Hlavní navigace

Procesorová architektura Samsungu poprvé oficiálně: jmenuje se Exynos M1

25. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už je tomu několik let, co se internetem šíří zvěsti o tom, že Samsung přestane licencovat Cortexy a místo toho představí vlastní procesorová jádra s architekturou ARM. Zpočátku to byly jen hodně nezaručené zprávy či spekulace, postupně ale byly přijímány čím dál víc a dnes už o tom snad nikdo nepochybuje, ačkoliv Samsung oficiálně nikdy nic neoznámil. Tedy až doposud. Vydání už se zřejmě blíží, a tak firma provedla první malý „coming out“ a zaslala patche přidávající podporu připravované architektury do vývojářských nástrojů jako je GCC.

První příspěvky dostaly nástroje Binutils či kompilátor GCC a jejich prostřednictvím se dozvídáme, jaké jméno vlastnoručně navržené procesory Samsungu ponesou. V mailech a kódu se hovoří o procesorech „Exynos M1“. Zřejmě by mělo jít o označení prvního SoC odvozeného od této architektury, případně první generace těchto čipů, asi tedy ne přímo o interní jméno jádra či architektury samotné (jako je např. Haswell, Steamroller).

Podrobností je v zveřejněném kódu bohužel velmi málo a žádné doprovodné dokumenty se s nimi nepojí. Vyčíst se z nich dá, že procesor bude vedle 64bitové architektury ARMv8 zpětně kompatibilní také s 32bitovým režimem (ARMv7). M1 podporuje instrukce Neon, což je rozšíření SIMD podstatné pro multimédia a podobné úlohy, to je však u 64bitových čipů povinné a nejedná se o žádné překvapení. Přítomna je i FPU a akcelerace šifrování, což jsou ale opět standardní náležitosti. Web KitGuru podotýká, že Samsung je členem HSA Foundation a čipy Exynos M1 by tudíž mohly používat tuto technologii. V tuto chvíli jde ale asi sotva o víc než spekulaci, HSA by bylo spíše překvapením.

 

V poznámkách k vydání se uvádí, že kód byl ozkoušen na neupřesněném systému s 64bitovým procesorem ARM („aarch64-unknown-linux-gnu“). Je možné, že tato zmínka míní test na skutečném hardwaru. To by mohlo znamenat, že už má Samsung k dispozici i funkční křemík, byť jej ještě operační systém nedetekuje. Není to ale nutně pravda, patche mají zatím jen rámcovou funkci (lze říci, že toliko přidávají přepínač pro volbu architektury M1). Otestování tedy asi spočívalo hlavně v tom, zda někde není nečekaná chyba nebo zda se nerozbil překlad zbylého kódu GCC. Pro tento účel ale klidně mohlo všechno běžet pod virtualizací nebo v emulátoru.

Deska s čipem Samsung Exynos

Samsung údajně začal s vývojem vlastní procesorové architektury někdy v roce 2011, program tedy běží zhruba čtyři roky. Pokud je pravda, že nyní firma dokončila vzorky použitelné pro softwarový vývoj, může podle KitGuru zbývat ještě zhruba 9–12 měsíců do momentu, kdy budou sériové Exynosy M11 zralé k uvolnění na trh. Například v nějakém telefonu Galaxy.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?