Hlavní navigace

SanDisk vydává nejrychlejší kartu microSD na světě, 275 MB/s přes UHS-II [MWC]

23. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před rokem na veletrhu MWC 2015 přišel SanDisk s tehdy bezprecedentně velkou kartou microSD. Tedy velkou co do úložné kapacity, která činí 200 GB. Rekordmana pro mobilní zařízení, kterým výrobce neupřel slot pro paměťové karty, má SanDisk i letos na MWC 2016. Není jím nicméně něco posouvající dál možnosti kapacity, ale karta microSDXC usilující o co nejvyšší rychlost.

Karta se jmenuje Extreme Pro a dostupná bude v kapacitách 128 a 64 GB. Extreme Pro již používá standard UHS-II, který má pro vyšší rychlosti kontakty navíc proti klasickým kartám microSD. Karta má ve specifikaci UHS Speed Class 3, ale dosažitelná rychlost má být podstatně vyšší – SanDisk udává 275 MB/s, což bývala před lety špičková rychlost SSD připojených na rozhraní SATA II (3,0 Gb/s). Tato rychlost by měla platit pro čtení dat z karty; zápis je relativně pomalejší, ale na paměťovou kartu stále rychlý: 100 MB/s.

Paměťová karta SanDisk Extreme Pro (UHS-II)
Paměťová karta SanDisk Extreme Pro (UHS-II)

Smyslem této karty je podle SanDisku rychlé ukládání velkých objemů dat zejména z kamer, telefonů nebo dronů. Podle SanDisku je Extreme Pro téměř třikrát rychlejší než nejlepší karta typu UHS-I, kterou firma předtím vyrobila (SanDisk Extreme Plus, pro níž je udáváno čtení 95 MB/s). Rychlost 100 MB/s umožňuje skladování videa s vysokou snímkovou frekvencí a rozlišením (pokud použijeme typičtější jednotky, jde o datový tok 800 Mb/s).

Paměťová karta SanDisk Extreme Pro (UHS-II) 

Podle SanDisku je karta Extreme Pro sice generace UHS-II, ovšem je kompatibilní i se zařízeními splňujícími starší standard UHS-I. V těch má fungovat na snížené rychlosti, která by měla být dána výkonem samotné čtečky a přenosovými režimy, které podporuje. Mělo by také jít o odolná zařízení, podle SanDisku jsou karty vodovzdorné a odolné vůči přetížení a nárazu (500g), nepříznivým teplotám (-25–85°C) a záření produkovanému bezpečnostními rentgeny na letištích.

Prodávat se tyto karty mají začít v druhém čtvrtletí roku (tedy v dubnu až červnu) a poskytována na ně bude doživotní záruka. Oficiální cena za 64GB model je 180 dolarů a za 128GB verzi pak 300 dolarů. U nás by při započtení DPH při momentálním kurzu měly ceny být okolo 5400 a 9000 korun.

Zdroje: Liliputing, SanDisk

Byl pro vás článek přínosný?