Hlavní navigace

Recenze: (skoro) konečný rozsudek ve věci revolučních Windows 8

18. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Metro: hraná podivnost, nebo geniální počin?

Operační systémy obecně se v posledních dvou dekádách proměňovaly, avšak od úplně základního konceptu neupustily. Nejen Microsoft, ale i ostatní sice pro své okna jednou za čas vytvoří nový vzhled, avšak to, že jsou jejich okraje najednou průhledné, doplněné elegantním stínem a při zobrazení se efektně animují, neznamená, že to máme považovat za revoluci. Nikoli, poslední dvě dekády jsme byli svědky evoluce. Porovnejte si obrázek Windows 95 a Windows Vista. Nakonec musíte uznat, že jsme se vlastně o moc dál neposunuli.

Tím opravdu nechci říct, že by snad ve světě počítačů scházela inovace, ale pointa je vám jasná. Microsoft se nechvástal, Windows 8 skutečně představují novinku, která je revoluční a chtěla by navždy změnit svět počítačů, jak ho známe. Vývoj začal hned po dokončení Windows 7. Vzpomínáte si, že tři roky starý systém provázela reklamní kampaň se sloganem „Windows 7 was my idea“? Je neuvěřitelné, jak se o chvíli později Microsoftu povedlo přeskočit na jinou notu. Jakmile se seznámíte s Windows 8, bude vám v hlavě vrtat otázka, čí nápad je tohle.

Metro: hraná podivnost, nebo geniální počin?

Vůbec to nemyslím špatně, ale Windows 8 se od svých předchůdců tak odlišují, že ze začátku budete k hranatému prostředí přistupovat s nedůvěrou. Pokud jste s ním nikdy do styku nepřišli, budete si muset hodně zvykat. Náskok mají majitelé telefonů s Windows Phone. Zde se Metro objevilo poprvé, a to již v roce 2010. Ani po dvou letech se telefony s Windows Phone neprodávají zrovna zázračně, dlaždice zkrátka představují úplně jiný koncept, než jsme zvyklí vídat všude jinde.

 Zamykací obrazovka se hodí na tablet, nikoli na počítač
Zamykací obrazovka se hodí na tablet, nikoli na počítač

Jestli patříte k hrstce nadšenců, kterým prostředí učarovalo ještě v době, kdy jsme o jeho přítomnosti v chystaných Windows neměli potuchy, budete s námi asi souhlasit v tom, že jde o velice zajímavé prostředí, které přinejmenším na dotekové obrazovky padne skvěle. Revoluce nespočívá v tom, že designeři klasické ikonky vyměnili za hranaté dlaždice. Dlaždice na rozdíl od nich nejsou statické. Některé z nich alespoň rutinně ukazují počet nových událostí, ale bylo by urážkou nevyužít jejich potenciál.

Vývojáři, resp. jejich aplikace, s námi mohou pasivně komunikovat. Proto nám jedna dlaždice může ukazovat krátkou agendu událostí z kalendáře, zatímco jiná nám prozrazuje, kdo nám napsal e-mail. Možná zobrazí aspoň předmět, možná i kousek těla zprávy. Zkrátka, cokoli se do dlaždice vejde. Díky tomu se nemusíte tolik spoléhat na různá notifikační centra, stačí se podívat přímo na hejno hranatých ikonek, a hned víte, co se kde přihodilo. Umí tohle nudné neměnné ikony, které ostatně najdeme ještě na ploše ve Windows 7?

 

Také Microsoft se v minulosti pokoušel desktop oživit, k těmto pokusím se počítají miniaplikace (které v Osmičkách uvolnily prostor dlaždicím). Jenže ty nejsou víceúčelové, mohou například ukazovat počet nepřečtených e-mailů, ale své zprávy si musíte přečíst až v poštovním klientu nebo prohlížeči. Metro dokazuje svou sílu, protože dlaždice od poštovního e-mailu vám jednak prozradí, kolik máte nepřečtených zpráv – a od koho–, současně ale na ni můžete klepnout, čímž aplikaci otevřete a své poště se můžete věnovat naplno. Posun od klasických desktopových programů je zřejmý.

Metro pro nenáročné uživatele, desktop pro nadšence

Metro dokázalo, že svou koncepcí perfektně zapadne do mobilního telefonu. Rozhodně ale nenastala doba, aby se tohle stále mladé prostředí stalo jedinou dostupnou možností, jak pracovat s počítačem. Od smartphonu nečekáme nic jiného, než jednoduché a dotekem pohodlně ovladatelný systém. Jenže zkuste Metro nasadit na osobní počítače s tím, že tohle teď budeme používat.

Taková léčba šokem by Microsoft položila na lopatky. Navíc, je vůbec něco k léčení na perfektně vyladěném desktopu ve Windows 7? V tomto systému desktop dosáhl nového vrcholu, dostal do vínku přepracovaný hlavní panel, skoro všichni z něj šíleli nadšením.

A pak si přijde Metro, jež od pohledu na počítače nepatří, přesto jde o první věc, kterou po spuštění počítače uvidíte. Na tablety patří, na telefony také. Microsoft ale docela dobře ví, co dělá. Aspoň v to doufáme. Primárně dotekové prostředí se vůbec netočí pouze okolo vzhledu, důležité je, co se skrývá pod kapotou. Víte co? Metro léčí spoustu chorob, kterými se desktop nakazil. Na mnoho z nich lék neexistuje, problémy vychází z návrhu. Programy pro desktop můžete stahovat z různých zdrojů, což není zrovna pohodlné, navíc se zvyšuje riziko nákazy nějakou breberkou.

Úvodní obrazovka je nástupce nabídky Start. Svého předchůdce v některých ohledech překonává
Úvodní obrazovka je nástupce nabídky Start. Svého předchůdce v některých ohledech překonává

Windows 8 přichází s katalogem aplikací, odjinud je ani v Metru instalovat nelze. Vida, najednou i průměrný důchodce ví, kde si může pořídit nějaký ten program. Běhové prostředí WinRT, s nímž se v dotekovém režimu budete potkávat (Win32 zůstává doménou desktopu), vývojáře omezuje, z čehož budete mít paradoxně prospěch. Do střeženého katalogu se nedostanou špatně zpracované aplikace, takže máte v podstatě automaticky zaručeno, že si do počítače nestáhnete žádný šmejd. Natož agresivní malware.

Přes tato pozitiva nebylo možné se na desktop vykašlat úplně, takže s ním ve Windows 8 můžete pracovat nadále. Dokonce v něm objevíte plno důležitých vylepšení. I proto je škoda, že se katalog Windows Store nezaměřil rovnou i na desktopové programy. Ty zde v jisté formě figurují, ovšem jen jako odkazy na své webové stránky. Oficiální katalog slouží dlaždicím.

