Hlavní navigace

RGB iluminace jde do levnějších desek, Asus vydal modely Aura s čipsetem B150

15. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste to ještě nezaregistrovali, přinesl minulý rok jednu zásadní inovaci v oblasti základních desek: nastavitelné barevné osvětlení vnitřku skříně pomocí RGB LED. Tato vymoženost se objevila v highendu, kde výrobci neustále hledají nějaké nové způsoby, jak zaujmout. Ovšem pokud při stavbě sestavy takovéto efekty chcete použít i s méně nabitým rozpočtem, vydal pro vás Asus nyní alternativu – desky, které RGB iluminaci přinášejí i do nižšího segmentu desek s čipovou sadou B150.

Mini-ITX se světelnou show

Asus nyní uvedl tři desky pro platformu LGA 1151 (Skylake) s čipsetem B150. Patří do řady „Gaming“, jedna z nich je formátu Micro ATX, zbylé dvě pak kompaktní Mini-ITX. Právě tyto dvě pak kromě toho patří ještě do série označené „Aura“, což značí právě ono dekorativní osvětlení RGB diodami. Modely Asus B150I Pro Gaming/WiFi/AuraB150I Pro Gaming/Aura jsou vlastně jednou deskou, lišící se ovšem přítomností Wi-Fi modulu u první z obou (osazen je mezi porty na zadním panelu). Pokud jej oželíte, dostanete jinak s druhým modlem všechny ostatní funkce za menší cenu.

Deska má obvyklé propriety Mini-ITX formátu – jeden slot PCI Express 3.0 ×16 pro grafickou kartu a dva sloty pro paměti (plné DIMMy pro DDR4). Asus na desku posadil čtyři porty SATA (6 Gb/s) pro úložiště a napájení je klasicky ATX zdrojem. Na PCB se podařilo dostat pasivně chlazenou napájecí kaskádu a integrované audio SupremeFX se SNR údajně 115 dB a elektrolytickými filtračními kondenzátory (je jich pět, část je schovaná mezi porty). Používá Realtek ALC1150 a součástí by zřejmě měl být i sluchátkový zesilovač připravený na impedanci až 300Ω.

Asi nejzajímavější je, že se na desku dostal i slot M.2 pro SSD moduly s délkou 42/60/80 mm. Nezbylo na něj místo na přední straně, je ale osazen z rubové strany PCB – což je nepraktické, ale jak se říká, lepší než drátem do oka. Slot má k dispozici čtyři linky (32 Gb/s).

Desky nabízejí pro výstup videa DVI (single-link) a HDMI 1.4b, přítomný je optický S/PDIF (analogový zvukový výstup má šest jacků). Deska má USB port typu C, který má však konektivitu jen USB 3.0, nikoliv 3.1 (tedy rychlost jen 5 Gb/s). Kromě toho Asus dozadu vyvedl dvojici USB 3.0 typu A a dvě USB 2.0, stejný počet portů se dá dostat z vývodů na čelní panel. Pokud koupíte model Wi-Fi, přidávají se ještě konektory antén zmíněného modulu, jenž podporuje dvoupásmové 2x2 Wi-Fi 802.11ac s MU MIMO a Bluetooth 4.1. Jeho výrobce Asus neuvádí, ovšem síťovka Ethernet je od Intelu, použit je gigabitový adaptér I219V.

RGB podsvícení, které oběma deskám dalo (část) jména, by se mělo nacházet pod pravou hranou PCB. Tvoří jej řada LED, které při provozu svítí z pod desky na skříň, mohou měnit barvy dle nastavení a lze použít různé dynamické efekty (pulzy, vizualizace hudby, duha, běhání). Barvy se také dají nastavit, aby odstín signalizoval teplotu CPU. Deska má podsvícenu též dělící čáru v PCB vyznačující sekci audia, ta by ale měla svítit jen červeně.

Asus B150I Pro Gaming/WiFi/Aura, podsvícení (Zdroj: Computer Shopper)
Asus B150I Pro Gaming/WiFi/Aura, podsvícení (Zdroj: Computer Shopper)

 

Třetí deska typu Micro ATX, již jsme zmínili v úvodu, už do řady Aura nepatří a světýlka se s ní nekonají. Model Asus B150M Pro Gaming je relativně jednoduchou základní deskou s jedním slotem PCI Express 3.0 ×16 a dvěma ×1, má však čtyři sloty DIMM pro paměti a šest portů SATA 6 Gb/s. Důležité je, že si zachovala část extra výbavy předchozích: síťová karta je také Intel I219V a na PCB je tentokrát z vrchu 32Gb/s slot M.2 pro SSD. Také je použita zvukovka SupremeFX s Realtekem ALC1150 (SNR 115 dB), elektrolytickými kondenzátory a sluchátkovým zesilovačem. Asus této desce nadělil po šesti portech USB 2.0 a 3.0, vždy čtyři na zadním panelu, zbytek jako vývody; pro výstup videa je toliko HDMI 1.4b.

Zmíněné desky se již zdá se objevují v obchodech. B150I Pro Gaming Aura s Wi-Fi modulem za ceny okolo 3350 korun, bez něj pak od 2900 Kč. Micro ATX B150M Pro Gaming bez svítidel se pak objevuje od 2700 Kč.

Zdroje: The Tech Report, Asus (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?