Hlavní navigace

Radeon s dvěma GPU Fiji má podle AMD výkon jen 12 TFLOPS. Nízké takty a TDP?

1. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden jsme psali o tom, že AMD prezentovalo na akci VRLA funkční Radeon s dvěma GPU Fiji na jednom PCB (v počítači Tiki firmy Falcon Northwest). Byl to první výskyt této karty v dost možní už finální podobě. Se zpoždění se z této předváděčky dostal ven ještě jeden zajímavý detail – Roy Taylor z AMD tam totiž novinářům sdělil, jaký mělo toto GPU (respektive dvojice GPU) teoretický výkon. Což je podstatný údaj, protože se z něj dají zhruba vyvodit parametry grafiky.

Zajímavé na tom je především, že toto číslo není nijak vysoké. Podle Taylora je teoretický výkon v jednoduché přesnosti 12 TFLOPS. Přitom pro Radeon R9 Fury X firma při uvedení udávala 8,6 TFLOPS, takže dvojice dvou referenčních karet by měla mít 17,2 TFLOPS. Jinými slovy, duální Fiji s výkonem 12 TFLOPS by muselo mít výrazně snížené takty GPU, nebo ořezaný počet stream procesorů, případně kombinaci obého. Pozoruhodné je také, že dvojčipové Fury bude dle tohoto kritéria mít jen mírně vyšší hrubý výkon než duální Hawaii, Radeon R9 295 X2. U toho totiž AMD uvádělo 11,5 TFLOPS – bylo to přitom prakticky před dvěma roky.

Falcon Northwest Tiki s duální Radeon na bázi Fiji (VRLA)
Falcon Northwest Tiki s duálním Radeonem na bázi Fiji (VRLA)

Odpověď na otázku, proč má dvojčipové Fury tak nečekaně nízký teoretický výkon, se hned nabízí. Nejpravděpodobnější asi je, že karta bude mít výrazně nižší spotřebu než R9 295X2, v němž běžely dva čipy Hawaii naplno (měly takt nastavený dokonce výš, než referenční jednočipový model). Spotřeba by podle některých odhadů místo až 500 W mohla být někde u 375 W, čímž by karta byla bližší dvěma Radeonům R9 Nano než dvěma R9 Fury X (je také třeba pamatovat na to, že z rozpočtu něco odebere i nezanedbatelná spotřeba PCI Express můstku).

 

Cílem takového opatření by mohlo být, aby karta byla výrazně atraktivnější pro běžné použití než starší grafiky s dvěma GPU, často považované za modely „pro šílence“. Dvojčipové Fiji bude podle všeho prodáváno jako řešení na míru ušité pro virtuální realitu a AMD zřejmě chce, aby se provozní vlastnosti a nároky na zdroj nelišily příliš brutálně od konvenčních grafických karet. Navíc se jedná o jeden z posledních 28nm Radeonů, který bude část svého života soupeřit s novou FinFETovou gardou a je tedy záhodno, aby měl co nejlepší poměr výkonu a spotřeby.

Radeon s dvěma GPU Fiji (Zdroj: AnandTech)
PCB Radeonu s dvěma GPU Fiji na E3 2015 (Zdroj: AnandTech)

Pokud by byl teoretický výkon karty skutečně přesně 12 TFLOPS (teoreticky je možné, že tam nakonec budou nějaká desetinná místa navíc), pak na jedno GPU připadá 6 TFLOPS. Trojčlenkou bychom došli k tomu, že obě Fiji by tudíž měla být podtaktována na nějakých 70 % z původních 1050 MHz, byl-li zachován plný počet 4096 stream procesorů. To by znamenalo takt okolo 733 MHz. Pokud AMD zvolilo kombinaci vypnutí jednotek a podtakování, pak by takt byl vyšší. Například s 3584 jednotkami (jako v Radeonu R9 Fury, jenž má na 1,0 GHz 7,2 TFLOPS) to vychází na 833 MHz, což by stále mělo znamenat dobrou efektivitu.

 

Je ale třeba upozornit, že údaj o 12 TFLOPS byl vysloven v kontextu oné sestavy Tiki, v níž byla karta prezentována. Je jistá šance, že osazený model nebyl standardní, ale naopak že šlo o na míru vytvořenou verzi se s sníženou spotřebou (a výkonem). Ovšem více pravděpodobná je asi varianta, že se pro větší efektivitu na úkor maximálního výkonu AMD rozhodlo i u referenční verze. I tak půjde dle jeho vyjádření o nejvýkonnější GPU dneška, neboť Radeon R9 295X2 má jak již bylo řečeno teoretický hrubý výkon nižší a Nvidia pro GTX Titan ZGTX Titan X uvádí 8,1 a 7 TFLOPS.

AMD Quantum
Koncept AMD Quantum, založený na grafice s dvěma GPU Fiji

Zdroje: Legit Reviews, Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?