Hlavní navigace

Design Fluent „nakazil“ i Skype pro Windows 10. Ten vrací statusy a umožňuje chatování bez přidání do adresáře

12. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních dnech je distribuován nový Skype pro Windows 10. Microsoft má jako obvykle problém spletitý systém verzí vysvětlit běžným lidem. Včera totiž vydal na svém blogu příspěvek, kde nějaké novinky popisuje, kupodivu však zapomíná na to na pohled důležité a patrné.

Nejaktuálnější Skype, jenž je dostupný ve stabilní edici Windows 10, nese číslo verze 12.10.572.0. Toto vydání získalo ochutnávku designu Fluent, což Microsoft nezmiňuje. Pokud se vám nový styl líbí, můžete si Skype stáhnout z Microsoft Storu. Mě osobně průsvitný postranní panel s kontakty nesedí se světlým či tmavým zbytkem prostředí.

Tato dvě prostředí se spíše bijí, chybí nějaký přechod. Navíc tento Skype používá vlastní barvu pro záhlaví a patří tak k rebelům, kteří ignorují systémové nastavení barevného záhlaví Windows 10, což vede k narušování konzistence designu systému. Ale na to už jsem poukazoval v recenzi Windows 10 Fall Creators Update, tak pojďme dál.

Skype pro Windows 10 už přičichl k designu Fluent Skype pro Windows 10 už přičichl k designu Fluent

Poslední novinky ve Skypu pro Windows 10

Jak už Microsoft na svém blogu uvádí, pod jménem či jmény v konverzacích naleznete odkaz do galerie. Nový přídavek vám umožní otevřít postranní panel s multimediálním a dalšími soubory, ale také odkazy, jež jste si s daným člověkem vyměnili.

Microsoft v odkazovaném příspěvku uvádí také novinky mírně starší. Například panel s oznámeními nebo podpora Windows Mixed Reality byly dostupné ve Skypu 12.9.604.0 ze 29. listopadu. Ještě o dva týdny dříve přibyla možnost úplně mazat konverzace (dříve jste je jen mohli skrýt) a zmiňovat ostatní účastnice a účastníky v chatech pomocí zavináče. Vrátily se i statusy, takže můžete být dostupný, neviditelní, případně zaneprázdnění.

V galerii najdete multimediální odkaz a odkazy z konverzace V galerii najdete multimediální odkaz a odkazy z konverzace

Na konci listopadu klient dále začal podporovat vyjadřování emocí pomocí emotikonů, textů a fotografií během videohovorů. O něco dříve tuto funkci získal předělaný desktopový Skype, takže Skype pro Desítky ho jen dohání. Především už ale nepotřebujete kontakty nejdříve přidávat do svého adresáře, abyste si s nimi mohli psát. Teď si můžete psát s každým, koho v síti najdete, přidání do adresáře je až sekundární a nepovinné.

Jinak dodávám, že Microsoft vede přehledný seznam novinek v jednotlivých verzích klienta, jenže ten není vždycky aktuální. Zatím např. neobsahuje novinky z výše uvedené prosincové verze.

Skype 12.10.572.0 vyšel v prosinci a je to zatím poslední verze Skype 12.10.572.0 vyšel v prosinci a je to zatím poslední verze

Byl pro vás článek přínosný?