Desktop proto nadále zůstává džunglí, kde si každý může dělat, co chce. Ano, můžete jej ladit a přizpůsobovat vlastním potřebám, není problém sem přidávat funkce, kompletně překopat jeho vzhled. Široké možnosti odhalují, že se v tomto prostředí budou vždycky orientovat především nadšenci a odborníci. Co naplat, myslet musíme na začátečníky a sváteční uživatele, kteří možná ani nechtějí věnovat čas svému počítačovému vzdělání. Desktop se ale nezměnil, což oslaví počítačoví nadšenci, džungli avšak můžete dobrovolně vyměnit za Metro. To rádi uslyší začátečníci.

Desktop hraje druhé housle, Microsoft propaguje dlaždice

Obojživelník jménem Windows 8

Pakliže porovnám desktop s dotekovým prostředím, nemusím se zřejmě příliš rozepisovat o tom, kdo by vyhrál soutěž v produktivitě. Metro není stvořené na práci. Aspoň nyní ne. Otázkou zůstává, jak se vyvine v nadcházejících letech. Po pár úpravách se může docela klidně stát, že vám budeme tvrdit pravý opak. První verze, tedy ta ve Windows 8, ale neuspokojí uživatele, kteří běžně pracují až s desítkami oken, vysokým počtem aplikací a mezi nimi se plynule přepínají.

Multitasking zde úplně nechybí, vedle sebe můžete mít dvě aplikace, přičemž jedna z nich běží v režimu postranního panelu. Je to fajn, na tabletu oceníte, že můžete mít dvě různé aplikace puštěné a viditelné současně. Jenže Metro v porovnání s produktivně zaměřeným desktopem v očích pokročilých uživatelů neuspěje. Vyčíst mu to nemůžete, každé prostředí dostalo svůj vlastní účel. Osmičky uspokojí obě skupiny uživatelů.

Poštovní klient je naprosto základní, což je ovšem plus na dotekové obrazovce
Poštovní klient je naprosto základní, což je ovšem plus na dotekové obrazovce

V rámci zachování kompatibility nám ve Windows 8 zůstal desktop. Tento operační systém je opravdu dokonalou ukázkou toho, jak má vypadat hybridní produkt. Osmičky splňují požadavky náročných uživatelů, kteří zde stále mohou pracovat v desktopu, jak byli zvyklí dříve. Můžete zde instalovat Photoshop, stříhat video a vyvíjet aplikace. Osmičky však lze používat i na tabletech, kde se budete skoro výhradně zdržovat v dotekovém prostředí. Mimochodem, Windows 8 dokonce slouží jako podvozek pro Windows Phone 8, což je ryze mobilní produkt. Microsoft se může chvástat, že má systém určený pro všechny platformy.

Všestrannost dnešních Windows je neuvěřitelná. V době Windows Vista byste neuvěřili, že lze systém provozovat jak na výkonném počítači, tak na mobilním telefonu. To, že můžete hybridní Windows 8 používat jak na stolním počítači, tak na tabletu, představuje výhodu a nevýhodou zároveň. Dotekové aplikace fungují všude, kde se Osmičky nachází. Přidejte je na počítač, používejte je na tabletu. Dvě koexistující prostředí bohužel nelze nazvat jednoznačnou výhrou. Čert ať vezme tablety, tam nic řešit nebudete, ale na osobním počítači občas prolínání bolí. Desktop zde hraje druhé housle, působí jako doplněk. Přesto je práce v něm příjemná, oproti Windows 7 se o výrazném zhoršení mluvit nedá, ba právě naopak.

Desktop hraje druhé housle, Microsoft propaguje dlaždice

Když nicméně zapnete počítač s Windows 8, jako první spatříte úvodní obrazovku. Nabídka plná dlaždic nahradila původní Start, dokonce ho povýšila. Jestliže jste dříve z plochy otevírali Start, teď ze Startu otevíráte plochu. Dlaždice tedy dominují, Microsoft nám ani nenechal možnost je úplně vypnout, nebo aspoň přeskočit. Po startu počítače se ukáže Metro, přímý skok do desktopu si vybrat nemůžete, Redmondští nás tak chtějí naučit se s tímto prostředím sžít. Osobně nemám s myšlenou žádný problém, ale zaráží mne velký odskok od desktopu. Osmičky napovídají, že mu časem zamáváme.

 

Trendy jasně říkají, že již současná generace tabletů dokáže běžným uživatelům nahradit počítač se vším všudy. Dotekové prostředí se hodí na přehrávání multimédií, můžete v něm kontrolovat a psát e-maily, chatovat, surfovat po internetu, dokonce i volat přes Skype. Přitom se obejdete bez běžných periferií, na hromadu nepotřebného hardwaru se dostala dokonce i myš. Chybí snad hlodavec majitelům iPadu? Ne. Bude chybět majitelům tabletů s Windows 8, potažmo s jejich odnoží pro ARM? Zase ne. Dotekové ovládání je v Metru rozvinuto natolik, že vám pak i obyčejný tablet přijde jako dostatečně dobrý nástroj na běžné denní úlohy.

Microsoft se ale snaží desktop odbourat i na osobních počítačích, které ovšem hned tak nevymřou a zůstanou nejméně několik let doménou náročných jedinců. Ve Windows RT – edice sytému pro ARM – v něm už nebude možné spouštět aplikace třetích stran, maximálně zde pustíte vestavěnou sadu Office a pár dalších exkluzívních aplikací od Microsoftu.

Šém je nějako jako hlavní panel pro Metro
Šém je nějako jako hlavní panel pro Metro

Ve Windows 8, která pro změnu běží na platformě x86, naproti tomu lze desktop využívat neomezeně, tedy zde můžete instalovat libovolné desktopové aplikace, jež znáte z Windows 7. Přesto zde plocha s okny působí jako jakási komponenta pro zajištění kompatibility. Budoucnost patří tabletům, tedy i Metru. Osobní počítače s desktopovým režimem z domácností nejspíš postupně vymizí, ale budou je zřejmě nadále vyžadovat profesionálové a podniky.

Jestliže se s desktopem časem rozloučíme v běžných Windows, uvidíme jeho návrat v nějaké speciální edici? Pakliže ho někdy skutečně nahradí Metro, protože vývojáři ho přece nepřestanou vylepšovat, přidávat funkce a řešit jeho případné nedostatky, hlad po desktopu již nebude. V opačném případě možná bude tato sorta lidí na klasických počítačích používat systém od úplně jiného výrobce, který jim výhody oken poskytne. Počítač k produktivní práci budeme v každém případě potřebovat.

