v dalších továrnách. Mělo by jít o UMC, Samsung a GlobalFoundries.

Ani s touto diverzifikací by však společnost neměla produkci svých čipů zcela pod kontrolou. Navíc tyto společnosti mají s nasazením nového procesu proti TSMC skluz. Ve fází, kdy bude například 20nm proces čerstvý, se tedy bude zřejmě opakovat situace, kdy všichni čekají na TSMC. Právě opakování 28nm peripetií si však firma výslovně nepřeje.

SoC Qualcomm Snapdragon

Ačkoliv tedy dle Qualcommu v současnosti není vhodná situace pro pořízení vlastních továren, v nejbližší době už může na toto rozhodnutí dojít. Firma má údajně k vybudování továren a vývoji patřičných litografických procesů vlastní kapacity, včetně expertů s potřebnými zkušenostmi. Těžko předvídat, zda Qualcomm skutečně přemýšlí o startu na zelené louce, či zda číhá na příležitost ke koupi nějaké existující výrobny. Druhá možnost by zřejmě přinesla ovoce podstatně rychleji.

 

Jde o značně překvapivé vyhlášení, v poslední době jsme totiž byli svědky toho, že se počet polovodičových firem s vlastními továrnami naopak snižuje. Nejlepším příkladem je již zmíněné AMD. Ovšem vinou rostoucích nákladů na nové výrobní procesy řídnou i řady zakázkových výroben. S každým stupněm miniaturizace totiž přibývá společností, které si již přechod nemohou dovolit. Dokonce i Intel již začíná své továrny otvírat dalším klientům, aby náklady o něco zredukoval. Je tedy jasné, že vlastní továrny jsou jen pro firmy, schopné ustát ohromnou finanční zátěž a zároveň udržovat vysokou produkci.

Logo společnosti Qualcomm

Tento krok vypovídá hodně o tom, jak Qualcomm vidí svou budoucnost a šance na expanzi. Naznačuje to, že není spokojen s rolí řekněme AMD či Nvidie, ale má ambici stát se gigantem rozměru Intelu. A to nejen integrováním návrhu čipu a jeho výroby pod jednu střechu, ale také tržbami a maržemi. Jak už totiž bylo řečeno, pro financování vývoje a udržení továrny v černých číslech je třeba vysokých příjmů. Qualcomm tak možná již kalkuluje s tržním podílem v desktopech, noteboocích a serverech.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?