Hlavní navigace

Průvodce výběrem LCD panelu pro začátečníky

8. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

LCD panely do kanceláře

Dřív, než se rozběhnete s patřičným finančním obnosem do svého oblíbeného počítačového krámku nebo začnete brouzdat myší po e-shopech, je potřeba si důkladně rozmyslet několik základních věcí, které jsou pro výběr monitoru rozhodující.

Tou nejdůležitějším bezesporu je, k jakému účelu bude monitor hlavně sloužit. Jiné požadavky má na monitor sekretářka, která na něm bude smolit účetnictví a dopisy ve Wordu, jiné grafik v DTP studiu a jiné hráč nebo domácí střihač videa.

LCD panely do kanceláře

Pokud pominu LCD panely pro sekretářky na jednoduché psaní mailů, Word nebo účetnictví, kde stačí v podstatě i menší 17" nebo 19" monitor s nízkým rozlišením, pak by měl dobrý kancelářský monitor splňovat hlavně tři hlediska – kvalitní ergonomii, dobrou výbavu a větší úhlopříčku.

Hledisko ergonomie je velmi důležité, protože je třeba si uvědomit, že před monitorem budete sedět osm i více hodin denně. Kvůli tomu by měla jít na monitoru nastavit optimální pozorovací poloha a panel by tak měl být vybaven polohovatelným stojanem. Obyčejné naklápění v rozmezí -5° až 20° v tomto případě stačit nebude.

Monitor by měl být výškově stavitelný, abyste se před ním nemuseli natahovat nebo naopak hrbit. Velmi praktické je v kanceláři s více spolupracovníky také otáčení kolem osy. Pokud se chcete o některé informace rychle podělit se sousedem na druhém rohu stolu, není nic jednoduššího, než monitor natočit.

Otočte jej klidně na výšku

Kdo pracuje hodně s texty, určitě ocení otočení monitoru na výšku. V takovém případě se na monitor vejde celý formát A4 a rozložení působí více přirozeně. Tato funkce by měla být podpořena i softwarově, nejčastěji aplikací PivotPro. Ta provede při fyzickém otočení monitoru na výšku automatické otočení obrazu do požadované polohy.

  Specialitou Lenova L220x je vysoké rozlišení na menší úhlopříčce. 1 920 × 1 200 bodů dokáže zobrazit na 22“, díky čemuž je obraz velmi jemný a přirozený

Po stránce výbavy by monitor měl obsahovat dostupné USB porty pro připojení flash disku, čtečky karet či dalších často používaných zařízení. Pokud chcete mít panel vybavený i reproduktory, měl by mít i výstup na sluchátka, abyste při práci zbytečně nerušili své okolí. Některé kancelářské modely začínají výrobci vybavovat i webkamerami pro videokonference. Pokud tento druh komunikace vaše společnost používá, můžete se poohlédnout i po takovém modelu.

U kancelářského monitoru by měla být doporučená úhlopříčka alespoň 20". Při práci většinou člověk používá několik programů najednou (píše ve Wordu, posílá e-maily, hledá na internetu, hraje pasiáns nebo miny) a právě z tohoto důvodu je větší úhlopříčka velmi vhodná. Nemusíte dlouho hledat okno požadovaného programu, ale zobrazíte si je na ploše všechny. Svým způsobem tak větší úhlopříčka zvyšuje produktivitu práce.

Další parametry, jako jsou rychlost odezvy, input lag nebo barevný gamut jsou pro kancelářské nasazení zbytečné a nemusíte se tak jimi příliš zaobírat.

Z menších monitorů je možné doporučit Asus VB191T, který má analogový i digitální vstup a navíc je podpořen i tříletou zárukou.

LCD panely pro grafiky

LCD panely pro grafiky

Výběr monitoru pro grafiky se řídí zcela odlišnými pravidly, než těmi, které jsme si uvedli pro nákup monitoru do kanceláře. Grafika by měla zajímat velká úhlopříčka, použitá zobrazovací technologie, barevný gamut, rovnoměrnost podsvícení a ergonomie.

