Hlavní navigace

QNAP TurboNAS TS-212 – levný rychlík (recenze a test)

22. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

 

Představení, parametry, obsah balení

 

QNAP, podobně jako Synology, vyrábí výhradně síťová úložiště a dohledové systémy (jedná se prakticky o totožný hardware, pouze s jiným určením). Soustředění sil na úzký segment trhu prospívá kvalitě výrobků – firma si nemůže dovolit vytvořit vyloženě špatný produkt, odliv zákazníků by byl pravděpodobně smrtelný.


Díky konkurenčnímu boji tak máte možnost prakticky rok co rok sledovat obnovu nabídky, někdy se jedná a pokroky mírné, jindy zásadní. V případě dnes testovaného TS-212 se jedná o reinkarnaci TS-210, pouze frekvence procesoru se poměrně výrazně zvedla (z původních 800 MHz na 1,2 GHz). Konstrukce zůstala zachována beze zbytku.

Podívejte se na tabulky se základními parametry (a papírové srovnání se Synology DS211):

Synology DS211 QNAP TS-212
Procesor 1.6 GHz 1,2 GHz
Operační paměť 256 MB DDR3 256 MB DDR2
Pozice pro disky 2× SATA II 3,5" 2 × SATA II 3,5"
Spotřeba 11-22 W 6-13 W
Váha 1 kg 0,91 kg
Rozměry 161 × 88 × 218 mm 165.5 × 85 × 218.4 mm
USB porty 3× USB 2.0 3 × USB 2.0
Cena 6 000 Kč 4 500 Kč

Jako vejce vejci

Srovnání se Synology DS211 jsem nezvolil náhodně. Již při vybalení z krabice jsem měl takový zvláštní pocit, že od sebe inženýři z obou firem tak trochu „opisovali“. Alespoň co se konstrukce týče. Jak ale o pár řádek níž popisuji, nelze soudit knihu podle obalu.

Tělo TS-211 je vyrobeno z bílého plastu s příjemně zaoblenými rohy, design je opravdu minimalistický. Na předním panelu se pak nachází pruh vyvedený v šedém plastu, barva byla zvolena zřejmě proto, aby vynikly svítivé diody. Těch je nakonec celkem šest (jedna označuje zapnutí přístroje, jedna aktivitu síťového rozhraní, dvě aktivitu disků, jedna stav zařízení a poslední pak připojené USB zařízení).

Na předním panelu taktéž najdete dvě tlačítka, spodní slouží pro uvedení přístroje do chodu, vrchní pak aktivuje funkci rychlého kopírování z/na USB zařízení připojené do portu na předním panelu. Funkci tohoto tlačítka můžete nastavit v administraci (směr kopírování, zda má dojít k synchronizaci či plné záloze sdílené složky apod., popřípadě se dá funkce úplně vypnout).

Zadní strana již tradičně patří z velké části systému chlazení. V horní části je průduch pro ventilátor s průměrem šest centimetrů (u Synology DS211 to bylo centimetrů sedm). Pod mřížkou pak naleznete zbývající dva konektory USB a jednu zdířku gigabitového Ethernetu. O něco níže se nachází tlačítko reset a zdířka pro napájení. Nechybí ani (hlavně v korporátní sféře) oblíbený zámek Kensington.

Na spodní straně naleznete průduch pro snadné nasávání vzduchu, zabírá zhruba čtvrtinu celé spodní části. Musím pochválit použití měkkého plastu na nožičky – skvěle pohlcují vibrace disků a přispívají tak k tichému chodu.

Jelikož jsem tuto drobnost zmínil u DS211, zde si to neodpustím také – všimněte si drobného plastového výlisku ve spodní části. Ten slouží pro uchycení kabelu napájecího adaptéru, jeho úkolem je zmírnit tah při neopatrné manipulaci a zabránit tak poškození. Drobnost, ale potěší…

Vnitřní uspořádání

Uložení disků je konstrukčně velmi podobné jako u konkurenčního DS211. Drobných rozdílů si ale jistě všimnete, ať už je to menší mezera mezi pevnými disky, menší ventilátor nebo připojení druhého pevného disku pomocí kabelů.

