Hlavní navigace

Souboj titánů: srovnání herních notebooků

13. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čím dál více se i na českém trhu objevují notebooky, které strčí do kapsy leckterý desktop - a právě těmi se zde budeme zabývat. Dozvíte se, jaká je aktuální nabídka extra výkonných notebooků, na kterých bez problémů rozjedete i nejmodernější hry s maximálním nastavením, přinášíme jejich srovnání jak mezi sebou, tak vůči desktopům, o použitelnosti bez zdroje elektrického proudu, o hlučnosti, i o speciálních vychytávkách.

MSI GX780R

Jako první se představí notebook od MSI GT780R, který je osazen 17,3 palcovým TFT lesklým displejem s LED podsvícením o rozlišení 1920 x 1080 bodů.

O nedostatek kapacity se rozhodně nemusíte bát - spolehlivě ji obstarají dva pevné disky (7200 ot. / min) o kapacitách 500GB zapojených v RAID 0. V zájmu rychlosti bych však ocenil spíše ideální kombinaci SSD a klasického disku.

S pamětí je situace podobná. Výrobce sice osadil 8 GB RAM, bohužel ale šetřil na frekvenci, která se vyšplhala jen na klasických 1333 MHZ. Takto výkonnému stroji by rozhodně slušelo více, i když dlužno dodat, že MSI v tom není samo a na pamětech šetří téměř každý výrobce - když už ne celosvětově, tak alespoň v konfiguracích dostupných v ČR.

Notebook pohání čtyřjádrový procesor Intel Core i7 2630QM s taktem 2 GHz, při použití technologie Turbo Boost frekvence povyroste na 2,8 GHz. S grafickou kartou to však až tak slavné nebude. Notebook obsahuje "jen" grafiku Nvidia GT 555M - ta sice žádné "ořezávátko" není, ale pokud si budete chtít zahrát na maximálním nastavení například Crysis 2, pro zobrazení ve Full HD rozlišení stačit nebude.

Výstupy pro externí monitor nalezneme vzadu - jedná se o HDMI a VGA. Potěšující je rozložení napájecího a RJ45 konektoru, objevíme je totiž na zadní straně. Pro datové přenosy by měly stačit porty 3 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, e-SATA, Express Card a čtečka paměťových karet. DVD mechanika našla své místo jako obvykle na pravé straně.

MSI

Dostáváme se ke zvuku - integrované reproduktory by na tom neměly být vůbec špatně, zespod jim dokonce pomáhá i maličký subwoofer, nalezneme i mikrofon. Konektory pro zvukové zařízení naleznete v levé části.

Třešničkou na dortu je podsvětlená klávesnice. Kromě osvětlení obsahuje i numerický blok a multimediální klávesy, najdeme je nad řadou funkčních kláves. Po vzoru Dellu je klávesnice rozdělená na tři části, takže je možné jí podsvětlit dle libosti. Designem je vzhledem k hernímu charakteru notebooku volen správně. Zaujme povrchem okolo klávesnice a touchpadu - jedná se o broušený hliník, na němž téměř neulpívají otisky prstů. Cena se pohybuje okolo 35 000 Kč s DPH a naneštěstí u nás prodává pouze v jedné konfiguraci.

Toshiba Qosmio X500

Jako další se představí Toshiba Qosmio X500. Jedná se už o pořádný kus hardwaru, který je vybavený 18,4 placů velkým TruBrite TFT LED podsvíceným displejem. Rozlišení je, jak jinak, Full HD (1920 x 1080 bodů).

Nyní následuje malá revoluce: světe div se, konečně najdeme kombinaci 64 GB SSD a 500 GB HDD. Sbohem, pomalé bootování systému!

S paměťmi to tak slavné nebude, nalezneme zde jen 4 GB taktované na 1333 MHz.

O výpočetní sílu se stará procesor Intel Core i7 2630QM. U grafické karty nastává změna, je použita výkonnější Nvidia GTX 460M. Stále se však nejedná o ideální řešení pro maximální prožitek ze hry. Výrobce mohl klidně osadit výkonnější variantu do těchto rozměrů, anebo osadit karty dvě.

S rozložením konektorů si výrobce nejspíš hlavu moc nelámal, uživatel nabývá pocitu, že vzešlo z programu pro generování náhodných čísel. Grafické výstupy nalezneme 1 × vpravo u kloubu, konkrétně VGA. Následuje HDMI, které je umístěno zcela nesmyslně uprostřed levého boku, Display Port chybí. RJ45 má alespoň trochu smysluplné umístění v levé části u kloubů, napájecí konektor ve stejném místě, jen na pravé straně. O přesuny dat se starají dva USB 2.0 porty, dále jeden USB 3.0. S optickou mechanikou se výrobce vytáhl, je osazena Blu-ray vypalovačka.