Budoucnost nepatří stolním strojům

Orientace operačního systému k mobilnímu světu je patrná rovněž u Applu a jeho OS X. Také osobní počítače najednou mají notifikační centra a jiné funkce, na něž jsme byli zvyklí narážet jen ve smartphonech. Osmičky konečně mají například vlastní systém notifikací, kterými vás mohou upozorňovat na blížící se události z kalendáře, případně oznamovat příchozí e-maily a zprávy v chatu.

Člověk se diví, proč to tu nebylo dřív. Tyto notifikace mohou využívat libovolné aplikace, především u těch nových dotekových to dává smysl. Oproti jablečné platformě a jejím pokusům o zkřížení počítače s mobilem ale Windows 8 rovnou dostala kompletně novou hranatou fasádu.

Který program spotřebovává paměti nejvíce? Poznáte to snadno
Který program spotřebovává paměti nejvíce? Poznáte to snadno

Mobilní systémy mají často další funkci, a sice specifický uživatelský účet. Je úplně běžné, že se na mobilu musíme nejprve přihlásit, abychom zařízení mohli používat, byť tento krok obvykle provedeme pouze jednou. Od té doby se ale s naším účtem svazují nainstalované aplikace, zvlášť to platí pro ty koupené. Microsoft se inspiroval a ve Windows 8 zavedl přihlašování pomocí Microsoft Account (bývalé Windows Live ID). To vyžaduje připojení k internetu, ale kdo ho dneska nemá, že? Po prvním přihlášení pak funguje i přihlašování v režimu offline. Před každým startem počítače musíte automaticky zadat heslo.

Desktop je výrazně lepší. Kam se hrabou Windows 7

Přihlašování k Microsoft Account se bez hesla neobejde

Online účet vám poskytne takové pohodlí, na které jste ve Windows rozhodně zvyklí nebyli. Po přeinstalaci jste dříve museli všechno automaticky instalovat a nastavovat, Microsoft ale naštěstí využívá se svůj prospěch cloudové úložiště SkyDrive, kam na přání uloží systémová nastavení, včetně obrázku na zamykací obrazovce a vlastních předvoleb vzhledu desktopu. S účtem se svazují samozřejmě i zakoupené aplikace. (Proto byste ho měli ochránit silným heslem.) Ocenil bych ale, kdyby byl záběr synchronizace širší.

Jednotlivé položky synchronizace lze beztak vypnout, takže by se nic nestalo, kdybychom mohli do cloudu ukládat také zbylé předvolby z Ovládacích panelů. Naneštěstí, když Osmičky přeinstalujte, půlka nastavení se vrátí do stavu, v jakém byla před přeinstalací, avšak zbytek musíte zase ručně poupravit z továrnách hodnot. Proč se nemůže synchronizovat všechno, aspoň volitelně? Microsoft do synchronizace zařadil také Internet Explorer, takže si můžete na vzdálené servery zálohovat hesla a oblíbené položky z tohoto prohlížeče. Není mi ale jasné, proč se třeba neobnovuje set dříve nainstalovaných aplikací v Metru.

 

Nastavení některých takových aplikací se sice uloží, ale do počítače si je posléze musíte vždycky zase přidat ručně. U (byť jen částečně) mobilního sytému takové chování zamrzí. Uchlácholit vás může fakt, že Windows 8 nebudete muset přeinstalovávat zrovna často. Dokud se budete držet dlaždic, nemůžete vám žádná aplikace vykolejit systém natolik, aby to vyžadovalo přeinstalaci. Restrikce holt mají svá pozitiva, i když bude mnohé ztráta svobody mrzet. Podívejte se na desktop – pro běžného uživatele je nepříliš srozumitelný a potenciálně nebezpečný.

Přeinstalace jako funkce, která je součástí základní výbavy

Jestli budete pracovat v desktopu, dříve či později se dostanete do situace, kdy bude váš systém pomalý, možná bude mít tendenci padat. Normálně byste se pustili do přeinstalace, v Osmičkách nicméně můžete zvolit jiný postup. „Lehká přeinstalace“ způsobí, že dojde k obnovení systému do použitelného stavu, nikdo vám přitom nesáhne na osobní soubory. Teď nehovoříme o ničem jiném než o nástroji vestavěném přímo ve Windows. Druhý takový nástroj aplikuje agresivnější metodu obnovy, kdy systém uvede do továrního stavu.

Je váš počítač pomalý? Místo přeinstalace ho prostě obnovte
Je váš počítač pomalý? Místo přeinstalace ho prostě obnovte

Při této akci budou zlikvidována vaše osobní data a soubory. Ani se tak nemusíte namáhat vytahovat instalační médium, v již běžícím počítači vyberete typ přeinstalace a akce se spustí. Platí to na teoretické rovině. Kupodivu se až příliš často dozvíte, že na pevném disku některé soubory chybí, takže instalační médium stejně vytáhnout musíte. Škoda, přesto jde o mnohem schůdnější cestu, jak systém přeinstalovat. Tentokrát by to měl zvládnout i začátečník.

Vznikla by ale tato příjemná funkce obnovení, kdyby se Windows nechystala na tablety? (Na nich se vám systém bude z DVD přeinstalovávat těžko.) Dotekovému prostředí – tudíž i tabletům – můžeme děkovat za mnoho příjemných vylepšení, která oceníme i na běžných stolních počítačích.

Desktop je výrazně lepší. Kam se hrabou Windows 7

Desktopový režim schytal mnohé rány, o nich se pobavíme, nejprve ale vypíchněme povedené novinky. Všechno dobré z Windows 7 zůstalo zachováno, jen se některé věci změnily ještě k lepšímu. Výrazná transformace pomohla například dialogům při kopírování a přesouvání souborů. Předně prozradím, že se sdružují do sebe. I kdybyste přenášeli data ze tří oblastí najednou, otevře se jediné okno, v němž se budou míhat tři lišty symbolizující průběhy akcí. A co víc, přenosy můžete konečně pozastavit.

Říkám si, že nám nyní k úplné spokojenosti chybí řazení přenosů do fronty, jako to mají někteří pokročilí souboroví správci. S tím souvisí upravené dialogy, jež vás přepadnou při konfliktu. V přehledném zobrazení vidíte, který soubor je novější nebo větší. Neviditelná váha vítěze označí tučně. Stejné soubory označené nejsou, dokonce je můžete z přehledu úplně skrýt. Ve velice přehledném okně si můžete pěkně rozmyslet, jestli chcete data v cílovém adresáři nahradit (případně která z nich).

