Hlavní navigace

Radeon R9 390X bude mít vodní chladič, jako R9 295X2. Máme fotografii

12. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Serveru VideoCardz, který nás pravidelně zásobuje zprávami a úniky ze světa grafických karet, se v závěru týdne povedl pěkný úlovek. Dostal se totiž k fotografii chlazení připraveného pro některý z nadcházejících Radeonů. To by ještě nebylo pozoruhodné, až ale snímek uvidíte, budou vám asi implikace jasné.

Na obrázku se nachází kryt chladiče, který designem zcela očividně vychází z toho, co známe z Radeonu R9 295X2. Tento chladič ovšem nebude pro další duální grafiku. Jak vidíte, otvor pro ventilátor je posunut na stranu (dírou můžete vidět pasiv pro regulátory napětí) a počítá se už jen s jedním blokem. Téměř s jistotou lze tedy říci, že tento kryt patří k chlazení pro nějakou highendovou jednočipovou grafiku pravděpodobně z příští generace „300“. Mohlo by jít o Radeon R9 390X – zda ovšem AMD pro kartu zvolí toto označení či nějaké jiné, ještě nevíme.

Kryt hybridního vodního chaldiče, který AMD nejspíš chystá pro Radeon R9 390X
Kryt hybridního vodního chaldiče, který AMD nejspíš chystá pro Radeon R9 390X (Zdroj: VideoCardz)

Hybridní chladič by u R9 390X mohl být podobně kladně hodnocen jako u Radeonu R9 295X. Grafiky s čipy Hawaii byly totiž v referenčním provedení kritizovány za hlučnost způsobenou právě výchozím vzduchovým chladičem. Použití hybridního řešení s externím radiátorem ovšem zvedne výrobní náklady, takže se jím vybavené Radeony nejspíš budou prodávat za vyšší ceny. Tipoval bych z počátku od 600 USD (circa 15 000 CZK) výš a je tedy docela otázka, zda by stejnou parádu nesly i případné nižší osekané modely jako /hypotetický/ Radeon R9 390 bez přídomku X.

 

Pod vyfoceným hybridním chladičem by se na kartách nejspíš mohlo objevit zatím „bezejmenné“ GPU, jehož existenci prozradila v červenci (júli) firma Synapse. Tento 28nm čip má mít výměru přes 500 mm². Šlo by tak o zatím největší GPU, jaké se v Radeonech kdy objevilo a velká plocha by vedle vysokého výkonu měla přinést také vysokou spotřebu (počítá se s provozem na taktech okolo 1 GHz). Zda bude příkon vyšší než u rovněž žíznivého Hawaii, nevíme. Každopádně se k tomu ale bude bezúdržbový vodník hodit.

AMD údajně chystá velké, 500mm² GPU. Pro vodní chlazení by to byl horký kandidát
AMD údajně chystá velké, 500mm² GPU. Pro vodní chlazení by to byl horký kandidát

Firma Asetek, která má hybridní chladič Radeonu R9 295X2 „na svědomí“, vydala před měsícem tiskovou zprávu, která v tomto světle hned dává smysl. Asetek v ní sděluje, že firma získala zatím největší OEM kontrakt na dodávku vodního chlazení pro grafické karty. Zřejmě se tak u této objednávky počítá s vyšším počtem prodaných kusů, než by zajistila exkluzivní a drahá duální grafika jako R9 295X2. Asetek zde tedy velmi pravděpodobně mluvil o chlazení pro jednočipovou highendovou grafiku, od niž se prodá více kusů – a jehož kryt také asi můžete vidět na uniklé fotografii.

Podstatná informace je, že dotyčný produkt má dle Aseteku jít na trh v první polovině roku 2015. To lze asi brát jako takové hrubé vodítko, kdy bychom se nového hybridně chlazeného highendu od AMD mohli dočkat.

Zdroje: VideoCardz, Asetek

Byl pro vás článek přínosný?