Hlavní navigace

Quantum OS: Nadšenec tvoří linuxovou distribuci, která vypadá jako Android 5.0

24. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Michael Spencer se živí jako vývojář. Ve své firmě Sonrise Software píše programy pro Ubuntu, podílí se také na vývoji aplikací pro Android a iOS. Teď se rozhodl, že si vytvoří vlastní operační systém. Bude se jmenovat Quantum OS.

Takhle bude vypadat Quantum OS

V praxi jde o další linuxovou distribuci, která chce nadchnout moderním vzhledem. Spencer k tomu využije zásady a doporučení Material Designu. To je to nové barevné a všemožně animované prostředí, do něhož Google převlékl Android 5.0 Lollipop a k tomu i své mobilní nebo webové aplikace.

Takhle bude vypadat Quantum OS

Spencerův systém ale neobsahuje žádný kód z Androidu, bere si pouze design. Distribuci postaví na Ubuntu nebo Archu, celé prostředí a framework pro aplikace napíše v Qt5 a QML. Pro ostatní aplikace založené na GTK vytvoří nové motivy vzhledu.

 

Quantum OS bude distribuován coby nová linuxová distribuce, ale jeho cílem je, aby prostředí a aplikace vytvořené v Material Designu běžely i v jiných systémech podporujících protokol Wayland (nástupce X Window). Systém zatím vyvíjí pouze Michael Spencer. S grafikou pomáhá Andrea Del Sarto. V jeho příspěvcích na G+ se můžete podívat, jak vypadají první prototypy.

via +Radovan Paška

Byl pro vás článek přínosný?