Hlavní navigace

Samsung chce vlastní virtuální asistentku. Kupuje proto Viv od tvůrců Siri

6. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Korejský výrobce kupuje společnost Viv Labs zabývající se vývojem otevřeného systému pro umělou inteligenci. Její zakladatelé Dag Kittlaus, Adam Cheyer a Chris Brigham v roce 2007 stáli i u zrodu Siri. Jejich tehdejší firma chtěla vytvořit osobní asistentku pro chytré mobily, mj. i pro BlackBerry a Android. Jenže Siri v roce 2010 koupil Apple, zapekl ji do iOS a vývoj pro ostatní platformy utnul.

Samsung kupuje tvůrce Siri
Samsung kupuje tvůrce Siri

Viv by měl pod Samsungem nadále zůstat otevřený. Umělá inteligence Kittlause a spol. se zaměřuje na zpracování přirozeného jazyka, sémantické vyhledávání a rozhodování. Jako konkurence umí s uživatelem diskutovat v konverzačním režimu, chápe kontext a v potaz bere i specifika každého uživatele. Tedy totéž, o co se snaží i Google, Apple a Microsoft. Asistent zná (a poznává) uživatele a odpovědi jsou vždy relevantní vůči jeho osobě.

 

Samsung chce Viv integrovat do chytrých hodinek a domácích spotřebičů. Zkrátka do zařízení postavených na operačním systému Tizen. Kromě hodinek to budou pračky, ledničky, robotické vysavače nebo televizory. Korejci ale jistě najdou způsob, jak Viv dostat i do mobilů.

Zdroj: Samsung

Byl pro vás článek přínosný?