Hlavní navigace

Radeon Pro Duo – poloprofi grafika s dvěma Fiji? Živé odhalení příští týden

12. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Údajně kvůli zpoždění VR brýlí byl příchod dvojčipového Radeonu s GPU Fiji, původně očekávaný na podzim, odsunut až na letošní jaro. Tato karta s výkonem údajně 12 TFLOPS také zatím nemá žádné jméno, doposud totiž neuniklo, jak ji AMD hodlá nazývat. Tedy doposud – objevily se totiž doklady, že se duální Fiji poněkud vydělí ze zaběhlého značení, a dostane jméno Radeon Pro Duo. Tedy možná; není totiž úplně jisté, zda nějaké R9 Fury X2 nevyjde odděleně také.

Jméno Radeon Pro Duo vynesl na internet web Hardware Battle, asi ale nepůjde jen o drb, jelikož zmínka o produktu s tímto jménem se objevila i přímo na oficiálních stránkách AMD. Označení „Pro“ je podle něj údajně zvoleno proto, že karta bude na pomezí mezi výkonnou (v době uvedení nejvýkonnější) herní grafikou, a profesionální kartou. Radeon Pro Duo by měl umět funkce běžně vyhrazené jen řadě FirePro a kromě výkonu pro VR hry má sloužit i jako hardware pro vývojáře her. Tato karta by tedy možná mohla být v oněch červených sestavách Falcon Northwest Tiki, které AMD ukazovalo na Twitteru jakožto platformu pro vývoj VR.

AMD Capsaicin, Radeon Pro Duo

Radeon Pro Duo je údajně „delší než Fury X2“ a má vodní chlazení od Cooler Masteru. Přídavné napájení je údajně tvořeno hned třemi osmipinovými konektory. To je pozoruhodné, jelikož pak by muselo jít o jiné PCB, než jako AMD předvádělo v létě po odhalení Fiji. Tehdy mělo PCB jen dva osmipiny. AMD tedy buď kartu přepracovalo, nebo by skutečně mohlo chystat dvě různé dvojčipové verze (jednu možná se vzduchovým chladičem?), i když něco takového se nezdá moc pravděpodobné.

Falcon Northwest Tiki s Radeonem uvnitř. Podle AMD ideální VR platforma
Falcon Northwest Tiki s Radeonem uvnitř. Podle AMD ideální VR platforma   

 

Radeon Pro Duo by údajně měl být odhalen příští týden 14. března, ovšem bez okamžité dostupnosti. Karta má prý v obchodech být až po nějakém měsíci či dvou. Pokud by bylo zdržení skutečně několikatýdenní, dostalo by se ale AMD opět mimo svůj plán uvést duální Fiji současně s VR brýlemi – ty přijdou začátkem dubna.

AMD Capsaicin, Radeon Pro Duo

Více 14. března, akci můžete sledovat živě

Onoho 14. března by ale AMD skutečně mělo odhalit nové produkty nebo alespoň nové informace. Na tento den se totiž jako součást GDC 2016 chystá „event“ nazvaný Capsaicin (dle alkaloidu kapsaicin z pálivých papriček, má herní výstavu „přikořenit“). Z Capsaicinu bude vysíláno živé video, takže budete moci všechno sledovat na Ustreamu. Objevit se údajně mají lidé z Cryteku, HTC nebo Oculu, aby (spolu s AMD) předvedli jak softwarové, tak hardwarové novinky a pokroky pro herní sféru. Podle Tweetu by mělo dojít i na nějaká odhalení týkající se nadcházející 14nm architektury Polaris, takže se snad dozvíme něco nového nad rámec již zveřejněných informací.

AMD Capsaicin, Radeon Pro Duo

Zdroje: VideoCardz (1, 2), AMD (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?