Hlavní navigace

Sony ukázalo chytré brýle SmartEyeglass. Od Google Glass se hodně liší [MWC]

27. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonci v Barceloně představili vlastní návrh chytrých brýlí pojmenovaných SmartEyeglass. Jejich prototyp je zatím dost neohrabaný, ale ukazuje, jak by se mohl odlišit od Google Glass. Sony umístilo průhledný displej přímo do skel, brýle Googlu jej obsahují zvlášť předsazený na pravé straně.

Sony ale zatím nezvládne zobrazit barvy, vykreslení je jen monochromatické (zelené), zato s vysokým jasem 1000 cm/m², aby byla grafika na denním světle vůbec čitelná. To zatím značně omezuje použití. Samotný výrobce tvrdí, že se jejich prototyp hodí ke čtení zpráv, zobrazování zmeškaných hovorů nebo při navigaci.

 

Prototyp obsahuje akcelerometr, gyroskop, kompas, foťák i mikrofon. V současné verzi však vyžaduje kabel s připojenou řídicí jednotkou a akumulátorem. Ten přes Bluetooth 3.0 nebo Wi-Fi 802.11b/g/n komunikuje se spárovaným telefonem s Androidem. Výrobce už pracuje na SDK, díky kterému by vývojáři mohli začít pro brýle tvořit nové aplikace. To naznačuje, že bychom se komerčního nasazení mohli dočkat už letos nebo příští rok.

Do té doby by Sony mohlo integrovat veškeré komponenty do těla brýlí, případně alespoň do menšího ovladače, než jaký používá prototyp. O podpoře dioptrických brýlí zatím výrobce mlčí. Vzhledem ke konstrukci je to pravděpodobně zatím neřešitelný úkol, dokud průhledný displej nebude vypadat jako dokonale čistá průhledná fólie.

Zdroj: Sony

Byl pro vás článek přínosný?