Toshiba Qosmio

Zvukový projev je na vysoké úrovni, ač jej produkují dva malé reproduktory a jeden subwoofer, na občasné použití stačí. Konektory pro sluchátka a mikrofon jsou v pravé části, v místech, kde obvykle bývá položena myš.

Design je na pohled pěkný, ale zato plný lesklých plastů, díky povrchové úpravě to naštěstí není vyložená katastrofa.

Klávesnice má klasické rozložení, včetně numerického bloku a multimediálního panelu. Podsvětlen je jen již zmiňovaný panel, na klávesnici se zapomnělo. Mezi tlačítky touchpadu se nachází čtečka otisků prstů. Cena je stanovena na cca 38 000 Kč s DPH.

Acer Aspire 8951G

Firmu Acer bude obhajovat model Aspire 8951G, který je vybaven 18,4 Full HD LCD s LED podsvícením.

Kapacita disků je nadprůměrná, 2 × 750GB v RAID 0 by mělo každému bohatě stačit. V levnější konfiguraci je to pak 1 × 750 GB. Rychlost disků činí 5400 ot. / min. Paměti dle konfigurace mají 16 GB nebo 6 GB s frekvencemi na 1066 MHz.

Dle konfigurace zde nalezneme intel Core i7 2630QM, nebo dvoujádrový i5 2410M s frekvencí 2300 MHz, avšak při zapnutí Turbo režimu se vyšplhá až na 2900 MHz.

Acer Aspire

Externí monitor či dataprojektor můžete připojit přes VGA, nebo HDMI nalézající se na levé straně.  Napájecí konektor zaujal místo v zadní části levého boku, RJ45 na protilehlé straně. Pro datové přenosy využijete 3 × USB 2.0, 1 × USB 3.0, FireWire, eSATA a čtečku paměťových karet. Osazena je i Blu-ray vypalovačka.

Decentní design nemusí každému sedět, celý notebook je pokrytý lesklým broušeným kovem, takže budoucí vlastníci musí počítat s ulpívání otisků prstů.

Nyní se zaměřím na to, čím se tento notebook vymyká. V první řadě se jedná o osazení oddělitelného bezdrátového touchpadu. Po odpojení z notebooku slouží jako dálkový ovladač, kromě klasických funkcí se z něj po stisknutí tlačítka stane multimediální panel. Toto ale přináší i menší nevýhodu, i při zapojení v notebooku má touchpad relativně velkou latenci. Předpokládám, že většina uživatelů bude stejně používat myš. Druhým bonusem je čtečka otisků prstů. Počítejte s cenou okolo 30 000 Kč, nebo 41 000 Kč s DPH.

DELL Alienware M18X

Jako poslední se představí herní notebook M18X od firmy DELL. Stojí za připomenutí, že původně byla firma Alienware samostatná, ale z toho důvodu, že znamenala pro Dell příliš velkou konkurenci řady XPS, došlo ke spojení - myslím, že to není na škodu, už kvůli záruce, která je bezkonkurenční.

Notebook se pyšní displejem o velikosti 18,4 palců a rozlišením 1920 × 1080 bodů, k podsvětlení používá LED diod.

Do notebooku se vejdou hned dva pevné disky s kapacitou 750 GB, nebo 2 × 500 GB hybridních disků. Obě varianty jsou zapojené v RAID 0. Konfigurace se SSD u nás není dostupná.

Nedostatkem kapacity operačních pamětí rozhodně trpět nebudete - v prvné konfiguraci je to 6 GB a ve druhé enormních 16 GB, frekvence bohužel jen standardních 1333 MHz.

V procesorech se nabízí nebývalá možnost výběru rovnou ze tří modelů Intel Core i7 a to 2630QM, 2720QM a 2820QM. V grafických kartách se nabízejí také tři možnosti. Nejprve uvedu model Nvidia GTX460M který je jakýmsi standardem na poli herních noteboooků, zajímavější je ovšem kombinace 2 × GTX460M zapojených ve SLI režimu, nebo výkonnější varianta od AMD 2 × 6970M s použitím CrossFireX. V nejbližší době by se měla objevit i Nvidia GTX580M. V případě AMD 6970M se nebudete muset nikterak omezovat, poradí si se vším, co budete potřebovat, včetně hry METRO 2033 při maximálním nastavení.

