Hlavní navigace

Proč hořel Galaxy Note 7? Akumulátory byly špatně navržené. Od obou výrobců

23. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Výsledky nezávislé společnosti Instrumental

ohledně akumulátorů v Galaxy Notu 7 byly na správné cestě. Samsung dnes oficiálně oznámil příčiny samovzněcování. Výrobce vyloučil veškeré problémy s hardwarem/softwarem telefonu, různými typy nabíjení nebo možnou špatnou distribucí. Na vině byly samotné akumulátory, u nichž došlo k vnitřním deformacím a následným zkratům.

Samsung prodal tři miliony těchto telefonů, 96 % se mu jich vrátilo zpět. Na testování se podílelo 700 inženýrů, kteří ověřovali 200 000 telefonů a 30 000 samotných akumulátorů. Do testů se zapojily i tři nezávislé společnosti. Na příčinách se shodly. V Samsungu měli tu smůlu, že druhá várka telefonů s jinými akumulátory disponovala úplně jinou chybou.

První várku akumulátorů vyrobila dceřinka Samsung SDI (výrobce je v materiálech označuje jako výrobce A). U nich došlo k nechtěným deformacím negativních elektrod v pravém horním rohu článku kvůli nedostatku místa v obalu. Na vině bylo také prodloužení elektrody až do ohybu článku. Elektrochemické reakce způsobují, že se akumulátor nafukuje. Nešťastná konstrukce ale poškodila separátor oddělující obě elektrody, a došlo ke zkratu. Zkrat zahříval akumulátor, až došlo ke vzplanutí elektrolytu.

Druhou várku vyrobila společnost Amperex (výrobce B). U jejích akumulátorů nebyly negativní elektrody ohnuté, problémy ale byl u pozitivních elektrod. Jejich hliníkové kolektory měly příliš ostré sváry, které při nafukování protrhly izolační pásku i separátor, a opět došlo ke zkratu. Na některých akumulátorech dokonce pásky zcela chyběly.

Akumulátor Galaxy Note 7
Akumulátor Galaxy Note 7
Chyby v akumulátorech A a B
Chyby v akumulátorech A a B
Chyby v akumulátoru A
Chyby v akumulátoru A
Chyby v akumulátoru A
Chyby v akumulátoru A
Chyby v akumulátoru B
Chyby v akumulátoru B
Chyby v akumulátoru B
Chyby v akumulátoru B

Jak už bylo řečeno, je opravdu velkou smůlou, že jedno zařízení postihly dva různé problémy s akumulátory. Když už Samsung ví, kde byla chyba, Galaxy Note 7 by už mohl vrátit na trh. Jenže ten telefon má tak špatnou pověst, že už by jej lidé stejně nekupovali. Nehledě na to, že je nový rok a přijde další generace špičkových zařízení.

U nich si už Samsung chce výstupní kontrolu lépe hlídat. Akumulátory projdou osmibodovým testem, kde se bude ověřovat odolnost vůči přebíjení, mechanickému poškození i vysokým teplotám. Provede se několik různých nabíjecích cyklů a výrobce bude akumulátory sledovat i pomocí rentgenu. Budoucí telefony by tak osud GN7 neměl potkat. Doufejme.

Byl pro vás článek přínosný?