Kopírování lze pozastavit, dialogy se navíc slučují
Kopírování lze pozastavit, dialogy se navíc slučují

Na desktop zavítal rovněž Správce úloh, které byste od toho staršího skoro nerozeznali. Ten ve Windows 8 obsahuje dva režimy, standardně jde vlastně o prostý seznam otevřených programů, které lze ukončit. Otevřete režim pro pokročilé a vstoupíte do úžasného království. Tabulka s procesy a programy zvýrazňuje, jak jednotlivé aplikace vytěžují procesor, paměť, disk nebo síť. Okamžitě identifikujete otesánky, jimž střídmá konzumace systémových prostředků nestačí.

Procházet se tu budete ale i úplně novými odděleními. Jedno z nich je věnované aplikacím po spuštění. Jejich správa je tak zas o kus jednodušší, nemusíte kvůli tomu instalovat nástroje třetích stran, ani se shánět po nástrojích ukrytých v hlubinách Windows. Osmičky vám prostě sdělí, které položky spouštění počítače ovlivňují nejvíce, abyste je případně mohli vypnout. Nesmím zapomenout na pěkně zpracované grafy vytížení jednotlivých komponent. Jsou esteticky povedené, přitom vám prozradí o stavu systémových prostředků vše důležité.

Pás karet v Průzkumníku zvýší produktivitu práce

Takové počty máme rádi. Poslední obří novinka desktopu spočívá v nové fasádě, jíž obdržel Průzkumník. Jeden ze základních programů se přeměnil tak, jako snad ještě nikdy. Jistě znáte Ribbon. Česky se mu říká pás karet, tento styl zobrazení byl použit prvně v Microsoft Office 2007. Rozsekává části prostředí pro uživatele do logických oddílů a celků, takže i začátečník má šanci efektivně najít požadované funkce. Stačí se řídit rozumem a napadne vás, kde se jednotlivé funkce schovávají.

Fungovalo to dobře v Office, na výbornou tento koncept zapadá do místního správce souborů. Protože se před námi funkce již tak neschovávají (aspoň když si pás karet rozevřete, standardně je totiž srolovaný), zdá se, jako by toho Průzkumník najednou uměl o moc víc. On něco navíc skutečně umí, třeba dovede rovnou připojit obraz CD/DVD jako virtuální mechaniku, převážně ale odhalíte starší funkce. Je fajn, že o nich uživatelé konečně budou vědět. A že nemusíme šátrat v kontextových nabídkách. Vlna kritiky Ribbon shazuje, osobně v něm nicméně vidím velký přínos.

2. Elegantní přehled spotřeby systémových prostředků
Elegantní přehled spotřeby systémových prostředků

Kdyby se vám opravdu nezamlouval, tak ho prostě skryjete a budete dělat, že neexistuje, tak prosté to je. Nutit vás Microsoft bude ovšem k jiným věcem. Jakožto kovaní desktopoví nadšenci se budete podivovat na tím, proč se standardně většina souborů otevírá v aplikacích pro Metro. Proč se video spuštěné v desktopu neotevírá ve Windows Media Playeru? Podobné otázky vás budou trápit neustále, obdobně se budete ptát, proč nelze vypnout funkce, které jsou určené vyloženě tabletům.

Šém: hlavní panel pro Metro

Aero Glass budeme oplakávat

Přesto nám Redmondští ve Windows 8 desktop natolik vylepšili, že můžete o přechodu klidně uvažovat. Nepředpokládám, že novinky ocení každý, sváteční uživatelé se bez nich zřejmě obejdou. Zmínil jsem se, že kromě pozitivních novinek máte čekat pár negativních. Asi vás překvapí, že jsme ztratili průhledné prostředí Aero Glass. Nový kabátek se snaží splynout s Metrem, takže se dvě prostředí alespoň graficky shodují, to dává smysl. Metro si nepotrpí na nějakou plastičnost známou z Windows 7.

Léta budovaná skladba vizuálních lákadel a cukrátek jako by přišla vniveč. Microsoft se resetuje, dalo by se říct. Windows 8 nejsou jediným produktem, který se skoro od základu mění. Desktop to odnesl prostším vzhledem, který má přinejmenším jedno pozitivum: nebude vás odvádět od práce. Příliš mnoho krásy skutečně uškodit může, což mi ale nezabrání hořekovat teď nad tím, kam se poděla ta překrásná průhledná okna. Ne, že by nový kabátek neměl nic do sebe, rozhodně má svůj styl, ale na charisma Aera Glass prostě nestačí. Hodnocení vzhledu ale bude vždy z velké části o vkusu jednotlivce.

Průzkumník má pás karet, což z něj činí efektivnější pracovní nástroj
Průzkumník má pás karet, což z něj činí efektivnější pracovní nástroj

Mnohem diskutabilnějším krokem je bezesporu odstranění tlačítka pro vyvolání nabídky Start. Nový koncept ovládání počítá s tím, že myší najedete do levého dolního rohu, tam se vám již skryté tlačítko odhalí. Každý roh dostal svou funkci, v levém horním najdete skrytou lištu s dotekovými aplikacemi. Na tabletu možná potřeba nebude, protože tam se mezi aplikacemi budeme přepínat i jinak, ale s myší v ruce ji oceníte. Nabídka připomíná to, co vidíte při zmáčknutí kláves Alt+Tab. Na pravé straně obrazovky se pak skrývá lišta Šém.

Šém: hlavní panel pro Metro

Právě Šém je zásadní součástí Metra. Obsahuje několik položek, které fungují univerzálně v kterékoli dotekové aplikaci. Potřebujete hledat? Vždycky vyvolejte Šém. Totéž platí o sdílení, které patří k sociálním aspektům Windows 8. Přímé sdílené obsahu e-mailem či skrze sociální sítě bylo rovněž přejato z chytrý mobilních telefonů. Všechny tyto prvky potěší běžného uživatele, bohužel je v desktopu nevyužijete. I proto vám občas poleze na nervy lišta, jež se objeví každou chvíli, když najedete myší do jednoho z pravých rohů obrazovky.

 

Jakkoli se nám může využití rohů zdát užitečné, musíme se především zeptat, nakolik je to intuitivní. Tlačítko Start ve Windows 7 je vidět. Posaďte k počítači s Windows 8 někoho, kdo neví, že musí s myší zamířit až do rohu obrazovky, kde se nějaké ovládací prvky schovávají. Skryté prvky z podstaty věci zpravidla objevíte náhodou, jejich hledání se přirozeně může protáhnout. Během tohoto zoufalého ježdění myší po stole vám nervy potečou, ani směšná animovaná nápověda při instalaci systému vám náladu nezlepší. Prozradí vám, že máte myš přesunout do rohu.

