Hlavní navigace

Proč ještě není Radeon HD 7990 nebo Maximus V Extreme? Nejsou PCIe můstky

14. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel jakožto high-endovou herní platformu propaguje LGA 2011 a procesory odvozené od serverových Xeonů. Stačí ale letmý pohled na testy a je jasné, že připlácet si nemá smysl, jako základ herního děla více než dostatečně poslouží i Core i5 pro socket 1155. Pokud ale výrobci základních desek chtějí nabídnout více linek PCI Express než standardních 16, kolik jich integrovaný řadič těchto procesorů dokáže obsloužit, musí sáhnout po rozbočovači neboli můstku. Jejich tradičním dodavatelem je firma PLX Technology, čipy od ní odebírají výrobci grafických karet i základních desek.

Její nejnovější rozbočovač PEX8747 má celkem 48 linek, z nichž 16 slouží pro připojení k procesoru a zbylých 32 lze rozdělit na 2× 16 nebo 4× 8 (dohromady má tedy můstek pět portů). Po vydání procesorů Sandy Bridge-E a Ivy Bridge se po těchto můstcích strhla sháňka, kterou společnost PLX Technology nečekala: některé základní desky, jmenovitě např. Asrock X79 Extreme11, mají tyto můstky dokonce dva. Většinu produkce proto získala hrstka prvních nebo největších zákazníků, všichni ostatní musí čekat.

Nedostatek můstků PEX8747 tak prý ovlivnilo například vydání Radeonu HD 7990, kde je čip nezbytný pro propojení dvou grafických jader. O moc lépe na tom ale není ani konkurence. Nvidia dříve vyvíjela vlastní můstky a ještě u GeForce GTX 590 rozděloval PCIe linky čip NF200. U GeForce GTX 690 se ale kalifornská společnost rozhodla sáhnout po produkci PLX Technology a to je nejspíš důvodem, proč se karty potýkají se špatnou dostupností. Ze základních desek se obětí nedostatku stala například Asus Maximus V Extreme, která má tvořit absolutní špičku nabídky pro platformu LGA 1155.

Redaktoři serveru techPowerUp se na Computexu vyptávali u výrobců Radeonů HD 7970 X2 a ti jim potvrdili, že nedostatek můstků od PLX destabilizoval jejich plány vydávání nových produktů a že hledají alternativy. TPU spekuluje, že onou alternativou by se mohly stát můstky podporující pouze PCIe 2.0. To by mělo na výkon negativní dopad v řádu desetin až jednotek procent, na krabici by to ale vypadalo o desítky procent hůř.

 

Nejednomu z vás se určitě hlavou honí otázka, které jsme se doposud vyhýbali: a to opravdu nikdo jiný než PLX vhodné můstky nevyrábí?

Světe div se, nevyrábí, nebo o tom alespoň nevíme. (Nebo snad víte o základní desce, která by byla osazena něčím mimo množinu Nvidia NF200 a PLX?) Jak jsem zjistil pomocí Googlu, podobné čipy vyrábí ještě firma IDT. Použitelnou náhradou za PEX8747 by mohl být její model 89H48H12G3, který má taktéž 48 linek verze 3.0, ale zbytečně mnoho portů (dvanáct), takže bude pravděpodobně i dražší. A kdo ví, jak je to s dostupností. IDT má na svých stránkách funkci Check Inventory, která umožňuje zjistit, který distributor (pouze v Severní Americe) má ten či který produkt skladem. Můstek 89H48H12G3 je zrovna z těch, které nejsou k nalezení.

Jsme tedy zvědaví, kdo si ze současné situace vezme ponaučení. Vsadí AMD a Nvidia příště na jistotu a vyvinou si můstek vlastními silami? Nebo PLX Technology vyroste nový konkurent z řad firem, které už se podobnými přepínači zabývají? Aktuální problém to ale bude až za několik let, kdy AMD, Intel a Nvidia přijdou s procesory a grafickými kartami podporujícími PCIe 4.0 (které zatím snad ještě není ani na papíře). Můj osobní tip je, že firma PLX už bude ze současné situace poučena a hned ze začátku objedná dostatečnou výrobní kapacitu.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?