Hlavní navigace

Samsung uvedl první serverové SSD s pamětí typu TLC. Začátek konce disků s MLC?

29. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V minulém roce sklidil Samsung kritický a asi i obchodní úspěch se svým SSD 840 Evo, založeným na paměti NAND typu TLC. Na tu je obvykle pohlíženo s relativní nedůvěrou, neboť má nižší odolnost proti opotřebení a snese tím menší počet přepisů než MLC. Zdá se ale, že tento typ NAND se díky nižší ceně bude masivně rozmáhat. Samsung jej už totiž hodlá tlačit i do SSD určených pro servery, kde jsou přitom nároky na spolehlivost tradičně vyšší. Je možné, že z paměti typu MLC se do pár let stane stejně okrajová záležitost, jakou je dne kdysi preferovaná SLC.

Serverová novinka, kterou Samsung na TLC založil, nese označení PM853T. V tiskové zprávě výrobce tyto disky určuje spíše pro hostingové úlohy, mailové servery a sociální sítě, čili ne pro nejnáročnější nasazení. SSD PM853T používají NAND vyráběnou procesem „10nm třídy“, nejspíše tedy na 19 nm, a dost možná mají i stejný či podobný řadič, jako spotřebitelské SSD 840 Evo. Fyzicky půjde o klasické 2,5" disky s rozhraním SATA (6 Gb/s) a Samsung je bude nabízet v kapacitách 240 GB, 480 GB a 960 GB.

Co se výkonu týče, neudává výrobce čísla pro jednotlivé modely, takže nevíme, zda mezi nimi jsou nějaké velké rychlostní rozdíly. V sekvenčním přístupu má čtení dosahovat 530 MB/s, zápis pak má probíhat rychlostí až 420 MB/s. Pro náhodný přístup (zřejmě jako obvykle s 4KB bloky) pak Samsung uvádí 90 000 IOPS při čtení a 14 000 IOPS při zápise. Slibovaný výkon zápisu je poměrně nízko (modely 840 Evo mají zvládat 35 000–90 000 IOPS), to by ale mohlo být svědectvím, že Samsung disky optimalizoval na co nejrobustnější vyvažování zátěže a co nejdelší životnost. Severové disky bývají jinak obecně konzervativnější a méně agresivní v honbě za výkonem.

SSD Samsung PM853T pro servery, založený na NAND typu TLC
SSD Samsung PM853T pro servery, založený na NAND typu TLC

Právě ona životnost bude zřejmě u řady PM853T nejdiskutovanějším tématem. Garantovaný objem zápisu závisí na kapacitě a není nějak vyloženě nízký, v souladu s očekáváním ale ani neoslní. Dle údajů, které Samsung sdělil webu The Tech Report, by měl nejmenší 240GB model „přežít“ minimálně 165 TB zápisů. 480GB model pak garantuje dvojnásobek (330 TB zápisů) a největší 960GB disk má minimální výdrž stanovenu na 665 TB zapsaných dat.

 

Podle Samsungu se disky s TLC v datacentrech rychle prosadí a začnou pomalu vytlačovat modely s dražší pamětí MLC. SSD s NAND typu TLC (což znamenává, že se do jedné buňky zaznamenávají tři bity informace, zatímco u MLC dva a u SLC jen jeden) jsou prý zhruba o 30 % levnější na výrobu, což se promítne i do nákladů na pořízení. Každopádně – pokud se technologie TLC dostává i do náročnější serverové oblasti, může to znamenat, že v prosté spotřebitelské sféře se postupně stane zcela dominantní.

Zdroje: The Tech Report, Samsung

Byl pro vás článek přínosný?