Hlavní navigace

Rychlejší alternativa Pi Zero: deska Odroid C0 s čtyřjádrem Amlogic S805

12. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý měsíc uvedené Raspberry Pi Zero stlačilo ceny ARM desek na skoro neuvěřitelnou úroveň, kdy už poštovné začíná být dražší než hardware samotný. Ovšem je to už za cenu výrazných kompromisů, k nimž patří i použití silně zastaralého jednojádrového procesoru BCM2835 z původního (dnes skoro čtyři roky starého) Raspberry Pi. Shodou okolností nyní podobně koncipovanou levnou desku představila také korejská firma Hardkernel a její Odroid-C0 by měl právě tuto výhradu obcházet, je totiž založen na aktuálním čtyřjádrovém Amlogicu S805.

Odroid C0 by měl být odvozen od dřívějšího Odroidu C1 uvedeného před rokem a měl by s ním být i plně softwarově kompatibilní. Odroid C1 šel na trh za 35 USD a ve své době (před uvedením Raspberry Pi 2) šlo o velmi levnou záležitost. Verze C0 bude očesaná podobně jako Pi Zero, ovšem lze čekat, že s cenou až tak nízko nepůjde.

Harkernel Odroid C0
Harkernel Odroid C0

Zařízení má PCB o rozměru 6,5 × 5,6 cm s redukovaným množstvím komponent. Zůstal Amlogic S805, což je čip se čtyřmi jádry Cortex-A5 (u verze C1/C1+ měl takt 1,5 GHz, zde zatím nevíme) a grafikou Mali-450MP2. Ačkoliv jde o čtyřjádro, s architekturou Cortex-A5 bude výkon poměrně nízký, ovšem na druhou stranu již SoC podporuje dekódování formátu HEVC. Deska má osazen 1 GB paměti DDR3, úložiště již je třeba dodat – buď jako modul eMMC, nebo kartu microSD.

Harkernel Odroid C0

V rámci úspor přišel Odroid C0 o Ethernet a jelikož nemá ani Wi-Fi, bude tedy deska zajímavá hlavně pro kutily nebo embedded. Na PCB je jen výstup HDMI pro obrazovku a konektor pro napájení, zbytek portů není osazen a uživatel si je musí opatřit a dopájet sám. Platí to pro 40pinový rozšiřující konektor kompatibilní s RPi, infračervený senzor, I2S, UART a zejména pak pro USB. Na desce je vývod pro dva porty USB 2.0, ovšem neosazený. Co vybaveno je, jsou konektory pro RTC a také pro alternativní napájení baterií typu Li-pol.

Harkernel Odroid C0 - schéma
Harkernel Odroid C0 - schéma

Za kolik se tato komponenta bude prodávat, Hardkernel zatím neprozradil, deska by ale měla jít na trh v polovině února. Odroid C1+ stojí 37 USD a částka za očesaný C0 by měla být podstatně nižší, ovšem jak již bylo řečeno, asi nikoliv tak malá jako u Pi Zero. Separátně mají být k dispozici také chybějící konektory k osazení (IR, USB, 40pin, UART). Ovšem k použití asi nebudou nutné, USB by se mělo dát snadno zrecyklovat například z čelního panelu vyhozené ATX skříně. V našich končinách bude ovšem asi problém se zahraničním poštovným, a tak bude tato deska asi atraktivní pouze pokud ji přiveze nějaký český distributor.

 

Zdroje: Hardkernel, CNX Software

Byl pro vás článek přínosný?