Hlavní navigace

Sharp představil 5,5" LCD s rozlišením 3840 × 2160. Má 806 bodů na palec

14. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Honba za větším a větším rozlišením v mobilech má možná dost ošemetný smysl, výrobci telefonů to s ní ale pořád myslí vážně. O tom že se jednou objeví mobily s 4K displejem, tudíž nebylo pochyb, otázka zní kdy. Podle společnosti Sharp už ten čas nastává, neboť tato firma nyní takový LCD panel představila. Má matrici s rozlišením 3840 × 2160 bodů na úhlopříčce pět a půl palce – což znamená, že panel má více než osm megapixelů vmačkaných do plochy zhruba 12 × 7 cm.

Rozměry jsou přesněji řečeno 6,8 na 12,1 cm. Sharp pro výrobu používá svou charakteristickou technologii IGZO a při rozlišení UHD dosáhla hustota pixelů čísla 806 na palec (317 na centimetr). Jde přitom o plnohodnotné pixely se všemi třemi barevnými složkami, nikoliv o jednobarevné složky jako u matrice typu pentile. Jeden kompletní pixel je jen okolo 35 mikrometrů veliký – každý ze tří subpixelů měří podle Sharpu 10,5 × 34,5 µm.

Sharp představil LCD pro mobily s rozlišením UHD
Panel typu IGZO má na palec 806 bodů. Barevné subpixely měří jen 10,5 × 34,5 µm

Na trhu by se toto LCD mělo objevit někdy příští rok, pokud o něj nějaký výrobce projeví zájem. Pokud ale to té doby smartphonová vlna nepoleví, nejspíše se pár takových telefonů objeví. Při hustotě bodů přes 800 bodů na palec je ale samozřejmě otázka, zda má toto rozlišení na dané úhlopříčce smysl. Už displej s dvojnásobně velkými pixely má na palec nějakých 400 bodů, což bychom dříve považovali za maximálně jemný rastr. Ohromná rozlišení přitom mají svou cenu v požadavcích na GPU, paměť a také ve spotřebě.

Sharp představil LCD pro mobily s rozlišením UHD

 

Ideál pro virtuální realitu?

Pro telefon je tedy tohoto displeje možná až škoda, nicméně docela zajímavý by mohl být jinde – ve VR brýlích. Occulus Rift používal původně displej o úhlopříčce 5,6 palce a vysoké rozlišení by dokázal využít, neboť na jedno oko připadá jen část displeje, která má přitom simulovat celé jeho zorné pole. Nicméně na toto využití by už by byl lepší panel o sedmipalcové úhlopříčce, který by musel Sharp vyvinout zvlášť – při zachování velikosti bodu bychom se přitom už pohybovali okolo rozlišení „5K“ (5120 × 2880).

 

Bez ohledu na to, jestli takový displej dnes dává smysl, nebo zda pro něj bude teprve nutné najít nějaká využití, jde každopádně o milník ve vývoji LCD a zobrazovadel vůbec. Těžko říct, zda vůbec hustota pixelů tak jako v posledních letech poroste i v budoucnosti. Co myslíte, kde se asi zastaví?

Zdroj: Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?