Dell Alienware

Na konektorové výbavě se také nešetřilo, pro výstup videa lze použít HDMI, VGA i Display Port umístěné v zadní části levého boku, zajímavostí je HDMI vstup na druhé straně. Napájecí kabel nalezne své místo uprostřed zadní části, naneštěstí RJ45 se ocitl na levé straně vzadu. Na této straně dále nalezneme 2 × USB 3.0, následují výstupy a vstupy patřící zvukové kartě. Další dvojici tentokrát USB 2.0 portů objevíme na druhé straně spolu s eSATA, čtečkou paměťových karet a optická mechanika DVD nebo BluRay combo.

Za design si výrobce zaslouží velkou pochvalu. Agresivně vyhlížející neotřelé tvary skvěle korespondují s určením notebooku, také volitelná barva Nebula Red není zrovna obvyklá, když se pak navíc přidá skvěle vypadající a plně nastavitelné podsvětlení klávesnice a těla, každý hráč musí jásat. Díky matným, jakoby pogumovaným povrchům vás nebudou obtěžovat ulpívající obtisky prstů. Klávesnice obsahuje numerický blok a jeden sloupec plně programovatelných kláves navíc. Cena je s DPH 60 000 Kč, 64 000 Kč nebo 81 000 Kč.

Asus G73SW

Nově se představí i Asus G73SW, který má 17,3 palců velký Full HD displej s rozlišením 1920 × 1080 bodů. K podsvětlení využívá úsporné LED technologie. V nejdražší konfiguraci nabídne 3D displej a 3D brýle, použita byla technologie Nvidia 3D Vision.

Tento notebook se na čekém trhu nachází v mnoha konfiguracích, nejinak tomu bude u pevných disků, nalezneme 500GB velký hybridní disk, nebo jejich dvojici. U pamětí si můžeme vybrat ze dvou kapacit 4 a 8 GB taktovaných na frekvenci 1333 MHz. Notebook pohání procesory Intel Core i7 2630QM nebo Intel Core i5 2410M, o grafický výkon se stará Nvidia GTX 460M.

Asus G73

VGA i HDMI porty jsou pravé straně - takže na to, že budete používat myš vedle notebooku v případě připojení externího monitoru, můžete rovnou zapomenout. U ostatních konektorů se výrobce umoudřil. O převody dat se postará pouze 3 × USB 2.0 a 1 × USB 3.0. Dále pak čtečka paměťových karet, a optická mechanika BluRay, nebo DVD. Konektory pro mikrofon a sluchátka najdete v levé části.

Design má vycházet ze stealth letounů, osobně se mi velmi líbí. Co nás však zajímá, že na celém notebooku nenajdeme kus lesklého plastu. Velmi netradičně jsou řešeny výdechy ventilátorů v zadní straně. Co se jen tak nevidí, je nevodorovná podsvětlená klávesnice, která svým náklonem slibuje ergonomičtější psaní. Cenové rozmezí je od 24 000 do 42 000 Kč s DPH.   

Souboj proti desktopu

Ke srovnání byl zvolen stroj HP Pavilion Elite HPE-510cs. Obsahuje pevný disk s kapacitou 1000 GB, 4GB RAM, procesor Intel Core i5 2500, grafickou kartu AMD Radeon HD685. S cenou 20 000Kč  převálcoval všechny, kromě Alienware M18X, který unikl jen o kousek.HP PavilionBohužel notebooky stále ještě nejsou zdaleka tak výkonné jako jak stolní počítače, avšak oproti minulosti se k tomuto cíli blíží. Všichni jen můžeme doufat, že přijde den, kdy místo stolního počítače budeme mít jen dokovací konektor.

Závěr

Nemusí být pravidlem, že pro pořádné hraní her musíte mít desktop, bohužel za opravdu nadupané komponenty si výrobci nechávají řádně zaplatit.

MSI GX780R si jistě zaslouží zmínku, že za vcelku solidní cenu dostanete mašinu, se kterou vás požadavky nově představených her nezaskočí. Zároveň se nemusíte bát zpracování, které je na dobré úrovni i co se týče povrchových materiálů. V poměru cena/výkon je to jasná jednička. Použitelnou alternativou se může stát Acer Aspire 8951G, u něhož mi vadí lesklé materiály.

DELL Alienware M18X se ukázal jako naprostý strop výkonu. Skvělý design, použité materiály jej umísťují na vrchol. Cena souhlasí s provedením a komponenty.

3DMark 06

3DMark 06 CPU

Cinebench

Grafické karty

Byl pro vás článek přínosný?