Doprovodný obrázek naznačí, že se něco vysune (má to být Šém), ale vůbec se nedozvíte, co se konkrétně stane, případně proč. Informace o tom, jak vyvolat novodobou nabídku Start, zde úplně chybí. Kdyby byl ve Windows 8 nějaký návod, který by vás s ovládáním seznámil po prvním přihlášení, nebylo by se o čem bavit. Takhle ale nezbývá než prohlásit, že Windows 8 z pohledu majitele osobního počítače nepředstavují krok kupředu, maximálně úkrok zpátky. Pohroma s málo intuitivním ovládáním mohla být odvrácena obyčejným návodem, ale nebyla.

Nový Start je dobrý, aplikacím pro Metro se můžete vyhnout

Jakmile se všechno naučíte, stěžovat si z velké části přestanete. Původní Start zde chybí, ale jeho náhražka je přinejmenším stejně dobrá. Vyhledání zde funguje tak jako dřív, klidně si sem můžete připínat desktopové aplikace. Právě jako spouštěč se nám úvodní obrazovka opravdu osvědčila, na starou nabídku Start si za chvíli ani nevzpomenete, to slibujeme. Dlaždicím se nevyhnete, to je pravda, aplikace pro Metro vás ale nikdo používat nenutí. Klidně můžete skončit tak, že se úvodní obrazovka bude hemžit dlaždicemi odkazujícími na desktopové aplikace, ničím jiným.

Kalendář se myší ovládá pohodlně
Kalendář se myší ovládá pohodlně

Není třeba se ohrazovat tím, že dotekové aplikace na počítače nepatří. I když se na ně vytasíte s myší, neurazí vás. Začátečníci si u těchto aplikací budou pochvalovat jejich jednoduchost a funkčnost. Kritici poukáží především na to, jak dotekové novinky plýtvají prostorem na obrazovce. Uznávám, že v tomto by se mírnit mohly. Když vám například klient pro Twitter na monitoru s plným HD rozlišením ukáže bez dalšího posunutí jen několik málo tweetů a zbytek místa vyplýtvá, je něco špatně. S ovládáním ale potíže mít nebudete, ovšem až na občasné souboje se skrytými prvky, o jejichž existenci nemáte ponětí.

Obecně se zde ale zorientujete rychle. Například k nastavení aplikace se pokaždé propracujete stejnou cestou, a to přes Šém, jednou ze zdejších položek je totiž nastavení. Sem tam narazíte na drobné zádrhely, například ve vestavěném poštovním klientu nelze přesouvat e-maily do složek metodou táhni a pusť. I na detailech záleží, vlastně mohou rozhodnout všechno. Štvát vás bude například vypínání počítače, protože nabídka se skrývá opět v Šému. Po vyvolání Šému musíte vlézt do Nastavení, kde posléze otevřete nabídku s možnostmi napájení.

Osmičky se povedly, už vyhlížíme Windows 9

… sem tam nelogičnost

Komplikovaná cesta mi současně nepřipadá příliš logická (proč vypnu počítač z nastavení?). Občas dále zjistíte, že některé aspekty systému si lze přizpůsobit v nových, dotekovým obrazovkám uzpůsobených ovládacích panelech. Jindy vás ale systém předhodí jejich starší podobě, jak ji znáte z Windows 7. Zkuste se do nich strefovat prstem. Jistě to nebude žádná sranda. Fragmentace nastavení se ale ještě celkem omluvit dá, věci související s Metrem jsou oddělené od těch desktopových. Nezvykle nicméně nemůžete používat dva různé prohlížeče pro Metro současně.

Ve chvíli, kdy si jeden nastavíte jako výchozí, bude se v dotekovém prostředí otevírat jeho doteková verze. Jiné prohlížeče, které výchozí nejsou, lze používat jedině v desktopu. Pokud si budete časem chtít vyzkoušet, jak třeba vypadá dotekový Firefox, budete muset IE sesadit z pozice výchozího browseru. Přestože mi celkově Metro náladu nijak zvlášť nezkazilo, spíše naopak, občas ho člověk nějakou nadávkou počastujete, protože některé věci jsou kvůli němu zkrátka složitější než dříve, mj. vypínání počítače. Smutné je, že tomu tak vůbec být nemuselo.

Záblesky budoucnosti

Z podstaty věci musím Windows 8 označit jako jeden z nejrozporuplnějších operačních systémů, které kdy opustily Redmond. Nelze jim upřít odvahu, s níž se pokusí trh dobýt. Punc originality tu cítíte na každém druhém kroku, jenže k čemu jsou vám čerstvé nápady dobré, když je pohřbí provedení. Osmičky bych si nedovolil nazvat špatným produktem, už jen proto, že se pokusí vnést revoluci do světa počítačů. Dívejte se na Metro, jak škaredě chcete, ale toto prostředí ovládat myší lze a i na osobních počítačích bude přínosem, a to zejména pro běžné uživatele. Slibuje stabilitu, rychlost a bezpečnost.

Aplikace pro Metro získáte v katalogu Windows Store Aplikace pro Metro získáte v katalogu Windows Store

A to přece nejsou požadavky, které mají pouze majitelé tabletů. Microsoft se pokouší zahodit minulost a vstupuje do nové éry. S desktopem by nikdy nedosáhl podobně příznivého efektu. Lidé si zde nebudou stěžovat na padající počítač a na čtyři lišty, do prohlížeče nainstalované omylem. Restrikce dotekového prostředí pomáhají udržet systém pod kontrolou. V desktopu například navzdory doporučením skoro všichni používají účet s administrátorskými právy, čímž si ovšem sami pod sebou podřezávají větev. V Metru žádné experimentování neohrozí stabilitu počítače.

Příslib jednoduchého ovládání a omezeného prostředí dá vzniknout nové generaci počítačů. Budou mít nízkou spotřebu, dlouhou výdrž, možná přijdou bez aktivního chlazení. Aplikace si koupíme ve Windows Store a obsah našich strojů se bude synchronizovat. Zbývá se jen zeptat, kdypak Microsoft úplně zruší desktop. Odklon od něj dává tušit, že ho Metro bude postupně více a více vytlačovat. Na tabletech po něm ani nevzdechneme, na hybridech jako Microsoft Surface se do něj ale možná občas podíváme.