V případě grafiků by měla úhlopříčka monitoru dnes začínat na 24", které nabízejí rozlišení 1920 × 1200 px. Pokud nemáte hluboko do kapsy, není od věci poohlédnout se ani po 27" nebo dokonce 30“ monitoru s rozlišením 2 560 × 1600 px, jejichž ceny dnes začínají na 26 000 Kč (monitor HP L3065). Cena by při výběru monitoru pro grafiku totiž rozhodně neměla výběr příliš ovlivňovat. Je třeba si uvědomit, že v tomto případě se jedná o pracovní nástroj, který by měl svému majiteli několik let bezchybně sloužit.

Vynikající monitor pro grafiky představuje nové 30“ EIZO FlexScan SX3031WH-BK, které má rozšířený barevný gamut na 97 % Adobe RGB.

V případě grafických monitorů rovnou zapomeňte na starou technologii TN, ale dívejte se po monitorech s panelem S-PVA nebo S-IPS. Oproti TN technologii mají totiž podstatně širší pozorovací úhly bez zkreslování barev a větší barevný gamut. Odezva je u těchto panelů naopak pomalejší, což ale grafikům rozhodně vadit nemusí.

Rozhoduje barevné podání a gamut

Grafické monitory musí mít přesné barevné podání a velký barevný gamut (aby byl schopen zobrazit co nejširší spektrum barevných odstínů). K nejlepším monitorům výrobci dodávají rovnou i kalibrační sondy, které dokáží i jemné barevné nepřesnosti rychle srovnat. Součástí grafických panelů bývají často i stínítka, která monitor izolují od okolního světla a s ním spojených nepříjemných odlesků.
Stejně důležitá je u grafického panelu i rovnoměrnost podsvícení.

Zatímco běžné levné TN monitory používají např. pět podsvětlovacích trubic, v grafickém monitoru jich najdete i více než dvojnásobek. V praxi se to pak projeví rovnoměrnou intenzitou obrazu. U TN panelů se nezřídka kdy stává, že intenzita v rozích klesá až na úroveň 60 % svého maxima. A to už je rozdíl pozorovatelný i laickým okem, natož pak grafikovým.

S rovnoměrností podsvícení jsou bohužel hodně na štíru velké 30“ panely. Velmi slibně v tomto ohledu vypadá nové 30" EIZO SX3031W, které má rozšířený gamut na 97 % Adobe RGB, 16b gamma korekci a měl by mít i hodně rovnoměrné podsvícení. Těmto parametrům ale odpovídá i jeho cena, která se pohybuje kolem 80 000 Kč.

LED podsvícení není kompromis

Nejlepší podsvícení a zároveň velmi široký barevný gamut nabízejí monitory s LED podsvícením. Toto podsvícneí je již ze svého principu naprosto rovnoměrné a barevný raut u těchto monitorů dosahuje více než 100 % Adobe RGB.

Mezi nejlepší grafické monitory se řadí Samsung XL20, který má LED podsvícení a barevný gamut dosahuje 114 % Adobe RGB. Jeho 20” úhlopříčka má rozlišení 1 600 × 1 200 px.

Stejně jako lidé v kanceláři i grafici tráví za svým monitorem spoustu času. Proto je při výběru LCD panelu třeba dodržovat stejná ergonomická pravidla, jaká jsme si nastínili u kancelářských panelů. Výšková stavitelnost a otáčení kolem osy by mělo být v tomto případě samozřejmostí. Na škodu nebude ani integrovaný USB rozbočovač.

Mezi stálice mezi grafickými monitory lze považovat HP LP2065 s 20“ úhlopříčkou a panelem typu S-IPS.

LCD panely pro hráče

LCD panely pro hráče

Stejně tak jak se řídí pravidly výběr monitoru pro grafiky a do kanceláře, má své zákonitosti i výběr monitoru pro náruživé hráče. Ty by měla v první řadě zajímat rychlost odezvy, input lag, úhlopříčka a stejně jako v ostatních případech i ergonomie a výbava.