Elektronika je od disků oddělena montážním plechem, což se příznivě odráží na teplotě. I přes menší mezeru mezi disky jsem nenaměřil větší teplotní rozdíl než 1 °C.

Zůstanu-li u srovnání s DS211, musím opět body připsat právě na stranu Synology. Nemohu se ubránit dojmu, že při návrhu konstrukce si inženýři ze Synology lámali hlavu déle.

Spuštění, instalace, tvorba RAID, SW

 

Instalace, webové rozhraní

Příjemné a efektivní webové rozhraní je cílem každého výrobce síťových úložišť. QNAP si zvolil líbivé pohybové základní menu, popravdě jsem se při prvním pohledu trochu zhrozil (v domnění, že tak bude zpracováno celé rozhraní). Moje zděšení ale neberte v potaz, jsem prostě na podobné blbůstky trochu alergický. Naštěstí se dá hlavní menu přepnout do klasického ikonového zobrazení.

Po přihlášení do administrace se však dočkáte mnohem důstojnějšího rozhraní. Po levé straně jsou jednotlivé položky rozřazeny do přehledné (a poměrně logické) stromové struktury. Neztratíte se ani tehdy, když se síťovým úložištěm nepracujete denně.

Instalace

V balení naleznete pouze samotné úložiště, volba pevných disků je na vás. Pak již stačí vzít do ruky šroubovák, vysypat přibalené šroubky a namontovat disky. Nezapomeňte z krabice vytáhnout kabel SATA a napájecí konektor k druhému disku (jako se to stalo mně – to se tak občas stává, když člověk spěchá).

Pak již stačí vložit instalační médium do optické mechaniky a nechat se vést průvodcem. Ten je sice plně počeštěn, k dokonalosti má ale překlad hodně daleko – přeložit exit jako výstup, back jako zpít (jak rád bych se zpil, ale musím psát!), to je jen pár z mnoha průšvihů zjevně způsobený použitím nějakého hloupého translátoru bez finální korekce (pokud se plete a za překlad někdo vzal peníze, hlásím se k překladu příští verze – rychlý prachy).

Pominu-li jazykové nesrovnalosti, musím uznat, že průvodce je maximálně zjednodušen a myslím, že jím projde i málo zdatný uživatel. Proces instalace je rozdělen do šesti jednoduchých kroků, v posledním pak zvolíte konfiguraci pole RAID a použitý systém souborů (na výběr je ext3 a ext4).

Sestavení diskového pole chvíli trvá, o průběhu jste informováni procentuálním ukazatelem. Po dokončení procesu se již můžete přepnout do webového rozhraní.

 

Administrace

Administrační rozhraní je přímočaré, jednoduché, intuitivní. Přestože jsem s NASem od QNAPu přišel do styku poprvé, přesně jsem věděl, kde co hledat. Pro navigaci lze použít stromovou strukturu na levé straně, někdo možná raději bude klikat na obří ikonky v pravém sloupci.

Tip: Podívejte se na starší recenzi QNAP TS-219 a rozdíl ve zpracování webového rozhraní.

V továrním nastavení má úložiště většinu základních funkcí, které očekáváte. Podpora síťových protokolů je standardní (SMB/CIFS, NFS, AFP, FTP, WebDAV), potěší zejména iSCSI, které ještě před nedávnem nebylo úplně běžným jevem.

Dnes se od úložiště očekává něco navíc (do úvahy, zda-li je to tak správně, nebudu zabředávat). A zde QNAP opravdu boduje, s balíčkem aplikací QPKG vytřískáte z úložiště maximum.

Screenshoty z webového rozhraní:

QPKG — doplňky

 

QPKG

QPKG je soubor doplňků pro síťová úložiště QNAP. Přístup k jejich instalaci získáte přímo ve webovém rozhraní, odkud lze jednotlivé doplňky stáhnout, rozbalit a posléze nainstalovat. Přestože existenci doplňků jistě každý uvítá, přijde mi instalační postup poněkud krkolomný.

