Hlavní navigace

Radeon R9 380X bude za měsíc, údajně s 256bitovou paměťovou sběrnicí

17. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se objevily informace, že AMD konečně – po skoro neuvěřitelném jednom roce – hodlá na trh uvést grafickou kartu založenou na plně aktivovaném čipu Tonga. Toto GPU se totiž od loňského léta, kdy mělo premiéru v Radeonu R9 285, vyskytovalo jen ve své ořezané verzi s 1792 stream procesory. Novinka, v níž bude čip konečně běžet naplno, se patrně bude jmenovat Radeon R9 380X. Nyní k ní máme už i nějaké bližší informace včetně toho, kdy čekat její uvedení.

Nejprve jednu podstatnou, byť netechnickou informaci o tomto údajně připravovaném Radeonu. Podle webu Fudzilla nemá jít o podobný případ jako s kartou R9 370X (ta je alternativou k ořezanému Radeonu R7 370, pro změnu s plně aktivovaným čipem Pitcairn alias Trinidad). Ta šla na trh jen v asijském regionu a na zbytku zeměkoule se neobjevila, ovšem u Radeonu R9 380X toto údajně neplatí a bude naštěstí uveden celosvětově.

Karta má tedy mít plně aktivní čip Tonga (respektive jeho revidovanou/přeznačenou verzi Antigua). AMD údajně už dodala výrobcům karet vzorky těchto GPU a brzy by je měly následovat i hotové produkční čipy, po čemž by mohla být spuštěna výroba. Vypuštění na trh tedy ještě není vyloženě na spadnutí. Web Fudzilla uvádí, že podle jeho zdrojů se počítá s uvedením někdy ke konci příštího měsíce (října). Karta by pak byla vzdálená zhruba pět týdnů.

Refereční Radeon R9 380
Refereční Radeon R9 380

Konkrétní parametry k Radeonu R9 380X stále nejsou, takže to, že bude mít 32 bloků CU (čili 2048 stream procesorů a 128 texturovacích jednotek) je stále spíše v rovině dohadů. Jeden poměrně zásadní údaj ale údajně zdroje potvrdily – podle Fudzilly má karta být vybavena 4GB pamětí GDDR5. To by ale znamenalo, že Tonga/Antigua má i v tomto modelu jen 256bitovou paměťovou sběrnici, tak jako v ořezaných Radeonech R9 285 a R9 380.

 

 

Plná Tonga s 256bitovou sběrnicí?

Už několikrát se přitom objevily zprávy, že Tonga má fyzicky na čipu přítomny řadiče pro 384bitovou sběrnici, dokonce to zdá se dokládaly snímky čipu, které AMD uveřejnilo v prezentaci k APU Carrizo (kde byly pro ilustraci). Očekávalo se tudíž, že případný plnotučný model bude tuto sběrnici mít plně aktivní a tím pádem ponese buď 3GB, nebo 6GB paměť. V tom ovšem možná byl problém – je možné, že kapacita 3 GB byla považována za příliš malou, ale 6 GB zase za příliš velkou a neekonomickou. Ořezání sběrnice by pak tedy bylo vedeno snahou o zlevnění a lepší konkurenceschopnost karet. Je také možné, že 384bitová sběrnice je na čipu spíše proto, aby se daly využít i čipy s chybou v některém z řadičů, nebo kvůli tomu, že se AMD nechtělo dělat příliš velké změny proti návrhu čipu Tahiti.


Slajd s ilustračním snímkem GPU Tonga v prezentaci ke Carrizu

Ať už je pozadí za touto záhadou jakékoliv (celá historie čipu Tonga je ostatně z pohledu outsidera nesnadno pochopitelná), neměla by 256bitová sběrnice asi být příliš velkým problémem. Tonga má implementovánu pokročilou kompresi barev a efektivní paměťová propustnost je tak s 256bitovou sběrnicí lepší, než by byla u GPU se starší generací architektury GCN. Zároveň jde o GPU, kterým AMD konkuruje čipu GM206 od Nvidie, který má sběrnici jen 128bitovou. Tudíž pokud v této kategorii nějaká karta bude mít s propustností paměti problém, Radeon R9 380X to patrně nebude.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?