Těšíme se na Windows 9

Osmičky jsou problémové z principu: jde o jakési přechodové stádium, kdy se Microsoft na jednu stranu snaží zachovat kompatibilitu (desktop), avšak na straně druhé prosazuje nové koncepty (Metro). Osmiček jsme si zatím příliš neužili, navzdory tomu se těšíme především na jejich nástupce. Jak asi budou vypadat Windows 9? Máme tušení, že to hlavní teprve přijde. Zpátky k Windows 8.

 

Soužití Metra a desktopu občas skřípe, jenže ono tomu vlastně ani nemohlo být jinak. Tedy, Microsoft se mohl vydat jinou cestou, například by mohl pokročilým uživatelům nabídnout méně dotekového prostředí, zatímco začátečníkům by vůbec nemusel strkat pod nos nějaký komplikovaný desktop. Místo toho nám nabídl jedno neměnné řešení. Rozhodně ani nemusel udělat tolik chyb, které jsme mu již vytýkali. Například bychom rádi viděli nějakou lepší nápovědu pro majitele obyčejného počítače s myší a klávesnicí.

Přes některé nedostatky, které již dopředu prozrazují, že Windows 8 nikdy nebudou všemi milována, což se o jejich předchůdci říct dá, jde o dobrý produkt. Když upgradujete svůj počítač ve speciální akci, neprohloupíte. Za pár korun – lépe řečeno za 29,99 € – dostanete přinejmenším o slušný kus lepší desktop. Metro ignorovat můžete, přinejhorším si vypomůže alternativní nabídkou Start od třetí strany. Času stráveného v desktopu ve Windows 8 litovat nebudete.

Bez aktivace vám nebude dovoleno systém personalizovat
Bez aktivace vám nebude dovoleno systém personalizovat

Velmi povedený Správce úloh v novém kabátku, pozastavování kopírování nebo pás karet v Průzkumníku – všechna tato a další vylepšení vás snadno přesvědčí o tom, že přejít na Osmičky nebyl úplně špatný nápad. Zdejší desktop předčil ten ve Windows 7 o pořádný kus. Navíc se můžete těšit na optimalizace, díky nimž novinka běží aspoň pocitově zase o kousek rychleji. Neodskakuje svému předchůdci tolik, jako se svého času Sedmičky vzdálily Windows Vista. Opravdu výrazného rozdílu si však všimnete při spouštění počítače.

Na nervy vám občas potečou kvůli jistým prvkům, spojeným s tím, že se Windows 8 orientují více na tablety. Zamykací obrazovka nebo Šém na počítač nepatří, budete je tak muset přijmout jako nevyhnutelné zlo, které je spjato s hybridní podstatou produktu.

S recenzováním jsme neskončili

Pokud se budeme bavit o tablech, není myslím co řešit. Metro je originální, živé a jako dotekové prostředí fungují dlaždice opravdu skvěle. V tuto chvíli vám ovšem žádné autentické zážitky nabídnout nemůžeme. Bojíme pouze jednoho: Windows Store ze začátku nebude překypovat aplikacemi. Měsíc po otevření obchodu v něm bylo asi 700 kusů. Ne všechny navíc hlásí dostupnost na českém trhu, z našeho zkoumání vyšlo najevo, že jich Češi mohli v tu chvíli používat jen zhruba polovinu.

Zájem ze strany vývojářů byste možná čekali vyšší. Nějakou dobu bude trvat, než bude ekosystém vybudován a plně funkční. Proto si Osmičky zaslouží přinejmenším nějaký dovětek, třeba o půl roku později. Část recenze si zkrátka musíme ponechat do budoucnosti, odpovědi na některé otázky vám nedáme okamžitě. I základní aplikace pro Metro se proměňují, microsoft je vylepšuje, proto je těžké vynést rozsudek. Za tři měsíce jednoduše nemusí platit. Prozatím jsme ale docela spokojení, jen aplikací ve Windows Store by mohlo přibýt.

Kvůli kompatibilitě se přechodu bát nemusíte, v Osmičkách běží skoro všechno, na co jste zvyklí. Ani s Ovladači nenarazíte na žádný velký problém, byť se výjimky potvrzující pravidlo vždycky najdou. Microsoft sám nabídne levný upgrade a byl by rád, kdybyste přešli. To hovoří za vše. V horizontu několika měsíců ještě zhodnotíme Metro z pohledu uživatele bažícího po aplikacích, samostatného článku se dočkají Windows RT, případně Windows 8 na tabletu. Máme tušení, že jiná perspektiva hodnocení systému výrazně pomůže.

Výkonnostní testy

Rychlost spouštění

Spuštění počítače s Windows 8 by mělo být mnohem rychlejší už jen papírově. Microsoft sem přidal technologii hybridního bootování, což zjednodušeně řečeno znamená, že se jádro Windows při vypnutí tak docela neukončí, spíše se uspí. Rozdílu si všimnete jak na starých a pomalých strojích, tak samozřejmě na moderních mašinách. V rámci našeho testování rychlosti spouštění jsme do čisté instalace Windows přidali antivirus Avast, protože v realitě vždycky nějaký antivir mít budete.

Nainstalovali jsme rovněž všechny aktuální aktualizace a ovladače. Nastavili jsme automatické přihlášení uživatele a stopky jsme zastavili ve chvíli, kdy se nám podařilo v Poznámkovém bloku otevřít prázdný textový dokument, umístěný na ploše. Výsledek je průměrem třech měření a zaokrouhlený na celá čísla. U Osmiček výjimečně platí, že pomohou oživit i postarší hardware.

  • Windows 7 x64: 55 sekund
  • Windows 8 x64: 30 sekund

Duplikace souboru

Napadlo nás ověřit si, jestli se dočkáme rozdílu při duplikaci souboru. Vzali jsme proto sedmisetmegabajtový obraz CD ve formátu ISO, přičemž jsme Windows 8 nařídili, aby v rámci jednoho diskového oddílu vytvořili duplikát. Rozdíl není velký, ale Microsoftu se povedlo optimalizovat nový systém zase o kousek lépe než jeho předchůdce. Celkově ale vycítíte, že si rivalové nemají co vyčítat, většinu běžných úloh zvládnout zhruba stejně.

  • Windows 7 x64: 11,7 sekundy
  • Windows 8 x64: 10,2 sekundy

Komprese a dekomprese archivu ZIP

Stejné ISO jsme za pomoci zabalili do běžného archivu ZIP. Posléze jsme ho zase rozbalili. Výsledek?

