Hlavní navigace

Skype zboří jazykovou bariéru. Letos přinese hlasový překlad v reálném čase [video]

28. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to přesně čtyři roky, co Microsoft poprvé veřejně představil hlasový překlad v reálném čase. Letos se tato technologie stane přímou součástí Skypu. Dostane se to betaverze aplikace pro Windows 8. Babylonská rybka ze Stopařova průvodce to ještě není, ale Microsoft Research se vydal správným směrem.

Technologii včera firma prezentovala na konferenci Code, které se zúčastnil také výkonný ředitel Microsoftu Satya Nadella. Ukázkou byla konverzace mezi viceprezidentem Skypu a Ofice Lync Gurdeepem Pallem, který hovořil anglicky, a německy mluvící zaměstnankyní Microsoftu Dianou Heinrichsovou.

Překlad samozřejmě neprobíhá přesně v reálném čase, počítač nejdříve musí slyšet celou větu, aby ji dokázal analyzovat. Zpoždění ale není velké. Do druhého jazyka je překlad převeden hlasovou syntézou, ale nechybí ani titulky. 

Výzkumné oddělení Microsoftu na této technologii pracuje už více než deset let. Nejlepším testem, jak dokázat, že opravdu funguje, je jeho nasazení do tak rozšířeného komerčního programu. Vždyť Skype používá každý měsíc 300 milionů lidí a provolají přes dvě miliardy minut. Microsoft teoreticky může tuto překladatelskou neuronovou síť implementovat i do hlasové asistentky Cortana. V cizině vás už pak nic nepřekvapí.

 

Zdroj: Microsoft (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?