V případě odezvy dnes hrají prim staré TN panely, které jsou schopné svou odezvu v některých případech stlačit i pod 1 ms. Tímto údajem se však nenechejte příliš zmást, protože výrobci velmi často uvádějí jen nejrychlejší odezvu a navíc jen rychlejší část z ní. Odezva se totiž dělí na dvě části – rise a fall, přičemž nejrychlejší odezvy dosahují TN panely při úplném zhasínání bodů. V tomto případě je skutečně možné naměřit odezvu kratší než 1 ms.

Záludné udávání odezvy

Bohužel při hraní se s tímto druhem odezvy moc často nesetkáte (možná tak při rolování bílého textu na černém pozadí), většinu času strávíte mezi různobarevnými přechody různé intenzity. A zde se pro změnu projevuje hlavní nevýhoda TN panelů – nerovnoměrný průběh odezvy. Zatímco v přechodech černá-bílá můžete naměřit odezvy v řádu jednotek ms, u šedých přechodů se začnete rázem pohybovat v násobcích těchto hodnot. To může mít v extrémních případech za následek nepříjemné rozmazávání obrazu v rychlých scénách, které bude pro hráče velmi nepříjemné. Jedinou obranou proti tomu je sledování odborných recenzí, kde se měřením odezvy zabývají velmi podrobně.

U panelů s technologií xVA (PVA, MVA) a S-IPS se proměnlivé odezvy již příliš bát nemusíte.Nejvyrovnanější odezvu nabízejí drahé S-IPS panely, u kterých můžete údajům výrobce i věřit.

Velmi povedeným model představuje Samsung 226BW, případně jeho menší sourozenec 206BW. Oba mají dobré obrazové vlastnosti a jejich cena není nijak přemrštěná.

Druhým neduhem LCD panelů bývá tzv. Input lag. Tento fenomén se donedávna ještě příliš neřešil, přitom může být pro hráče přímo fatální. Každý LCD panel před zobrazením obrazu s dodanými daty provádí nějaké úpravy (korekce barev a pod), k jejichž provedení samozřejmě potřebuje nějaký čas. To se v reálném provozu projevuje jako celkové zpoždění obrazu, neboli Input lag. U TN monitorů se s Input lagem příliš nesetkáte (monitory zobrazují menší množství barev), problém naopak představuje pro xVA a S-IPS monitory. Zde může Input lag dosahovat i několik desítek ms. Stejně jako u odezvy je jedinou obranou sledovat odborné recenze, kde se měřením tohoto parametru zabývají.

Úhlopříčku podle hardwaru

Otázka nejvhodnější úhlopříčky u hráčů není tak jednoznačná, jako v jiných případech. LCD panely by totiž měly pokud možno běžet v nativním rozlišení, aby nedocházelo ke zkreslování obrazu. A čím větší rozlišení, tím výkonnější hardware je zapotřebí. Proto pro většinu hráčů nebudou vhodné monitory s úhlopříčkou 24" a více, které mají rozlišení 1920 × 1200 a vyšší.

Po stránce odezvy je velmi dobře hodnocený 22“ monitor LG L227WT. Hůř je na tom po stránce polohování, které umožňuje pouze naklápění.

Za ideální se dnes dají považovat monitory s úhlopříčkou 20" nebo 22", které mají stejné rozlišení 1680 × 1050 px. Na toto rozlišení i s použitím vyhlazování hran dnes stačí grafická karta v cenové relaci do 5000 Kč (GeForce 8800 GT nebo Radeon HD 3870). Navíc monitory s těmito úhlopříčkami lze koupit velmi levně, ceny začínají již od 4000 Kč za obyčejné TN panely s analogovým vstupem, minimální výbavou a možnostmi polohování.

Pokud kromě počítače vlastníte i herní konzoli, mohl by se vám pro její připojení hodit na monitoru komponentní vstup. Ono vůbec není od věci, když má monitor vstupů víc a minimálně jeden je z nich digitální DVI.

