Hlavní navigace

Radeon R9 295X2 bude víc než dvě R9 290X. Parametry už jsou venku i se slajdy

3. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na včerejší den povolilo AMD recenzentům a novinářům zveřejnit obrázky kufříku, v kterém přišly do redakcí duální karty Radeon R9 295X2 k otestování. Ten jsme vám nicméně ukázali už na apríla, jelikož ho o den dřív provalil web VideoCardz. A včera, v „den kufru“ rovnou tento web vypustil do světa rovnou informace nejcennější – kompletní parametry nového duální ho Radeonu a nějaké ty oficiální slajdy jako bonus.

Tím pádem máme již jasno ve většině kardinálních otázek okolo nové karty. Specifikace jsou navíc docela překvapivé (tedy alespoň pro mě). Duální sopečný Radeon nebude totiž oproti jednočipové kartě podtaktován, jak se to obvykle děje, naopak. Hrubým (teoretickým) výkonem dvě samostatné karty R9 290X předčí. Nejenže ponese oba čipy Hawaii v plné konfiguraci – navíc je ještě požene na vyšší takt.

Radeon R9 295X2 na oficiálních slajdech (VideoCardz)
Radeon R9 295X2 na oficiálních slajdech (VideoCardz)

Jak se můžete přesvědčit ve slajdu se specifikacemi, má Radeon R9 295X2 pod kapotou dvakrát 2816 stream procesorů, dvakrát 176 texturovacích a 64 rasterizačních jednotek. GPU bude taktováno na 1018 MHz, pro srovnání v Radeonu R9 290X běží jádro na rovném 1 GHz. Obě jádra budou mít zachovánu 512bitovou paměťovou sběrnici a na ní každé 4 GB (celkem osm) paměti GDDR5, která poběží na efektivním taktu 5 GHz.

Radeon R9 295X2 na oficiálních slajdech (VideoCardz)
Radeon R9 295X2 na oficiálních slajdech (VideoCardz)

Ačkoliv jsem minule napsal, že TDP nebude tak hrozné, jelikož karta má externí napájení jen dvěma osmipiny, web Fudzilla měl nakonec přece jen pravdu, když uvedl, že TDP bude sahat k 500 W. Přesně takové číslo totiž specifikace obsahují – ba dokonce jde o spotřebu typickou, takže za určitých okolností může monstrózní dvojče „žrát“ i víc. Karta tedy bude ignorovat specifikace napájecích konektorů PCI Express (dle těch má jeden osmipin „hltnost“ 150 W), nicméně majitelé Radeonu R9 295X2 nejspíše budou mít také poměrně drahý zdroj, jehož kabeláž tento přestupek ustojí. Napájecí kaskáda karty by měla mít pro každé z obou GPU 5 + 1 fázi.

 

Chlazení je vyráběno firmou Asetek; 120mm radiátor je připojen hadicemi o délce 38 cm. Opatřen je jedním ventilátorem, avšak druhý by se zřejmě měl dát přimontovat. Dle webu VideoCardz je „box“ chladiče na kartě samé dlouhý 30,5 cm. Červený ventilátor v jeho středu bude za chodu iluminován, a totéž platí pro druhý reprezentační prvek – taktéž červený nápis Radeon na hřbetě. Zbytek karty je vyveden v černé a kovově stříbřité; design vypadá na fotografiích poměrně vkusně (dlužno dodat, že stylem se blíží podobě, kterou pro chladiče svých highendů již delší dobu používá Nvidia). Chladič je nakonec skutečně dvouslotový, což slajdy zdůrazňují. Nejspíš proto, že Titan Z se dle dostupných fotografií či vizualizací do dvou slotů nevejde.

Karta má být dle AMD určena k hraní v rozlišeních třídy 4K. Součástí uniklých slajdů je i srovnání novinky s běžným Radeonem R9 290X v testu 3DMark Firestrike, kde má výkon sahat minimálně k 16 000 bodů. Jak tomu už ale u duálních grafik bývá, vždy bude záležet i na softwarové stránce a škálování ve hrách tak nemusí být vždy ani zdaleka ideální.

Zdroj: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?