QPKG

                    

V dnešní době mi přijde zbytečné absolvovat mezikrok se stažením a následným uploadem na síťové úložiště. Stačilo by vytvořit jednoduchou webovou stránku, ze které by probíhala instalace na kliknutí.

Dalším nešvarem budiž to, že ačkoliv se jedná o 28 různých doplňků, není možné je stáhnout hromadně. V případě, že chcete všechny, musíte 28× kliknout na odkaz, 28× uložit, 28× vybrat v nahrávacím poli, 28× potvrdit instalaci. Celé je to strašně zdlouhavé a nudné. Opět – řešením by bylo vytvořit jednoduchý web se zaškrtávacími poli a instalačním tlačítkem.

O dost větší průšvih je, že doplňky si bez problému navzájem alokují porty, aniž by se zjišťovalo, nevyužívá-li je již jiná aplikace. Snadno se vám pak může stát, že (stejně jako já) budete chtít spustit pyLoad a místo něj se dostanete na rozhraní IceStation.

Ne všechny doplňky lze využít na každém úložišti, důvodem je různorodost HW architektur (x86, ARM). I přesto zde alespoň v krátkosti popíšu všechny (abych se jim nemusel věnovat při případném dalším testu síťového úložiště).

pyLoad

Jednoduchý klient pro stahování z oblíbených serverů. Vzhledově sice není úplně špatný, mělo by se trochu zapracovat na designové integraci se samotným úložištěm. Nastavení je trochu šílené, běžný uživatel se okamžitě ztratí, zkušený se po chvíli zorientuje. Skvělou zprávou je, že do nastavení nemusíte, vše funguje již po instalaci.

Transmission

BitTorrent klient s příjemným designem. Kromě nahrávání a stahování souborů lze nastavit třeba zasílání upozornění na e-mail. Opět stejná výtka – vzhled nezapadá do celkového obrazu síťového úložiště (platí víceméně pro všechny doplňky a u dalších to již nebudu zmiňovat).

Gallery2

Open source fotogalerie, která se těší poměrně velké oblibě. Z důvodu časové úspory jsem se nezabýval instalací, dostupné informace v angličtině naleznete na stránkách projektu.

PS3 Media Server

Jak již název napovídá, doplněk umožňuje streamovat multimediální obsah do herní konzole. Bohužel běží pouze na x86 based systémech, nemohl jsem jej tedy otestovat.

TwonkyMedia 6

UPnP DLNA kompatibilní stream server vám dovolí sdílet multimédia v celé síti. Poradí si i se zařízeními, které DLNA nepodporují – k dispozici je webové rozhraní s podporou flash i čistého HTML (použitelné v krajní nouzi).

Magento

Postavte si vlastní e-shop v pár krocích. Přiznám se, neměl jsem chuť (a ani sílu) instalovat každou MySQL využívající aplikaci, pro informace vás tedy odkážu na oficiální stránky Magento.

eyeOS

Velice zajímavý doplněk, jedná se o virtuální desktop v cloudu. Můžete tak jednoduše vytvořit své online pracoviště (adresář, kalendář, jednoduchý editor textu, prohlížeč PDF a spousta dalších základních věcí je po ruce). Zároveň klade důraz na interaktivitu mezi jednotlivými uživateli. Na TS-212 eyeOS trpí velmi dlouhou odezvou, pokud jej budu mít možnost vyzkoušet na lepším úložišti, podrobím jej hlubšímu zkoumání.

eyeOS

iStat

Zajišťuje monitoring vašeho NASu a pomocí klientské aplikace zobrazuje informace na telefonech iPhone.

OpenLDAP

Open source verze LDAP (Lightweight Directory Access Protokol). Adresářový server sloužící především pro správu uživatelů. Správa probíhá pomocí phpLDAPadmin.