Zabalování

  • Windows 7 x64: 72,8 sekundy
  • Windows 8 x64: 66 sekund

Rozbalování

  • Windows 7 x64: 63,8 sekundy
  • Windows 8 x64: 14 sekundy

PCMark 7 verze 1.0.4

Známá sada testů od firmy Futuremark prověřuje skoro všechno: grafický výkon, kancelářskou práci nebo zpracování multimédií. Výsledné skóre počítá v bodech, nazvaných pcmarks.

  • Windows 7 x64: 2298 pcmarks
  • Windows 8 x64: 2583 pcmarks

Ze stejné počítačové sestavy zkrátka Windows 8 neoddiskutovatelně vymáčknou víc výkonu.

Cinebench 11.5

Nástroj Cinebench prověří samostatně grafický výkon v OpenGL, posléze i procesor. Bohužel, grafický test ve Windows 8 padal a nepodařilo se nám ho rozběhnout.

  • Windows 7 x64, grafický test: 39,81 FPS
  • Windows 8 x64, grafický test: ? FPS
  • Windows 7 x64, test procesoru: 3,17 bodu
  • Windows 8 x64, test procesoru: 3,18 bodu

Převod videa v Handbrake

Zkusili jsme rovněž konverzi videa. Filmové DVD jsme převáděli za standardního natavení do formátu MP4.

  • Windows 7 x64: 23 minut a 38 sekund
  • Windows 8 x64: 23 minut a 33 sekund

Zhodnocení výkonu

Většina testů vychází pro Windows 8 lichotivěji než pro jejich předchůdce. Přesto se o žádný propastný rozdíl nejedná, snad jedině s výjimkou spouštění počítače. Hybridní bootování se opravdu osvědčilo, i starší stroje startují mnohem rychleji než dřív. Přesto si dovolím tvrdit, že většinu času stráveného při práci s počítačem si rozdílu nevšimnete. Řada lidí tvrdí, že se jim subjektivně systém zdá o něco rychlejší, ale subjektivní hodnocení necháme na vás. Osobně mi práce na obyčejném počítači připadala ve srovnání s Windows 7 na stejné úrovni.

 

Když budete brouzdat po internetu, kontrolovat e-mail a volat přes Skype, nabídnou vám Osmičky v podstatě úplně to stejné co Sedmičky. Velice mne překvapilo, jak neskutečně pomalu se načítají aplikace pro Metro. První spuštění trvá nesnesitelně dlouho, za stejnou dobu se mi v desktopovém režimu stihlo otevřít několik programů. Po spuštění se ale dotekové prográmky pouze uspávají a přepínání mezi nimi je okamžité. Překážkou v nasazení Windows 8 na starší počítače mohou být paradoxně ovladače.

Mluvím o těch grafických, přinejmenším Intel a AMD již pod novým systémem nepodporují některé starší produkty. První jmenovaná firma dokonce utnula podporu pro pouhé dva roky staré integrované grafické čipy Intel HD Graphics první generace. AMD již nepodporuje řadu grafických karet Radeon HD 4000 (vyšla před čtyřmi roky) a starší. Nvidia naproti tomu oficiálně podporuje až osm let starou řadu GeForce 6.

Ačkoli vám Windows 8 často nabídnou vestavěný ovladač i u nepodporovaných zařízení, ale nevyužijete tak jejich plný potenciál. V případě Intelu mohu potvrdit problémy s kvalitou zobrazení. Bez plnohodnotného ovladače od výrobce to zkrátka není ono.

Dodatek: souhrn nejdůležitějších informací o Windows 8

Minimální hardwarové požadavky Windows 8

  • Procesor o taktu 1 GHz s podporou PAE, NX a SSE2
  • 1 GB operační paměti pro 32bitovou variantu
  • 2 GB operační paměti pro 64bitovou variantu
  • Grafická karta s podporu DirectX 9
  • 20 GB místa na disku
  • Rozlišení obrazovky 1024 × 768 bodů, aby běžely aplikace pro Metro
  • Rozlišení obrazovky 1366 × 768 bodů, aby bylo možné aplikace pro Metro připnout na stranu monitoru

Minimální požadavky na tablet

  • Grafická karta s podporou DirectX 10
  • Rozlišení obrazovky 1366 × 768 bodů
  • Obrazovka musí zaznamenat minimálně pět doteků současně
  • 10 GB místa na disku po instalaci
  • Kamerka s rozlišení 720p
  • Tlačítko na vypnutí, uzamčení polohy obrazu, pro ovládání hlasitosti a klávesa s logem Windows
  • Jeden port USB 2.0
  • WiFi a BlueTooth 4.0 + LE
  • Reproduktory a mikrofon
  • Magnetometr, gyroskop, akcelerometr
  • Detektor světla

Možnosti upgradu na Windows 8

Chystá se velká změna ve způsobu poskytování Windows. Kromě běžných nepřenositelných OEM licencí si budou moci zájemci kupovat samostatně licenci PUL. Zjednodušeně řečeno, jde o něco jako OEM, jen si ji můžete legálně koupit pro počítač, který si třeba sami doma sestavíte. PUL je tedy k dostání i jinak, než jen s novým počítačem, jako je tomu u OEM.

Druhou novinkou je poskytování upgradů pro majitele starších Windows. Dříve upgradování fungovalo prakticky jen u drahých přenositelných licencích prodávaných v krabicovém balení. Nyní může přejít kdokoli se staršími Windows. Navíc bude upgrade na Windows 8 Pro až do 31. ledna 2013 prodáván za zaváděcí cenu 29,99 EUR. Po skončení akce upgrade podraží, nevíme však o kolik. Na trh se v únoru dostane též upgrade na základní Windows 8, který bude o něco levnější než na edici Pro.

 

Vyměníte svá stará Windows XP? Pokud ano, připravte se na to, že si instalační soubory stáhnete z internetu. Budete si je moci vypálit na DVD, případně převést na flash disk. Kdyby vám digitální distribuce nevyhovovala, můžete si za příplatek objednat lisované DVD. Platit se přes internet bude klasicky kartou, případně pomocí služby PayPal.

Standardní ceny Windows 8, včetně upgradů i samostatných licencí, zveřejněny nebyly. Nárok na výraznou slevu získávají rovněž majitelé počítačů s Windows 7, zakoupených v období od 2. června 2012 do 31. ledna 2013. Nové stroje můžete vybavit Windows 8 Pro za částku 14,99 EUR. Nezapomeňte se ale zaregistrovat na portálu windowsupgradeoffer.com.

