Hlavní navigace

Remix OS pro PC je tady. Bývalí Googleři přenesli Android na desktopové počítače

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jeremy Chau, David Ko a Ben Luk jsou tři bývalí zaměstnanci Googlu, kteří před dvěma lety z firmy odešli a společně založili novou společnost Jide Technology. Jejich cílem je teď dostat Android i na klasické počítače. Za 299 dolarů prodávají Remix Ultratablet, což je variace na Surface, avšak s převlečeným Androidem. Zajímavější je Remix Mini, maličký počítač, který můžete připojit k libovolnému monitoru nebo televizoru. U nás jej za 2500 Kč prodává TouchCentrum.cz.

Remix OS chce přinést Android na desktop
Remix OS chce přinést Android na desktop

Klíčový je ovšem onen „převlečený Android“ pojmenovaný jako Remix OS. Tvůrci vsadili na tento systém, protože na rozdíl od generického Linuxu pro něj vycházejí oblíbené hry a aplikace včetně například MS Office. Katalog Google Play čítající více než milion aplikací by však na desktopu nemohl dobře fungovat nebýt optimalizací od společnosti Jide.

Ta systém vybavila vlastním uživatelským rozhraním, které se spoléhá na ovládání myší a klávesnicí. Aplikace neběží jen v celoobrazovém režimu, ale klasicky v oknech o různé velikosti. Systém dostal hlavní panel, boční notifikační lištu, variaci na nabídku Start a Ovládací panely z Windows. Tvůrci také sami naprogramovali pokročilého správce souborů s funkcí přetahování apod.

 

Proč tak rozsáhlý úvod? Jide Technology chce vydávat Remix OS i pro běžné počítače. Dnes vyšla první alfaverze, stáhnout si ji můžete jako ISO obraz odsud (692 MB). Podobně jako linuxové distribuci si Remix můžete vyzkoušet jako živý systém bez instalace, což je vzhledem k počáteční fázi moudřejší volba. Experimentátoři ale mohou systém nainstalovat na disk.

" frameborder="0" height="480" width="640">

Remix vychází z projektu Android x86, který vydává binárky Androidu i pro tradiční počítače s procesory od Intelu nebo AMD. Stávající Remix zatím stojí na Androidu 5.1, ale v budoucnu přejde na Marshmallow. Prozatím bude třeba systém pokaždé ručně přeinstalovat, automatické aktualizace v alfaverzi nefungují. Z použitelných jazyků je dostupná pouze angličtina.

Těch nedostatků a chyb bude mnohem více (především s ovladači hardwaru). Jednu ale tvůrci určitě nevyřeší. Ve stažitelné verzi Remixu není a nebude dostupný Play Store. Uživatelé jej budou muset v rozporu s podmínkami Googlu nainstalovat svépomocí. Google totiž obchod certifikuje pro konkrétní zařízení (na Remixu Mini nebo Ultratabletu je), nikoliv pro operační systémy.

" frameborder="0" height="360" width="640">

To je také důvod, proč je Play Store na telefonech s CyanogenOS, ale u dostupných ROM CyanogenMod jej musí „sideloadnout“. Remix nicméně bude systém certifikovat i pro výrobce třetíchstran a ti už budou moci své počítače vybavit i obchodem a aplikacemi Googlu.

Byl pro vás článek přínosný?