Hlavní navigace

První krátká verze GTX 970 se blíží. Prvenství si připisuje Gigabyte

21. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítačové sestavy založené na základních deskách formátu mini ITX se v poslední době těší velkému rozmachu. Již dávno neplatí, že jsou malé sestavy nevýkonné (viz test kolegy Adama Kahánka). Před nedávnem byly představeny nové grafické karty Nvidia GTX 970 a GTX 980, které se vyznačují vysokým výkonem a zároveň velmi nízkou spotřebou. Bylo tedy jen otázkou času, kdy některý z výrobců představí verzi právě pro malé mini ITX sestavy. Prvenství tentokrát získal Gigabyte se svojí krátkou verzí GTX 970.

Gigabyte GTX 970 mini ITX

Přesné rozměry novinky bohužel zatím nejsou známé. Délku karty odhadujeme zhruba na 17 centimetrů. Základní takt jádra je 1076 Mhz (1216 MHz boost). Oproti referenčním kartám jsou takty o něco málo zvýšené. Karta má k dispozici 4 GB pamětí GDDR5.

I na takto malou kartu se výrobci podařilo vměstnat kvalitní a výkonný chladič. Ze základny vedou tři heatpipe, které odvádějí teplo do hliníkových lamel. Ty jsou ochlazovány jedním ventilátorem. Chladič zabere dva sloty.

Gigabyte GTX 970 mini ITX Gigabyte GTX 970 mini ITX

Referenční GTX 970 potřebuje ke svému provozu dva šestipinové napájecí konektory. Gigabyte GV-N970IXOC-4GD si vystačí s jedním osmipinovým. Kdy bude novinka oficiálně uvedena na trh, zatím není známo. Cena by měla být stejná jako u ostatních GTX 970, tedy 329,99 $ (cca 9000 Kč).

Zdroj: Tomshardware

Byl pro vás článek přínosný?