Hlavní navigace

Seznamte se: Internet Defence League jako varovný systém před budoucí ACTA

23. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na antipirátské zákony SOPA a PIPA z ledna tohoto roku? Internetová komunita jejich schválení rázně odmítla, politici se vlny nevole zalekli a novou legislativu raději neposvětili. V Evropě jsme také měli svou verzi v podobě ACTA, pozitivní je, že i ta nakonec padla. Mračna se však ani náhodou zcela nerozptýlila, v zámoří již řeší CISPA a je jenom otázkou času, kdy se dočkáme nového ACTA i u nás.

Internet Defence League vás varuje včas

Odezva lidí ze všech koutů světa musela všem pozorovatelům vyrazit dech. Petice proti ratifikaci antipirátských smluv podepsaly online miliony obyvatel z rozličných zemí, „děti internetu“ neměly zájem přijít o své svobody ve jménu posílení kopírovacího monopolu. Přesto byla celá akce víceméně nesourodá, chyběl zastřešující orgán, který by hájil zájmy svobodomyslných lidí.

Internet Defense League

O budoucích hrozbách se v batmanovském stylu dozvíme i z ulic, foto: IDL

Proto vznikla Internet Defence League: iniciativa, kterou zastřešují Mozilla, Reddit, EFF a další. Cílem projektu je především informovat o dění týkající se svobody internetu – na stránce zadáte svou emailovou adresu a popřípadě webovou stránku, která poslouží jako jeden z mnoha výstražných majáků. V případě objevivší se hrozby pak IDL začne hromadně rozesílat nejenom e-maily, ale vzdáleně také aktivovat majáky, aby se povědomí o akci šířilo doslova lavinovou formou. Sociální sítě pak zařídí zbytek.

Celý systém je geniálně jednoduchý, přesto však bude účinný. Je možné, že sama IDL nakonec nabídne mechanismy nátlaku na politiky: dovedu si představit centralizovaný petiční systém. Síla IDL naprosto stojí na zájmu lidí, není-li vám tedy svoboda internetového prostředí lhostejná, zapojte se a šiřte informace dále.

 

Zdroje: SoftpediaInternet Defence League

Byl pro vás článek přínosný?