Hlavní navigace

Radeon R9 290X Vapor-X s 8 GB paměti existuje. Prodává se v Anglii a Německu

9. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem února (februára) jsme zde měli zprávu, že firma Sapphire hodlá vyrábět Radeony R9 290X s dvojnásobným množstvím paměti. To u této karty znamená doposud nevídaných 8 GB (ačkoliv se periodicky objevují zprávy, že by se takovéto množství mohlo objevit na tom či onom budoucím modelu, viz třeba zde a nyní zde). Pokud jste na tuto kartu čekali, asi vás zklamalo, že slibovaná R9 290X Vapor-X byla nakonec uvedena jen se standardní velikostí RAM a po 8 GB ani stopy. Ve skutečnosti ale varianta s 8 GB paměti skutečně existuje, háček je ale v její dostupnosti na pultech.

8GB Radeony R9 290X Vapor-X nyní nabízí britský obchod Overclockers UK, a to prý v exkluzivním ujednání se Sapphire. Karta je k mání za 600 GBP, což by v našem mělo odpovídat zhruba sumě 20 000 CZK. Podle Overclockers UK má tento obchod na 8GB Vapor-X světovou exkluzivitu a navíc je počet karet jen omezený. Úplná exkluzivita to ale možná není, protože vyhledávač Geizhals.at kartu registruje i u několika německých prodejců. Ti nasadili cenu 730 EUR, což odpovídá sumě v librách.

Je asi možné, že Sapphire později vyrobí ještě další várky karet a nabídne je i na dalších trzích, budou-li prodeje dobré; jisté to však není. Například AnandTech soudí, že další výroba se spíše nechystá. Zástupci Overclockers UK zase naznačili, že omezená dostupnost může být způsobena i tím, že s produkcí 8GB modelů AMD nesouhlasí. Společnost prý sama měla plány na 8GB Radeony R9 290X, v určitém okamžiku je však zrušila. Karty, které Sapphire vyrobilo, tím pádem mohly zůstat na ocet a AMD firmě dovolilo se jich zbavit jen pod podmínkou, že to bude takto polooficiálním způsobem a karta se do distribuce dostane jen u několika málo prodejců. Těžko ale říci, zda jde o podložené informace, dostupnost u německých obchodů naopak dává určitou naději.

Radeon R9 290X Vapor-X s 8 GB paměti od Sapphire. Kartu prodává exkluzivně britský obchod
Radeon R9 290X Vapor-X s 8 GB paměti od Sapphire. Kartu prodává exkluzivně britský obchod

8GB varianta karty má mírně odlišné parametry proti standardnímu modelu Vapor-X. Chladič Tri-X a PCB by asi mohly být identické (čekal bych, že se liší jen kapacita osazených čipů GDDR5, která dává dohromady 8 místo 4 GB), na záslepce jsou standardní dva výstupy DVI, jedno HDMI a jeden DisplayPort. Takt paměti je ze standardních 5,0 GHz popohnán na 5600 MHz efektivně. Přetočeno je i GPU, ovšem ne na 1080 MHz jako u 4GB modelu, nýbrž jen na 1060 MHz. Je možné, že čipy s vyšší kapacitou o něco zvedly celkové TDP karty, což by mohlo být důvodem pro nižší frekvence.

 

Pokud jde čistě o hraní her, o pořízení 8GB modelu asi nemá příliš smysl přemýšlet, pokud vám vyloženě nejde o hraní v rozlišení 4K (nedejbože vyšším). Ani to ještě nemusí vždy vést k vytížení paměti nad hranici 4 GB, jak ostatně personál obchodu podotýká. Využít zdvojnásobenou paměť lze ale údajně například se Skyrimem, pokud nainstalujete balík textur s vysokým rozlišením. Vedle toho se tento Radeon teoreticky nabízí i k výpočetním úlohám. U těch dovolí 8 GB RAM práci s většími objemy dat, ostatně z tohoto důvodu je pro výpočty zajímavou kartou GeForce GTX Titan (6 GB paměti).

Zdroje: Overclockers UK (1, 2), AnandTech, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?