Mono

Povoluje prostředí .NET Framework nutné pro správnou funkci ASP na Linux-based webovém serveru. Pouze pro x86 kompatibilní síťová úložitě.

vtigerCRM

CRM systém šířený jako open source. Přestože jsem věnoval více než hodinu pokusům o instalaci, nepodařilo se mi jej spustit, pro více informací přejděte na oficiální Wiki.

GLPI

Volně šiřitelný „blbínek“. Slouží k nahlašování problémů a plánování řešení. Za cíl si klade zpříjemnit a zpřehlednit správci projektu práci.

IceStation

Internetové rádio velice jednoduché na obsluhu. Při větším počtu posluchačů velmi náročné na rychlost internetu a výkon úložiště.

IceStation

NZBGet

Stahovač souborů pomocí NZB. Využijí ho pouze uživatelé usenetu.

Tomcat

Umožňuje spuštění java aplikací na síťovém úložišti. Pouze pro x86 kompatibilní NASy.

Asterisk

Velice propracovaná virtuální telefonní ústředna, její fungování momentálně přesahuje moje chápání, navíc nemám k dispozici ani linku, ani aparát.

XDove

Poštovní server s možností sdíleného adresáře. Nastavení rozhodně není pro úplné začátečníky, spíše středně pokročilé.

AjaXplorer

Webový prohlížeč souborů postavený na AJAXu vám ulehčí život při přístupu k datům z internetu. Dá se použít pro jednoduché sdílení souborů.

SABnzbdplus

Další stahovač z usenetu, přes několik pokusů o instalaci se jej nepodařilo oživit.

Python

Zpřístupní použítí tohoto programovacího jazyka na úložišti.

WordPress

Velmi oblíbený blogovací systém s velmi příjemným administrátorským systémem. Při instalaci není schopen vytvořit si novou databázi, je nutno použít již existující (a oddělit tak tabulky pomocí prefixu) nebo ručně vytvořit novou.

Joomla

Jeden z nejoblíbenějších redakčních systémů šířených zdarma poskytuje jednoduchou cestu k vytvoření slušně vypadajícího webu. Na internetu je velice silná uživatelská základna pomáhající začátečníkům.

phpMyAdmin

Bez tohoto doplňku se pravděpodobně neobejdete, s jeho pomocí budete administratovat MySQL databáze.

phpMyAdmin

MLDonkey

Primitivní nástroj pro přístup k P2P sítím, vzhledově kompatibilní s rokem 1992.

MLDonkey

SqueezeBox Server

Doplněk schopný přenášet hudební soubory do zařízení Logitech SqueezeBox.

Piwik

Dobře vypadající nástroj pro tvorbu analýz návštěvnosti webu, nicméně v dnešní době bývá zastoupen Google Analytics.

Testy výkonu — FTP, CIFS

 

Všechny testy výkonu probíhají s úložištěm připojeným napřímo do počítače s dedikovanou gigabitovou síťovou kartou. Chci se tím vyvarovat problémům s případným nízkým výkonem dalších prvků v síti (router, switch).

Testy slouží k porovnání výkonu jednotlivých polí RAID, dle výsledků lze jednoduše odvodit, jaké pole zvolit. Ačkoliv většinu testů vyhraje nastavení RAID0, nemohu toto nastavení doporučit, při zničení kteréhokoliv disku přijdete o data na všech. Nasazení RAID0 si dovedu představit pouze ve specifických případech (pravidelné zálohování do dalšího umístění, data nenáročná na obnovu, ale existují vůbec taková?). Výsledky budou do budoucna porovnatelné s dalšími testy NASů na ExtraHardware.

FTP, CIFS

K testování FTP využívám FileZilla klient, na server a následně z něj se odesílá soubor o velikosti 10 GB. Všechny služby (mail server, web server, multimediální aplikace) jsou vypnuty. FTP bývá pro svou jednoduchost a (relativní) spolehlivost často využíváno pro automatické zálohování.

QNAPQNAP

QNAP

QNAP

 

Nově pak procházím testy CIFS ještě jednou, tentokrát nepřenáším jediný soubor, ale rovnou celou složku obsahující 46 178 souborů rozesetých ve 4404 složkách o celkové velikosti 3,79 GB. Snažím se tak alespoň částečně přiblížit reálný výkon zařízení v běžném provozu.