Obecně lze zakoupit upgrade na Windows 8 v 64bitové verzi, přestože máte v počítači 32bitová Windows XP. Budete ovšem muset provést čistou instalaci. Zajímavé jsou také možnosti downgradu. Z OEM licence Windows 8 Pro můžete přejít zpět na Windows 7 Professional, případně na starší Windows Vista Business.

Dostupné edice

Windows 8 v základní edici budou v maloobchodním prodeji doplněna pouze o jednu vyšší edici. Windows 8 Pro představují ideální volbu pro náročné uživatele a profesionály. Obsahují některé funkce navíc, například skupiny zásad a připojení k doméně. Obě tyto edice jsou určené pro platformu x86.

Především tablety ale budou často postavené na platformě ARM, kde poběží odnož Windows 8, která ponese název Windows RT. Tato verze systému nebude samostatně dostupná, najdete ji pouze v předinstalované formě v prodávaných zařízeních. Procesory ARM obecně nabídnou nižší spotřebu, delší výdrž při běhu na akumulátor, ovšem zapomeňte zde na desktop. Mají v něm povoleno běžet jen některé aplikace od Microsoftu. Součástí zařízení s Windows RT bude balík Microsoft Office 2013.

Kam se poděl Windows Media Center?

V rámci snižování nákladů bylo z Windows 8 odstraněno multimediální centrum, vhodné především do obýváků. Microsoft tak nebude muset platit příslušné licenční poplatky za každou prodanou kopii operačního systému. Media Center si ale budete moci dokoupit samostatně. Údajně bude stát 9,99 EUR a spolu s jeho nákupem přejdete na edici Pro, pokud jste tedy měli základní Windows 8. Pro je předpokladem k získání multimediální aplikace.

Další úspory se dotkly Windows Media Playeru, jenž nebude v základní výbavě umět přehrát filmové DVD. Kdykoli si však můžete doinstalovat některý ze zdarma nabízených přehrávačů, případně dostanete možnost dokoupit si zmíněný Windows Media Center. Podotýkám, že ve Windows RT nebude Media Player přítomný vůbec, zde přehrávání obstarají pouze aplikace v Metru. Osmičky budete moci rozšířit funkcemi pomocí vestavěného panelu, Windows Media Center patrně nebude jediný.

Výčet odstraněných funkcí

  • Tlačítko Start
  • Původní nabídka Start
  • Aero Flip 3D
  • Vzhled Aero Glass
  • Miniaplikace na plochu
  • Windows Media Center (je dostupný samostatně)
  • Windows Media Player (platí jen pro Windows RT)
  • Windows CardSpace

Internet Explorer 10

Jistě se ptáte, jak dopadla jubilejní desátá řada nejpoužívanějšího prohlížeče na světě. Pro Windows 7 zatím stále uvolněna nebyla, ti, kteří ale měli tu možnost vyzkoušet Windows 8, již vědí. Desktopový Internet Explorer 10 jako by z oka vypadl svému předchůdci. Ten si zakládal na jednoduchém prostředí, ale shodneme se, že pro inovaci je prostoru vždy dostatek. Microsoft do prohlížeče nepřidal ani banální funkce jako vložit a rovnou přejít, jediné inovace tedy zůstávají pod kapotou. Snad s výjimkou režimu pro snazší čtení webů, který musíte ručně zapnout.

Kromě mnohem lepší podpory webových standardů prohlížeč podporuje hardwarovou akceleraci v širším měřítku než dříve. Grafická karta tak svůj výkon prohlížeči propůjčuje častěji. Jedinou velkou inovací pro uživatele zůstává kompletně předělané prostředí v Metru, to bylo uzpůsobeno dotekovému ovládání. Jinak stojí za zmínku maximálně to, že Redmondští integrovali Flash Player přímo do prohlížeče, podobně jako to Google udělal v případě svého Chromu. Aktualizace pro tento zásuvný modul distribuuje služba Windows Update. Máte tak zase o jednu starost méně.

Jak vyzkoušet Windows 8

Rádi byste si Windows 8 osahali, než si je koupíte? Máte možnost, Microsoft nabízí ke stažení 90denní ukázku plně funkčních Windows 8 Enterprise. Edice určená pro podniky může obsahovat navíc funkce, které v běžných edicích nenajdete, ale na vyzkoušení se hodí velmi dobře. Vadit by vám mohla snad jen angličtina. V době našeho testování nebyly jazykové balíčky bohužel k dispozici. Běžně však Osmičky můžete naučit prakticky libovolnému jazyku, a to pomocí vestavěné funkce.

Windows 8 si budete moci zakoupit nejdříve 26 října, do té doby ale o nich stihnete udělat kompletní obrázek. Po tříměsíčním zkušebním období však budete muset zdarma dostupnou ukázku z počítače odinstalovat. Jestli máte zájem, stáhněte si demo Windows 8 Enterprise z této adresy.

Přehled základních klávesových zkratek

Ve Windows 8 se pozitivní vliv klávesových zkratek projevil tak, jako nikdy dřív. Vzhledem k některým novým prvkům oceníte, že si lze vypomoct pár kombinacemi. Budete se divit, jak moc vám dokáží zpříjemnit život ve zdejších podmínkách. Pro začátek vám nabízíme přehled nejkritičtějších kombinací.

  • Win (případně Ctrl+Escape) – Otevře úvodní obrazovku.
  • Win+C – Vysune lištu Šém.
  • Win+Q – Přepne vás do hledání. V Metru nicméně stačí začít psát a vyhledávání se objeví rovněž.
  • Win+H – Otevře nabídku pro sdílení.
  • Win+K – Otevře seznam připojených zařízení.
  • Win+I – Otevře nastavení. (Zde najdete také ovládání napájení, tedy i vypnutí nebo restart počítače.)
  • Ctrl+kolečko myši – Přiblíží nebo oddálí obraz v nabídce Start.
  • Win+Q – Hledá v aplikacích.
  • Win+W – Hledá v nastavení.
  • Win+F – Hledá v souborech.
  • Win+D – Přepne vás do desktopového režimu a posléze zobrazí plochu.

Windows Defender je antivirus

Microsoft ochranu desktopového režimu posílil. Již dříve do základní výbavy Windows přidal nástroj na boj se spywarem. Windows Defender se ale ve Osmičkách pozvedl na novou úroveň. Je z něj plnohodnotný antivirus. Říkat bychom mu mohli převlečený Microsoft Security Essentials, protože o odnoži tohoto produktu se právě bavíme. I začátečník, který si s počítačem moc nerozumí, bude hlídán, aniž by byla z jeho strany vyžadována dodatečná aktivita, například instalace jiného antivirového řešení.

Byl pro vás článek přínosný?