LCD panely na domácí použití

LCD panely na domácí použití

Výběr monitoru pro domácí použití se bude hodně krýt s výběrem pro hráče. Zaměřit byste se měli na úhlopříčku, typ panelu, vybavení i ergonomii. Za ideální úhlopříčku lze pro domácí použití považovat 20" až 24". Tyto monitory nabízejí dostatečnou úhlopříčku pro brouzdání internetem, hraní her nebo sledování filmů.

I zde by šel jednoznačně doporučit oblíbený Samsung 226BW, případně jeho menší sourozenec 206BW. Oba mají dobré obrazové vlastnosti a jejich cena není nijak přemrštěná.

Poslední činnost by měla mít ale zásadní vliv na výběr typu monitoru. U hraní her a běžné práci vždy sedíte víceméně před monitorem a pozorovací úhly či nízký počet barev vás u těchto činností příliš netrápí. Problém ale nastane, když budete chtít sledovat film například z postele, kterou máte u počítače. V takovém případě zjistíte, že pozorovací úhly TN panelů jsou zejména při spodním pohledu doslova tragické a již při mírném podhledu u těchto monitorů dochází často k inverzi barev.

Na sledování videa se TN nehodí

Pro sledování filmů, úpravu videa a fotografií tak musím jednoznačně doporučit monitory s panely typu PVA, MVA nebo S-IPS, které nativně zobrazují větší počet barev (TN panely mají většinou jen 6b barvy – 262 144 odstínů, zbytek dopočítávají interpolací) a hlavně mají rovnoměrné pozorovací úhly až do 178o v obou směrech.

Mezi velmi povedené monitory patří i NEC 20WGX2 Pro s panelem typu S-IPS. Panel je tak velmi vhodný pro práci s grafikou i sledování videa ze všech možných úhlů.

U domácích panelů byste také neměli zapomínat na výbavu v podobě USB rozbočovače, do kterého budete moci připojit klávesnici, myš nebo přenosný disk. Nebudete tak muset lézt pod stůl a hledat volný port.

Další kritéria výběru

Další kritéria výběru

Mezi další kritéria výběru, které již pro hodně uživatelů nebudou mít takovou váhu jako ty předchozí, lze zařadit provedení  OSD nabídky, která může být velmi různorodá. Nejlevnější panely někdy ani nemají uživatelský barevný profil, kterým by mohl člověk i laickým okem dorovnat nesrovnalosti v obraze, které zrovna u nejlevnějších panelů bývají často největší. Naopak velmi propracované OSD nabídky mají monitory EIZO nebo NEC, ve kterých je možné míchat až šest barevných odstínů v několika barevných profilech (u EIZA systém HexaColor).

OSD nabídka Samsungu patří mezi dobře zpracované

Podívat byste se měli i na ovládání monitoru. Výrobci se i v tomto směru snaží zaujmout provedením i umístěním tlačítek, často ale na úkor ergonomie. Popisky tlačítek bývají nečitelné, tlačítka hůře reagují na stisk nebo jsou nesmyslně umístěna na zadní nebo boční straně.

Velmi přehledná OSD nabídka monitorů NEC

Velmi praktické jsou i držáky kabelů na stojanu, které pomohou na stole udržet pořádek. Praktické jsou i dva videovstupy, pokud např. k monitoru budete střídavě připojovat stolní počítač a notebook.

Ve stojanech můžete narazit na důmyslné systémy pro uchycení kabelů

Hodně uživatelů ocení alespoň dva videovstupy. U větších úhlopříček by pak měl být DVI port naprostým pravidlem.

Na recenze LCD panelů se už na ExtraHardware chystáme, osciloskop, optická a kalibrační sonda již čekají na první testované kusy, panelů je však tolik, že mezitím rád doporučím dvě studnice kvalitních recenzí (odkazy vedou přímo do sekcí s monitory):

  • BeHardware.com – především vynikající měření odezvy a input lagu, celkově kvalitní testy
  • Prad.de – vyniká ve velmi názorných testech (například zobrazení nenativních rozlišení), celková kvalita recenze také velmi dobrá

Byl pro vás článek přínosný?