Hlavní navigace

Průvodce základním nastavením Průzkumníka ve Windows 7

27. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Průzkumník je základní aplikací pro práci se soubory. Setká se s ním každý uživatel Windows, a přestože je práce v něm docela intuitivní, některá praktická nastavení jsou ukrytá. Jde například o často hledané zobrazení skrytých souborů nebo přípon souborů, které Průzkumník standardně nezobrazuje. Praktická je také funkce pro vytvoření oblíbených umístění, která vám výrazně urychlí otevírání často používaných složek.


Přizpůsobení zobrazování

Způsob, jakým jsou zobrazovány jednotlivé soubory, si můžete nastavit přesně podle vašich požadavků. Slouží k tomu tlačítko Změní zobrazení, které se nachází na hlavní nabídkové liště (jde o třetí ikonu zprava). Opakovaným klepnutím na něj měníte podobu zobrazení v aktuální složce.

Pokud klepnete na malou šipku u tohoto tlačítka, zobrazí se nabídka všech způsobů zobrazení s posuvníkem, pomocí něhož můžete vybrat přímo to, které vám vyhovuje. Pro složku s obrázky se vyplatí vybrat některou volbu Střední, Velké nebo Největší ikony – to aby se zobrazoval jejich náhled – a pro dokumenty pak volbu Podrobnosti, která jednotlivé položky zobrazí ve sloupci s podrobnými informacemi. Nastavíte-li v dané složce určitý typ zobrazení, Průzkumník si ho bude pamatovat.

 

Nechcete-li, aby se vlevo zobrazoval panel se stromovou strukturou složek, otevřete na hlavní liště nabídku Uspořádat a v ní zvolte příkaz Rozložení | Navigační podokno. Pokud vám chybí tradiční pás s nabídkami, který možná znáte z Windows XP, stačí stisknout klávesu Alt, která ji dočasně zobrazí.

Nastavení Průzkumníka ve Windows 7

Ukrytá nastavení

Pokud potřebujete, aby se u všech souborů zobrazovaly jejich přípony, abyste mohli snadno identifikovat typ souboru, otevřete nabídku Uspořádat a klepněte na Možnosti složky a hledání. V dialogovém okně přepněte na kartu Zobrazení a v seznamu voleb vyhledejte položku Skrýt příponu souborů známých typů.

O řádek níže se nachází volba pro nastavení zobrazování skrytých souborů. Chcete-li, aby se zobrazovaly, pomocí přepínače vyberte položku Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky. Jde o soubory, které mají ve svých parametrech nastaveny, že jsou skryté. Zpravidla jde o systémové nebo dočasné soubory.

Nastavení Průzkumníka ve Windows 7

Nastavení oblíbených položek

V levém navigačním panelu (podokně) se nachází velmi praktická skupina Oblíbené položky, která obsahuje rychlé odkazy na konkrétní umístění. Pokud například klepnete na položku Naposledy navštívené, zobrazí se seznam složek, které jste nedávno navštívili.

Do této skupiny můžete přidávat i vlastní odkazy. Otevřete složku, na kterou chcete vytvořit odkaz, poté klepněte pravým tlačítkem na položku Oblíbené položky a z kontextové nabídky zvolte příkaz Přidat aktuální umístění k oblíbeným položkám. Do skupiny se přidá odkaz s názvem příslušné složky, na který pak stačí klepnout, abyste zobrazili její obsah.

Chcete-li některý z odkazů odstranit, klepněte na něj pravým tlačítkem a zvolte Odebrat. Tímto samozřejmě nedojde ke smazání původní složky.

Nastavení Průzkumníka ve Windows 7

Kopírování adresy

Chcete si zkopírovat adresu aktuálního umístění? Stačí do adresního řádku klepnout pravým tlačítkem a z kontextové nabídky zvolit příkaz Kopírovat adresu jako text. Adresu tím nakopírujete do schránky, z níž ji můžete dále použít.

Snadnější ovládání

Pokud vám dělá problém dvojité klepnutí (poklepání) na soubor či složku pro otevření, můžete si nastavit klepnutí jedno. V nabídce Uspořádat a klepněte na Možnosti složky a hledání a na kartě Obecné vyberte položku Otevřít položku kliknutím (vybrat ukázáním). Od této chvíle vám pro otevření složky bude stačit jediné klepnutí. Pokud ji chcete označit (např. za účelem kopírování), pouze nad položku umístěte ukazatel myši – k označení dojde automaticky.

Byl pro vás článek přínosný?