QNAP

QNAP

Výsledky ve screenshotech

RAID0

QNAP

QNAP

QNAP

RAID1

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

iSCSI

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

 

ATTO Disk Benchmark, CrystalDiskMark x64 3.0

 

Na testování síťových úložišť se dají využít tradiční diskové benchmarky, využil jsem dva velmi oblíbené — ATTO Disk Benchmark a CrystalDiskMark. Každý z nich testuje propustnost trochu jinak, a tak vám nabídnou ucelený obrázek o výkonu.

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

QNAP

Výsledky ve screenshotech

RAID0

QNAP

QNAP

 

RAID1

QNAP

QNAP

iSCSI

 

QNAP

QNAP

 

FTP a CIFS podruhé a dvakrát

 

Ještě jednou se podívejte na výkon zařízení při přenosu dat pomocí CIFS a FTP, tentokrát však na zařízení budou probíhat dvě operace současně. Cílem je ukázat, jak se úložiště bude chovat při více operacích probíhajících různými směry.

Současné čtení FTP i CIFS

Při tomto testu je ze zařízení čten 10GB soubor ze dvou různých umístění, stahování probíhá současně pomocí FTP (Filezilla) i CIFS (FastCopy).

QNAP

Současný zápis FTP i CIFS

 

QNAP

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor ze dvou různých umístění, nahrávání probíhá současně pomocí FTP (Filezilla) i CIFS (FastCopy).

Současný zápis FTP a čtení CIFS

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor pomocí FTP, přičemž současně dochází ke stahování jiné kopie souboru pomocí CIFS.

 

QNAP

Současný zápis CIFS a čtení FTP

Při tomto testu je do zařízení nahráván 10GB soubor pomocí CIFS, přičemž současně dochází ke stahování jiné kopie souboru pomocí FTP.

 

QNAP

Současný zápis a čtení CIFS

Opět stejný scénář, tentokrát komunikaci se zařízením zajišťuje v obou úlohách CIFS protokol (dvě instance programu FastCopy provádějí download i upload souboru z různých umístění).

QNAP

Verdikt

 

Na soužití s úložištěm od společnosti QNAP si rychle zvyknete. Mimo klasického ukládání dat dost pravděpodobně využijete alespoň některé doplňkové funkce.

Po stránce výkonu si s konkurencí v ničem nezadá a rychlost přibližně škáluje s cenou. Rychlost přenosu pro většinu domácích sítí bude bohatě dostačovat, majitelé „stovkových“ Fast Ethernet přepínačů budou limitováni jiným úzkým hrdlem.

QNAP

Do hodnocení musím chtě nechtě zahrnout i softwarovou výbavu. Samotné webové rozhraní hodnotím jako spíše zdařilé, tedy pokud zavřu oči a odmyslím si všudypřítomné prohřešky vůči českému jazyku.

Množství doplňků vytváří dojem jakéhosi nadstandardu, jenže při bližším zkoumání zjistíte, že jich polovinu nepoužijete, jiné nebudou funkční a najednou jste ve stejném bodě jako u konkurence. Grafické zpracování některých aplikací ve mně vyvolává dávicí reflex.

Zde má dle mého skromného názoru jasně navrch společnost Synology, ekosystém okolo jejich úložišť působí kompaktně, celistvě, přirozeně.

Pokud si nepotrpíte na design a uživíte rozšířenou funkcionalitu tohoto úložiště, bude vám za cenu lehce nad
4000 Kč dobrým sluhou.

QNAP TS-212

+ nízká hlučnost
+ dobrý poměr výkon/cena
   − tvůrce české lokalizace by zasloužil jednu za uši!

 

QNAP

Za zapůjčení úložiště TS-212 děkujeme společnosti   Umax

 

DeCe COMPUTERS s.r.o.

Za zapůjčení pevných disků Samsung děkujeme DeCe Computers.

Byl pro vás článek přínosný?