Hlavní navigace

Radeon HD 7990 Triple Dissipation od XFX – přichází doslova za pět dvanáct

23. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv jsou zraky médií upřeny k novému grafickému čipu Hawaii od AMD, jehož odhalení (nikoli uvedení) se dočkáme ve středu 25. září, budeme se ještě asi naposledy zabývat grafickou kartou Radeon HD 7990. Navzdory tomu, že této vlajkové lodi AMD zvoní pomalu hrana a její ceny klesají, představil výrobce XFX upravenou verzi této karty – XFX Radeon HD 7990 Triple Dissipation. Ta je mírně vylepšenou verzí dřívějšího modelu.

 

Radeon HD 7990 Triple Dissipation pohání dvojice čipů Tahiti XT s 4096 výpočetními jednotkami pracujícími na frekvenci 950 MHz nebo 1000 MHz v turbo režimu. Čip ani paměti nejsou od výrobce přetaktovány. K přísunu dat je k dispozici 6 GB pamětí typu GDDR5  s 384 bitovou sběrnicí. Karta podporuje DirectX 11.1. Na výstupu jsou čtyři porty mini-DisplayPort a jeden DVI-D.

Společnost XFX uvedla s řadou HD 7000 nové chlazení označené jako Double Dissipation, založené na dvojici chladičů. Dvoučipový highendový Radeon už je v sérii chlazen třemi ventilátory, od toho pak použitý chladič Triple Dissipation („trojitý rozptyl“). Chladič sestává z osmi měděných trubiček, jež přenáší teplo z čipů na dva žebrované hliníkové bloky. Třetí hliníkový blok slouží k odvodu tepla z napájecí části plošného spoje. Na tyto hliníkové bloky jsou usazeny tři 90mm ventilátory. Na spodní části je navíc černá destička pro lepší odvod tepla z plošného spoje. Karta je napájena ze dvou osmipinových konektorů sběrnice PCIe.

Co činí kartu odlišnou od referenční série, je použitý chladič a také překvapivě nižší TDP 300 W (oproti původním 375 W). V zadním krytu dvouslotové karty pak je nápis XFX. Díky nedávno snížené ceně se referenční karty prodávají za cenu okolo 700 dolarů a modifikované o 100 dolarů dráž. Taková cena je odhadována i pro model od XFX. Proč s modelem přichází XFX právě teď, když je nová generace za dveřmi, není tak úplně jasné.

Zdroje: [Chiploco]

Byl pro vás článek přínosný?